AK Partili Gülaçar: İran ekonomisinin dünyaya açılan kapısı olacağız

AK Partili Gülaçar: İran ekonomisinin dünyaya açılan kapısı olacağız

GÜNDEM Haberleri

Hükümet kanadında, ‘Van'ın Abisi’ olarak bilinen AK Parti Van Milletvekili ve Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Osman Nuri Gülaçar, yaklaşan yerel seçimlerde Van’da yürüttükleri çalışmaları, Van’a İranlı turist akınını, İran-Türkiye ilişkilerini ve ABD’nin İran’a karşı uyguladığı ekonomik ambargoyu ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

SELÇUK BÖKE

Gülaçar, ABD’nin İran’a karşı uyguladığı ambargoyu ve Türkiye’nin ambargoya karşı pozisyonuna da değindi.

“Ambargolar konusunda Türkiye olarak duruşumuz çok nettir” diyen Gülaçar, Bütün dünya ambargo uygulamayı konuşurken, Cumhurbaşkanımız İran’a ambargoyu kabul etmeyeceğin deklere etti” dedi.

Gülaçar şunları söyledi: “Ambargolar ülkelerin ekonomik yapılarına zarar verebilirler ama asıl zararı bizzat halkın kendisine veriyor. İran, 80 milyonu geçkin nüfusu ile bu kadar ağır bir ekonomik ambargoyu kaldırmaz. İnsanları açlığa, yokluğa mahkûm edemeyiz. Türkiye olarak başından belli tavrımızı net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Bunların çözüm olmadığı ifade ediyoruz.   İran ve Türkiye arasındaki yoğun ve düzenli ilişkiler ile hükümetimiz gösterdiği çaba sayesinde Türkiye ABD’nin İran’a karşı yaptırımlardan kısa bir süre de olsa muaf tutuldu. Bu aslında hem Türkiye hem İran açısından çeşitli birçok fırsatı da beraberinde getirdi. İran açısından yaptırım kıskacında bunalmış ekonomileri Türkiye üzerinden rahat bir nefes alabilecekler. Meseleye Türkiye açısından yaklaştığımızda ise ekonomik ilişkiler üzerinden birçok fayda elde edebileceği aşikâr. İran gibi önemli bir ekonominin bir anlamda dünyaya açılan kapısı olacağız.”
Nuri Gülaçar’ın sorularımıza verdiği cevaplar şöyle…

DOĞU’DA YÜKSELECEĞİZ

-Yerel seçimlere az bir süre kaldı. Bu kapsamda siz de Van’da yoğun bir çalışma içerisindesiniz. Seçim çalışmaları nasıl gidiyor? Beklentileriniz nelerdir?
Seçim çalışmalarımız ilçe adaylarımızın da ilan edilmesiyle çok yoğun bir tempo içerisinde devam ediyor. Seçim bölgemizde çok aktif bir şekilde çalışıyoruz. Bir ayağımız Van’da bir ayağımız Ankara’da. Süreç bizim için güzel ve bereketli geçiyor. Van Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Necdet Takva, parti teşkilatımız ve ilçe adaylarımızla birlikte mahallelerimizde, köylerimizde her gün halkımızla bir araya geliyoruz. Bizim açımızdan çok şükür sorunsuz, sıkıntısız bir seçim kampanyası devam ediyor. 31 Mart seçimleri tüm Türkiye’de olacağı gibi Van’da da ‘AK Belediyeciliğin’ damgasını vurduğu bir milat olacağını ümit ediyorum. Bu hedefe ulaşmak içinde kampanya döneminin son dakikalarına kadar sahada olmaya, derdimizi, hayallerimiz kıymetli Vanlılara anlatmaya devam edeceğiz. Bazı yerlerde üzülebiliriz ama Doğu’da yükseleceğimizi, ciddi bir oy alacağımızı düşünüyorum.
 

