AK Partili vekillerden 'Dinleme' tepkisi

AK Partili vekillerden 'Dinleme' tepkisi

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti milletvekilleri ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Vekiller kahvaltı öncesi dinlemelere sert tepki gösterdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti milletvekilleri ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantı öncesinde AK Parti Genel Merkezi'ne gelen milletvekillerine bugün bazı gazetelerde yer alan dinleme haberleri soruldu. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "Türkiye'de hukuk dışı yapılan her şey yanlıştır. Dolayısıyla bu dinlemeler eğer bir olayın takip edilmesi ve hakim kararları olmadan yapılmışsa hukuk dışıdır." dedi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Genel Merkez önünde gazetecilerin konuya ilişkin soru yöneltmesi üzerine "Türkiye'de hukuk dışı yapılan herşey yanlıştır. Dolayısıyla bu dinlemeler eğer bir olayın takip edilmesi ve hakim kararları olmadan yapılmışsa hukuk dışıdır. Zaten delil olarak hiçbir yerde değerlendirilemez. Temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi anlamında bizim yaptığımız yasalara da aykırı. Kişilik haklarına saldırıdır. Dolayısıyla dinlenen her kimse hukuk dışı yapılmışsa bunlar teker teker dinleyen kişiler hakkında hem cezai hem de tazminat anlamında davalarını açarlar ve kazanırlar da. Ama Türkiye'nin bu noktaya gelmesi yani hukuk dışı yapılanmalarla gerek adliyelerde gerekse emniyetteki haksız ve hukuksuz bir şekilde insanların dinlenmesi doğrusu geldiğimiz noktada Türkiye'ye yakışmıyor diyorum." şeklinde konuştu.

AKDAĞ: HUKUKUN ÜZERİNE GİTMESİ GEREKİYOR

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Kim yasadışı olarak dinlenmişse kuşkusuz bunu yapanlar hukuku ağır bir biçimde çiğnemiş oluyorlar. Bu haberler üzerine hukukun harekete geçip meseleyi incelemesi gerekiyor." dedi.

Kendi ismine bakıp bakmadığı sorulan Akdağ, "Henüz bakmadım. Benim ismimin olup olmaması önemli değil. Bu kadar çok insan yasadışı dinlenmişse bu gerçekten büyük bir vehamet ve hukukun gereğince bunun üzerine gitmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

USLU: DEVLET GEREKEN ÖNLEMLERİ ALACAK

AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu ise "Bunlar son derece vahim durumlar. Özel hayata müdahaleye yönelik bütün bu girişimlerin yasadışı olduğunu illegal olduğunu herkes biliyor. Hatta ahlaki olmadığını herkes biliyor. Bizim çıkardığımız yasaların bir bölümü de özel hayatı korumak kişi haklarını korumak adına gerçekleştiği için zannediyorum devlet gereken önlemleri alacak." değerlendirmesinde bulundu.

BEŞİR ATALAY: HERŞEY ORTADA NE KONUŞAYIM

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise dinlemelerin sorulması üzerine Atalay, "Görüyorsunuz işte, ne diyebilirim ben" yanıtını verdi. Söz konusu olayda dinlenen kişilerin isimlerinin gazetelerde yer aldığını, bu listelere bakıp bakmadığının sorulması üzerine ise Atalay, "Tamamına bakamadım. Şu anda bir değerlendirme yapmam gerekmez, esasen değerlendirilecek bir şey de yok. Yani herşey ortada" ifadelerini kullandı.

Başka bir gazetecinin "Komisyonda ulusal denetim konusunda bir değerlendirmeniz olmuştu güvenlikle ilgili bu konuyu biraz açabilir misiniz?" şeklinde bir soru yöneltmesi üzerine ise Atalay, "Herhalde MİT yasa teklifini görüşürken komisyonda söylediğim hususu bahsediyorsunuz. O konuda bazı ülkelerde uygulamaları var. Biz ilke olarak AK Parti ve Hükümet, milli iradenin temsilcisi olan Meclis'i her konuda en yetkili merci olarak görüyoruz. Dolayısıyla güvenlikle ilgili de Meclis'te üst bir denetleme kurulu olmasını doğrusu düşünüyoruz. Meclis'ten bütün partilerin içinde temsil edildiği, güvenlikle ilgili konularda bir denetim komisyonu gibi bir oluşum, bazı ülkelerde örneği var, ama bunun biraz çalışılması gerekiyor. Bu tabii MİT yasa teklifinin içine onu koyma imkanımız olmadı. Çünkü diğer güvenlik birimlerimizle birlikte bunun biraz çalışılması ve olgunlaştırılması gerekiyor. Şu safhada onu yetiştirebileceğimizi sanmıyorum. Üzerinde çalışıyoruz, onu ifade etmiş olayım." diye ekledi.

HABER7

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...