Alevi açılımı için bir adım daha, TOKİ'den 'dinî tesis'

Alevi açılımı için bir adım daha, TOKİ'den 'dinî tesis'

GÜNDEM Haberleri

Yerleşim bölgelerinde yapılacak ibadet yerlerinde artık 'cami' ifadesi değil, 'dinî tesis' ifadesi kullanılıyor.

Yerleşim bölgelerinde yapılacak ibadet yerlerinde artık 'cami' ifadesi değil, 'dinî tesis' ifadesi kullanılıyor. Amaç, o bölgede yaşayan insanların tercihlerine göre dinî mekân yapılmasına imkân sağlamak. nbsp;Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, imar yasasında yapılan değişiklikle insanların tercihlerine göre dini mekan yapılabilmesine imkan verdiklerini söyledi. Bakan Bayraktar, bazı gazetecilerle yaptığı sohbette imar yasasında yapılan son değişiklikleri anlattı. Ülke coğrafyası ve kalkınmasını esas alan yeni bir stratejik yol haritası belirlediklerini söyleyen Bayraktar, ülke genelinde bir bütünlük sağlanması için imar yasaların uygulama yönetmeliklerini kendilerinin denetleyeceğini açıkladı. Bayraktar, "Yasanın ruhunu bilen kişiler olarak belediyelerin yaptığı yönetmelikler bize gönderilecek ve denetleyeceğiz. 'Bölgesel özelliklerimiz var' diye bazı belediyeler buna itiraz ediyor. Ama ne yapıyorsan kanuna uygun olmak zorunda. O yüzden uygulama yönetmeliklerini bizim görmemiz gerekir" dedi. Büyükşehirlerin zaman zaman ilçe belediyelerinin manevra alanlarını daralttığını belirten Bayraktar, "En küçük kararları bile büyükşehire takılabiliyor. Şimdi onların ellerini kollarını rahatlatacak düzenlemelere gideceğiz. İlçe belediyeleri güçlendireceğiz" diye konuştu. Bayraktar, imar planlarına ilişkin yapılan son yönetmelik değişikliğinde yerleşim bölgelerinde yapılacak ibadet yerlerinde 'cami' ifadesi değil, 'dini tesis' ifadesini kullandıklarını da hatırlattı. Bayraktar, "Amacımız o bölgede yaşayan insanların tercihlerine göre dini mekan yapılmasına imkan sağlamak. Hristiyanlarsa kilise, Müslümanlarsa cami, isteyene de cemevi yapılmasını sağlamak için bu düzenlemeye gittik. TOKİ olarak geçmişte çok cem evi yaptık. Zaten belediyelerin yer tahsisi konusunda da bir problem yok" ifadesini kullandı.

Yeni yönetmeliğe nbsp;göre "ibadet yeri"

Son yapılan yönetmelik değişikliğinde 'ibadet yeri' tanımı şöyle yer alıyor: İbadet etmek ve dini hizmetlerden faydalanmak amacıyla insanların toplandığı, dini tesis ve külliyesinin, dini tesisin mimarisi ile uyumlu olmak şartıyla dini tesise ait; lojman, kütüphane, aşevi, dinlenme salonu, yurt ve kurs yapısı ile gasilhane, şadırvan ve hela gibi müştemilatların, açık veya zemin altında kapalı otoparkın da yapılabildiği alanlardır.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...