AK Parti'ye 6 bin başvuru! Adaylar birbirinden renkli

AK Parti'ye 6 bin başvuru! Adaylar birbirinden renkli

GÜNDEM Haberleri

Hakan Fidan, Orhan Miroğlu ve Savcı Sayan son gün başvuru yapan isimler arasında yer aldı. 1 nolu başvurunun sahibi ise Başbakan Davutoğlu.

AK Parti'de 7 Haziran seçimleri için aday adaylığı başvuruları dün sona erdi. Dün başvuru yapanlar arasında, eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmalarından Mücahit Arslan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek, eski HSYK üyesi Ali Aydın, yazar Orhan Miroğlu, eski milletvekili Haşim Haşimi yer aldı. 11 Şubat'ta başlayan aday adaylığı başvurularında ilk sırada Başbakan Ahmet Davutoğlu yer aldı. Davutoğlu, Konya'dan aday adaylığı yaptı. nbsp;
HER KOLTUK İÇİN 11 ADAY
Aday adaylığı için illerde 1500 başvuru geldi. Rakam Genel Merkez'e yapılan başvurularla 6 bini geçti. Başvuran aday adaylarından bini bayan, 500'ü de engelli. Meclis'teki her sandalye için ortalama 11 AK Partili aday adayı yarışacak. 3 bölgeden 88 milletvekili çıkaracak olan İstanbul'un en çok rağbet gören il oldu, başvuru sayısı bini buldu. Aday adayı sayısında İstanbul'u, Ankara, Şanlıurfa, İzmir, Diyakbakır, ve Konya izledi. AK Parti'nin ilk seçimi olan 2002'de 2 bin 200, 2007'de 3 bin 800, aday adayı başvurmuştu. 2011'de bu rakam 5 bin 500'e çıkmıştı. 2011 seçimlerinde aday adaylarının 800'ünü kadınlar, 260'ını da engelliler oluşturmuştu. nbsp;
Üç dönem kuralına takılan isimlerin aday adayı olmadığı partide, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan ayrılan Mehmet Özhaseki dışında illerdeki belediye başkanlarına ve sonra kongre sürecinde seçilen yeni il başkanlarına vize verilmedi. 10 Şubat'a kadar istifasını veren aralarında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Aydın Ünal, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanları Ertan Aydın ile Ali Sarıkaya, Başbakanlık Müşaviri Hasan Albayrak, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban ve Memur Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun da bulunduğu birçok isim aday adaylığı için başvurusunu yaptı. Yine eski Başbakan Bülent Ecevit'in Koruma Müdürü ve CHP eski Milletvekili Recai Birgün, efsane Vali merhum Recep Yazıcıoğlu'nun oğlu Mehmet Kemal Yazıcıoğlu başvurularını yapanlar arasında yerini aldı. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nden istifa eden Prof. Dr. Yunus Söylet, Eski Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk ve Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne ilişkin davada yargılanan Mevlüt Saldoğan'ın avukatı olan Mutlu Karayılan, gazetemiz yazarı Rahim Er ile gazeteciler Mahmut Övür, Muhsin Kızılkaya, Resul Kurt, Halime Kökçe, eski milli sporcular Tanju Çolak ve Hamza Yerlikaya, Merve Kavakçı'nın kardeşi Ravza Kavakçı Kan gibi isimler, AK Parti'den İstanbul milletvekili aday adayı oldu.
KESİN GÖZÜYLE BAKILANLAR
Hükümette ve AK Parti içinde önemli görevlerde bulunan ancak vekil olmayan Efkan Ala, Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu, Abdülhamit Gül ve Mazhar Bağlı'nın adaylık listesinde yer alması kesin gözüyle bakılıyor. Yine MİT Müsteşarlığı'ndan ayrılan Hakan Fidan, BBP'nin eski başkanı Yalçın Topçu gibi tanınmış isimler de AK Parti'den milletvekili adayı yapılacak. nbsp;

AK Parti'ye 6 bin başvuru! Adaylar birbirinden renkli

SON DAKİKA KUYRUĞU

Başvurunun son gününde AK Parti Genel Merkezinde büyük yoğunluk yaşandı. Başvuranlar arasında Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı'ndan istifası sırasında ağlamasıyla tanınan eski CHP MYK üyesi Savcı Sayan da vardı.
NASIL SEÇİLECEKLER?
AK Parti, adayları adeta kılı kırk yararak seçecek. İlk olarak 28 Şubat ve 1 Mart arasında temayül yoklaması yapılacak. Yapılacak anketlerle aday adaylarının seçmenin gözünde nasıl değerlendirildiğine bakılacak. Temayül yoklamalarının ardından her şehre bir sandık konularak aday adayları bu defa da STK temsilcilerine ve şehrin akillerine sorulacak. 6 Mart'tan itibaren Genel Merkez'de parti kurmaylarının başkanlığında 12 ayrı komisyon çalışmalarına başlayacak. Seçim İşleri Başkanlığı tek tek aday adaylarıyla mülakat yapacak. Yüz yüze görüşmelerin yapılacağı komisyonlarda adaylara, "Neden AK Parti'de siyaset yapmayı istiyorsunuz, Türkiye ve bulunduğunuz il için ne gibi projeleriniz var" gibi sorular yönetilecek. Bu aşamadan sonra 3 genel başkan yardımcısının başkanlığında üç ayrı komisyon bir defa daha aday adaylarını değerlendirecek. Aday adaylarıyla ilgili son kararı ise Üst Komisyon verecek.
NARİN'İN BABASI DA?ADAY
AK Parti'den aday adayı olan, Casusluk Davası sanığı Narin Korkmaz'ın babası Atilla Korkmaz, "Milli Görüş geleneğinden gelen birisiyim, engellilerin sorunlarını çözmek adına Meclis'e girmek istiyorum" dedi.

İSMAİL SONSUZ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...