Alman ekonomisi yavaşlıyor, ihracat dip yaptı

- Güncelleme:
Alman ekonomisi yavaşlıyor, ihracat dip yaptı

GÜNDEM Haberleri

Dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan ve 2008 sonrası Euro Bölgesi'ndeki krizi diğer Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla hafif zararla atlatan Almanya'da ekonomi hız kesti.

Dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan ve 2008 sonrası Euro Bölgesi'ndeki krizi diğer Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla hafif zararla atlatan Almanya'da ekonomi hız kesti. İstatistiklere göre ülke ekonomisinin en önemli güvencesi olan ihracatı, 2009'dan bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. nbsp;Kışın yaşanan durgunluktan sonra ilkbahar ve yaz ayları ile ekonomik canlanma yaşanacağını umut eden ekonomistler, bu yılın ilk altı ayının beklenenden kötü geçtiğini ve özellikle ihracat rakamlarının şaşırttığını belirtiyor. nbsp;Almanya'da büyüme hızının bu yıl yüzde 0,7 olacağı tahmin ediliyordu, ilk çeyrekte büyüme sadece yüzde 0,1 oldu. İhracatta genel olarak yüzde 2,4'e varan gerileme tespit edilirken, Euro bölgesine gerçekleştirilen ihracat ise yüzde 9,6 oranında geriledi.
nbsp;Ekonomi uzmanları Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi Euro bölgesindeki birçok ülkede krizin sürmeye devam ettiğini, sonbahar aylarında dünya konjonktüründe de olumsuz gelişmeler beklendiğini ve Almanya'nın ihracatının önümüzdeki dönemde daha da azalabileceğini savunuyor.
'Euro krizi gecikmeli olarak Almanya'yı da etkilemeye mi başlıyor?' dedirten başka bir gelişme ise şirket iflaslarındaki artış. 2013'ün ilk altı ayında 15 bin 430 şirket iflas etti. Bu rakam geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 3,4 artış anlamına geliyor.
İflaslar sonrasında yaklaşık 150 bin kişinin işyerini kaybettiği tahmin ediliyor. Ekonomik durumdaki olumsuz gidişat sonrasında iflaslardan şimdiye kadar daha çok küçük ve orta ölçekli şirketler etkilenirken, bugün de kendi sektöründe liderler arasında yer alan 'Praktiker' adlı inşaat ve bahçecilik malzemeleri firması iflas ettiğini açıkladı. 'Praktiker' son yıllarda ödeme dengelerinde sorun yaşadıklarını ve aşırı borçlanma nedeniyle iflasa gitmek zorunda kaldıklarını duyurdu.
nbsp;Almanya çapında 430 şubesi bulunan ve 18 bin kişiye istihdam sağlayan Praktiker yapı marketi zinciri, sürekli zarar nedeniyle geçen Şubat ayında da Türkiye'deki şubelerini kapatma kararı almıştı.
Erlangen Üniversitesi'den ekonomist Prof. Şefik Bahadır, Almanya'da şirket iflaslarının artarak süreceğini, birçok sektörde ihtiyaçtan fazla hizmet sunan mağaza bulunduğunu belirtiyor.
nbsp;Ekonomistlerin keyfini kaçıran bir diğer haber ise Almanya'nın en büyük bankalarından Commerzbank'dan geldi. Commerzbank tasarruf tedbirleri nedeniyle 5 bin çalışanının işine son vereceğini duyurdu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...