Ahmet Davutoğlu, 'Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi'dir'

Ahmet Davutoğlu, 'Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi'dir'

GÜNDEM Haberleri

Davutoğlu, 'Mısır'da yanlış bir şeye cevaz verirsek, bunun negatif domino etkisi olur' diyerek Yemen, Tunus, Libya'nın olumsuz etkilenebileceğini savundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye için Mısır'ın cumhurbaşkanının Muhammed Mursi olduğunu, bu ülkede yanlış bir şeye cevaz verilmesi halinde bunun negatif domino etkisinin olacağı uyarısında bulundu. Davutoğlu, dün katıldığı bir programda, Mısır'ın Ortadoğu'daki her gelişmenin omurgası konumunda bulunduğunu ve Nasır hareketi ile Arap milliyetçiliğinin bu ülkede başladığını hatırlatarak, "Eski statükodan kalan kurumlar ya da kişiler, 'Nasıl olsa Mısır'da böyle bir darbe oldu, dış meşruiyet bulabildi, en azından sessiz kalarak gayrimeşru olmadığı ifade edildi, o zaman bizde aynısını yapabiliriz' diyebilirler. Yani Yemen'de, Tunus'ta, Libya'da, eskiden beri orada olan unsurlar var. Bizim öncelikli görevimiz, dış meşruiyet üzerinden negatif domino etkisi yapma ihtimalini yok etmektir" dedi. Türkiye'nin Mısır'da askeri darbe karşısındaki tutumunun baştan beri çok ilkesel olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bir ülkede iç meşruiyetin sağlanmasının yegane kaynağının, o ülkenin halkının siyasi iradesi olduğunu dile getirdi. Meşru kanallarda siyaset yapmanın engellenmesi durumunda, radikalleşme eğiliminin başlayabileceğini ifade eden Davutoğlu, "Müslüman Kardeşler ya da başka gruplar siyasi sistemden bir kere dışlanırlarsa, sonuçlar bütün bölgede şiddet sarmalını artırır" değerlendirmesini yaptı. "Afrika Birliği, Avrupa Birliği'nden daha demokratik tepki verdi" görüşünü kendisinin de paylaştığını söyledi. nbsp;ORDU?İLE?MURSİ PAZARLIĞI
Bu arada Mısır'da teknokrat hükümetin kilit isimleri belli olurken, Müslüman Kardeşler'in de askeri yönetimle masaya oturduğu öne sürüldü. Görüşmeyi yaptığı iddia edilen eski bakanlardan Muhammed el Bişr, bir gazeteye verdiği demeçte, "Demokrasi yoluna dönülür, Mursi de göreve iade edilirse, müzakere mümkün" dedi.
"MİLYONLUK" GÖSTERİDE MİLYONLAR HAYKIRDI: MURSİ'Yİ İSTİYORUZ!
Dün Başkent Kahire ile İskenderiye başta olmak üzere 22 kentte "milyonluk" adı altında gösteri düzenlendi. Mısırlılar, önce askerlerin ateş açması sonucu 53 kişin can verdiği Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı binası önünde toplandı. Gittikçe büyüyen kalabalık meydanlara sığmadı. Mısırlılar, "Mursi'yi istiyoruz" sloganları attı. Sadece Kahire'deki meydanları dolduranların sayısı 2 milyonu aştı. Adeviye Meydanı'ndaki bekleyiş ise dün gece de sabaha kadar devam etti. Öte yandan Mısır polisi, Ramsis Meydanı'nda Mursi'yi destekleyenlere namaz kılırken müdahale etti. Namaz kılanların üzerine saçma ve gaz bombaları ile ateş açan polisler ile göstericiler arasında çatışmalar geç saatlere kadar sürdü.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...