Alime'nin ölümü araştırılıyor

Alime'nin ölümü araştırılıyor

GÜNDEM Haberleri

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nce yapılan açıklamada, Alime Cengiz adlı kız çocuğunun ameliyat sırasında öldüğü iddiaları araştırılıyor

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nce yapılan açıklamada, Alime Cengiz adlı kız çocuğunun ameliyat sırası beklerken öldüğü iddiasına ilişkin, ''Ameliyata uygun olmamasına rağmen, Mart 2011 tarihinde durumun önemi dolayısıyla hastamızı Kalp ve Damar Cerrahi'sinde yatırarak detaylı olarak inceleme yapma kararı alındı.

Hasta yakınlarının iletişim bilgilerine ulaşarak hastayı hastaneye davet etmek için telefon ile defalarca aradık. Ancak hasta yakınları ile telefon teması kurulamadı'' denildi.

Bazı basın kuruluşlarında 7 yaşındaki Alime Cengiz'in ameliyat sırası beklerken öldüğü şeklinde yer alan haberlere ilişkin, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nce yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Alime Cengiz'in ilk olarak bir günlük bebekken 10 Ağustos 2005 tarihinde hastaneye getirildiği, hastaya ''kalp karıncıkları arasında delik, kalpten akciğere giden ana damarın hiç gelişmemesi ve bu gelişmeyen ana damarın sağ ve sol kollarında hastanın oksijenlenmesini engelleyecek derecede darlık olması, kandan fakir akciğerlere ek kan götürmek için anormal olarak gelişen damarların oluşması'' teşhisinin konulduğu bildirildi.

Alime Cengiz'in tedavi süreci hakkında bilgi verilen açıklamada, hastanın ilk ameliyatının 15 Ağustos 2005 tarihinde gerçekleştirildiği ve ameliyatta, temiz kan taşıyan ana damar ile akciğere giden gelişmemiş cılız sol akciğer damarı arasına suni damar ile bir köprü yapıldığı kaydedildi.

Hastanın 23 Mart 2006 tarihinde tekrar çocuk kardiyolojisi bilim dalında tedavi altına alındığı belirtilen açıklamada, aynı gün oksijen değerlerinin biraz daha artırılması için aort damarlarından çıkılıp akciğerlere giden anormal bir damarın en fazla gelişmiş olanının aorttan ayrılması ve sağ akciğere giden dal ile birleştirme ameliyatına alındığı bildirildi.

Bu ameliyattan sonra bekleme sürecine girildiği ve hastanın iki yıl boyunca ciddiyetle takip edildiği ifade edilen açıklamada, bu süre sonunda, hastanın ana damarından çıkan ve sol akciğere giden bir anormal dal daha tespit edildiği ve bu anormal dalın hastanın menfaatine kullanması amacıyla üçüncü kez ameliyata alındığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: ''2008-2011 yılları arası hep bu zorunlu müşterek takipler ile geçti. Ancak yapılan bu ciddi incelemeler sonucunda hastanın her iki akciğerinin damarsal yapılanmaları kesinlikle bir tam düzeltme ameliyatına uygun olacak kadar gelişme göstermedi. Zira sabırsız davranıp yapılacak tam düzeltme ameliyatı, başarısız olup hastanın ölümüne neden olabilirdi. Bu ölüm oranı beklentisi yüzde 60-70 gibi yüksek değerlerde idi. Bu nedenle hastanın ameliyat yapılabilecek duruma gelmesinin beklenmesi gerekiyordu.

Hastamız Alime Cengiz'in ameliyat sonrası yapılan kontrollerinde siyanotik (yani oksijenlenme azlığı nedeniyle morumsu görünümde)olduğunu gözlemliyorduk. Hastanın mor halini (siyanozunun devamını) önceki kontrollerinde gözlemlememize ve ameliyata uygun olmamasına rağmen, Mart 2011 tarihinde durumun önemi dolayısıyla hastamızı Kalp ve Damar Cerrahisi'nde yatırarak tekrar detaylı olarak inceleme yapma kararı alındı. Bu inceleme yine bilimsel nedenlerle Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı ile müştereken yapılacaktı. Neticede tam bir düzeltme ameliyatının yapılıp yapılamayacağı tekrar araştırılacaktı. Hasta yakınlarının iletişim bilgilerine ulaşarak hastayı hastaneye davet etmek için telefon ile defalarca aradık. Ancak hasta yakınları ile telefon teması kurulamadı.

Hastamız Alime Cengiz, henüz bir günlük bebeklik çağından itibaren 2011 yılı Mart ayına kadar ciddiyetle takip edilen, üç kez rahatlatıcı ameliyat uygulanan kompleks (çok karışık) kalp anomalili bir hastamızdı. Hastamızın tek bir kalp anormalliği değil birden fazla, doğuştan gelen ve düzeltilmesi birbirinden güç 3 değişik kalp bozukluğu mevcuttu. Bu tip hastaların akciğer içindeki damarları gelişmediğinden, öncelikle bir dizi yardımcı ameliyatlarla rahatlatılması, akciğer içi damarların kusursuz gelişmesinden sonra tamama yakın düzeltme yapılması son dünya tıp literatürlerine göre uygulanan bir cerrahi metottur.

Bu bilimsel gerçeğe uygun olarak bir günlük bebekliğinden itibaren hastamız Alime Cengiz kızımızın yaşaması için gerekli her türlü tıbbi girişimde bulunuldu ve ciddi olarak takip edildi.''

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...