İRAN’LA İLİŞKİLER İVME KAZANDI

- Türkiye - İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu başkanı olarak son dönemdeki İran’a-Türkiye ilişkilerini nasıl yorumlarsınız?
Bölgede iki kadim medeniyetin temsilcilileri Türkiye ve İran, binlerce yıllık bir tarihin getirisi olan siyasi, ekonomik, diplomatik ve askeri güçlü ilişkilerini devam ettiriyor. Son dönemde ise iki ülke ilişkileri ekonomik ve bölgesel sorunların çözümüne yönelik işbirliğini geliştirmesiyle ivme kazandı. Türkiye ve İran arasındaki karşılıklı ziyaretler, bölgesel ve iki ülke arasındaki sorunların çözümüne yönelik gayretleri de artırıyor. Ben Türkiye-İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı olduktan sonra şu ana kadar biri Tahran’da diğeri de Ankara’da olmak üzere iki resmi görüşme yaptık. Tahran’daki toplantıya Meclis Başkanımız Binali Yıldırım ile beraber gerçekleştirdik. İran İslami Şura Meclisinin Dışişleri Komisyonu ve beraberinde bir heyet de geçtiğimiz günlerde TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanımız Volkan Bozkır ile Ankara’da ağırladık. Toplantılarda iki ülke arasında yapılması gereken, yapılabilecek ve beklentilerimizi dile getirdik. 

BİR YILDA VAN’DA 900 BİN İRANLI TURİST AĞIRLADIK

-İran’ı yakıdan tanıyan bir isimsiniz. İran’dan Van’a gelen turist akını nasıl değerlendiriyorsunuz? Geçtiğimi yıl Van’ı ziyaret eden İranlı turistlerin sayısı nedir?
Geçtiğimiz yıl 1 milyon 50 bin İranlı turistin ziyaret ettiği ülkemizde 900 binini Van’da ağıladık. Bu, Van’ın turizm sektöründeki büyük bir potansiyeli olduğunun göstergesidir. İran’da şu anda yurt dışına çıkışlarda harçların ücretleri kademeli olarak yükseltildi. Bir İran vatandaşı Van’a birinci gelişinde farklı, üçüncü gelişinde daha farklı ücretler ödüyor. Biz de İranlı muhataplarımızla bu konuyu görüştük. Harç ücretlerinin eskiye dönmesini talep ettik. İran İslami Şura Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı da bunu İran’a gider gitmez gündemlerine alacaklarını ve meclise getireceklerini dair söz verdi.  
 

VAN’DA TURİZM BİLİNÇLİ DEĞİL, DOĞAL GELİŞTİ

-İranlı turistlerin Van’ı tercih etmesini neye bağlıyorsunuz?
Geçmişte İran’la turizm üzerinden bilinçli bir adım atmamışız. Süreç kendi kendine doğal bir şekilde oluşmuş. Van’a 3-5 tane İranlı gelmiş ve yerel mağazalardan 5-10 valiz tekstil başta olmak üzere mal götürmüş. Sonra yavaş yavaş yayılmış ve binlerce insanın ziyaret etmesi, turist olarak gelmesine yol açmış. Özel, bilinçli bir turizm çalışması yapılmamış. İranlı turistler Türkiye’de kendi evlerindeymiş gibi rahatlar. Türkiye’ye karşı aşırı bir sevgileri var. Van, Türkiye ve İran arasındaki dostluğun köprüsü ve simgesi. İranlı turistler Van’ın yerel ekonomisinde olumlu bir katlı sağlıyor. Van artık ekonomik açıdan çok renkli ve canlı bir şehir.
 
 TİCARET HACMİNDE HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

-İran’la ticaretimiz yeterli hacimde mi? Bu hacmi yükseltmek ne gibi adımlar atılabilir?
AK Parti hükümetinden önce Türkiye ve İran’ın ticaret hacmi 1,2 milyar dolar seviyesindeydi. Hükümetimiz bu rakamı 2005 itibariyle 4,2 milyar dolara, 2017 itibariyle de yaklaşık 11 milyar dolara çıkardı. Bölgede yaşanan birçok olumsuzluğa rağmen bu çok önemli bir başarı. İki ülke arasındaki hacmi şu anda da yetersiz buluyoruz. AK Parti hükümeti olarak İranlı muhataplarımızla ticaret hacmini artırmak adına yoğun çaba içerisindeyiz. Çok kısa süre içerisinde de bu adımların meyvelerini alacağımıza inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız ve İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani’nin de dile getirdiği gibi iki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolar seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz. Şu anda iki ülke arasında 60 kalemde ticaret yapılıyor. Ancak biz bu rakamın yetersiz olduğunu ve çeşitlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim ayrıca ‘Serbest Ticaret Bölgeleri’ oluşturma noktasında bir teklifimiz var. Özellikle Kadıköy ve Gülpınar’da serbest ticaret bölgeleri kurulabilir. Kapıköy sınır kapısı ise önümüzdeki ay açılması bekleniyor, seçim öncesinde açılması kuvvetle muhtemel.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...