AK Parti seçimde ekibi yenileyecek

AK Parti seçimde ekibi yenileyecek

GÜNDEM Haberleri

Olağan kongreyi seçim öncesi yapıp sandığa 'yeni yönetimle' gitmek isteyen Davutoğlu'nun, kongrede 3 dönem kuralını da kaldırabileceği iddia ediliyor.

Yücel KAYAOĞLU ANKARA

AK Parti, CHP ile koalisyon görüşmelerini sonlandırıp, MHP seçeneğini denemeye hazırlanırken, bir yandan da parti içinde olağan kongrenin ertelenip ertelenmeyeceği tartışması başladı. AK Parti'nin 30 Eylül tarihine kadar yapılması gereken olağan kongresinin seçim olması durumunda yıl sonuna ertelenebileceği belirtilirken, Başbakan Davutoğlu'nun nbsp;'Ertelemeye' taraftar olmadığı ve Eylül ayı içinde kongrenin yapılarak seçimlere 'Yeni yönetimle' gitmek istediği ifade ediliyor. Davutoğlu, kongrenin yapılıp yapılmayacağına yönelik sorulara da önceki gün, "Ben her şeyin zamanında yapılması gerektiğine prensip olarak inanmış birisiyim. Türkiye'de de AK Parti'de de olağanüstü durum yok. Herkes sakin olsun" cevabını vermişti. Seçim öncesi kongre yapılmasının 'Seçim çalışmalarını' olumsuz etkileyebileceği ve parti yönetimindeki değişikliklerin yeni küskünlüklere sebep olacağı yorumları da yapılıyor. Davutoğlu, bu tartışmalara son noktayı koymak için hükümeti kurmak için gerekli 45 günlük sürenin dolacağı 23 Ağustos'tan sonra kurmaylarını toplayarak bir karar verecek.
AK Parti kongresinin seçimlerden önce yapılması durumunda tüzükte yer alan 3 dönem kuralının da değiştirilebileceği belirtiliyor. AK Parti'nin tüzük değişikliği ancak kongrede yapılabiliyor. AK Parti kurmayları, kongrenin toplanması durumunda bu değişikliğin yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. 3 dönem kuralına ilişkin değişikliğe gidilirse, erken seçim durumunda 3 dönem kuralına takılacak 26 milletvekili için de bu engel kalkmış olacak.
HEDEF EKİM'DE SEÇİM
nbsp;AK Parti bir yandan da erken seçim tarihi üzerinde teknik çalışma yürütmeye başladı. AK Parti'nin hedefi muhalefet partilerini de ikna ederek, Cumhurbaşkanı devreye girmeden, seçim kararını Meclis'ten aldırmak ve Ekim ayında seçime gitmek. Eğer muhalefet, seçimlerin yenilenmesi kararının Meclis tarafından verilmesine itirazlarını sürdürüp, AK Parti bu konuda adım atamazsa Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girecek. Bu durumda Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ile de istişare ederek bir seçim tarihi belirleyecek ve tüm partilerin temsilcilerinin yer aldığı geçici seçim hükümetini kuracak. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi durumunda Anayasa gereği hükümet kurulması için gerekli 45 günlük sürenin dolacağı 23 Ağustos'tan sonra başlayacak 90 günlük seçim süreci işletilecek. Bu durumda Türkiye 22 Kasım'da sandık başına gidecek.
MEVCUT HÜKÜMETLE
Ancak AK Parti, Türkiye'nin uzun süre belirsizlik ortamını sürdüremeyeceğini ve geçici hükümetin 3 ay boyunca yönetimde kalmasının neden olacağı riskleri dikkate alarak, muhalefet partileri ile uzlaşıp 18 veya 25 Ekim'de seçime gidilmesini zorlayacak. Bunun için AK Parti kurmayları, pazartesi gününden itibaren muhalefet partilerinin temsilcileri ile görüşerek seçimlerin yenilenmesine ilişkin uzlaşma arayacak. Bu kapsamda, öncelikle TBMM'de seçim kararının görüşüleceği Anayasa Komisyonun oluşturulması için çaba harcanacak ve TBMM Başkanlığı partilere komisyona üye bildirmeleri için yazı yazacak. Eğer AK Parti dışındaki partiler üye bildirmezse, Anayasa Komisyonu toplanamayacak. Bu durumda AK Parti, seçim kararına ilişkin teklifini grup önerisi olarak direk olarak Meclis'e getirecek. Ancak muhalefet partileri bu yöntemin Anayasa'ya aykırı olacağını savunuyor. AK Parti'nin, CHP, MHP ve HDP'den herhangi birinin dolaylı veya doğrudan desteğini almadan Meclis'ten seçim kararı alması zor görünüyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...