Yargıtay'ın tarihi AYM kararına AK Parti'den peş peşe tepki

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yargıtay'ın tarihi AYM kararına AK Parti'den peş peşe tepki

GÜNDEM Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yargıtay'ın Can Atalay ve hakkında 'hak ihlali' hükmü veren AYM kararına AK Parti'den de tepki geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Birbirini çelmeleyemez" ifadesini kullandı. AK Parti Grup Başkanvekili, eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise "Yargı hakem olma vasfını yitirirse, çözümün değil sorun ve çatışmanın kaynağı haline gelir" dedi.

Yargıtay, Türk hukuk tarihinde ilk kez 'Can Atalay hakkında ihlal kararıyla yetkisini aştığı gerekçesiyle' AYM hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yargıtay'ın bu kararına AK Parti'den ilk tepki AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan geldi.

Yazıcı, Yargıtay'ın Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına "Yazık, çok yazık" diyerek tepki gösterdi.

"DEVLETİ OLUŞTURAN ERKLER SORUN ÇÖZER"

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yazıcı şu ifadeleri kullandı:

"Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez."

https://twitter.com/Hayati_Yazici/status/1722299338297135106   

Yazıcı'nın ardından Yargıtay'ın AYM kararına bir tepki de AK Parti Grup Başkanvekili eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den geldi.

"SORUNLAR ANAYASAL SINIRLAR İÇİNDE ÇÖZÜLMELİ"

Gül ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Yüksek yargı mercileri arasındaki çatışma görüntüsü, hukuk devleti ve mülkün temelinde yer alan adalet duygusu için endişe vericidir. 

Yargı hakemdir, sorunları çözer. Yargı hakem olma vasfını yitirirse, çözümün değil sorun ve çatışmanın kaynağı haline gelir. 

Her kurumun kaynağını milletten alan yetki ve fonksiyonunu hukuk çerçevesinde kullanması esastır. Yargı organlarının da ihtilafları derinleştirmeden, anayasal sınırlar içinde kalarak sorun çözmesi milletimizin en tabii beklentisidir.

https://twitter.com/abdulhamitgul/status/1722342535459123300

NE OLMUŞTU?

Can Atalay, yargılandığı Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 14 Mayıs seçimlerinde cezaevindeyken Hatay'dan Türkiye İşçi Partisi milletvekili seçilmişti. Can Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedildi.

Atalay'ın avukatları da 'milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan' sanık için yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının Yargıtay tarafından ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. 

YARGITAY ATALAY'IN CEZASINI ONAYLADI

Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onayladı. AYM Genel Kurulu, 12 Ekim'de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelendi.

AYM "HAK İHLALİ" DEDİ

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durdurulması istemi, Anayasa Mahkemesi'nin gündemine geldi. AYM, Atalay'ın başvurusunda hak ihlali olduğuna karar verdi. Geçtiğimiz hafta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşan dosya, mahkeme tarafından karara bağlanması için Yargıtay'a gönderdi.

YARGITAY'DAN TARİHİ KARAR

Yargıtay, ise Can Atalay hakkında 'ihlal kararıyla' yetkisini aştığı gerekçesiyle AYM hakkında suç duyurusunda bulundu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...