Afrikalı Büyükelçilerden iş birliği çağrısı: Daha fazlasını yapabiliriz

Düzenleyen:
Afrikalı Büyükelçilerden iş birliği çağrısı: Daha fazlasını yapabiliriz

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’nin “kara kıta”ya yönelik açılım politikası sonuç verdi. Afrikalı elçiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da çabalarıyla gelişen ekonomik, diplomatik ve kültürel ilişkilerin daha da artırılmasını istiyor.

Selçuk Böke ANKARA - Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh ve Kongo’nun Ankara Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, “Afrika’ya açılım” politikasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kıta ülkelerine ziyaretlerini ve TİKA’nın Afrika ülkelerindeki faaliyetlerini gazetemize değerlendirdi. 
2014 yılından beri Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Workneh, son dönemde iki ülke arasında karşılıklı olarak üst düzey ziyaretler gerçekleştirildiğini belirterek, şunları söyledi: 
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’ya çok sayıda ziyarette bulundu. Erdoğan’ın ziyaretleri sadece basit ziyaret olarak kalmıyor çünkü bu geziler sırasında çeşitli alanlarda anlaşmalar da imzalanıyor. Bu sayede de ikili ilişkilerimiz her geçen gün daha da güçleniyor. Biz, Türk iş adamlarını ülkemizde ağırlamaktan dolayı mutluyuz. Söz konusu yatırımlar Etiyopya’da 115 yatırım alanında 30 bin kişiye iş imkânı sundu. Diğer taraftan sadece iş adamları değil, insani yardım programları açısında Türkiye’nin destekleri ülke genelinde devam ediyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)  Etiyopya’da çeşitli yönlerden bize destek ve yardım sağlıyor.”
Afrikalı Büyükelçilerden iş birliği çağrısı: Daha fazlasını yapabiliriz
A. Workneh

TÜRKİYE’NİN 39 ELÇİLİĞİ OLDU
6 yıldır Kongo’nun Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Tshidimba ise şöyle konuştu:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ülkelerine ziyaretler gerçekleştirmesi genel anlamda önemli çünkü uzun yıllar boyunca Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında yakın ilişikler kurulamamıştı. Bunun dışında bazı Afrikalı liderler de Türkiye’ye ziyaretlerde bulundu. 2008 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen Afrika zirvesinde birçok alanda işbirliği anlaşmaları imzalandı.  Bunun dışında Türkiye, Afrika ülkelerindeki büyükelçilik ve konsolosluk sayılarını yükseltti. Sanırım şu anda Türkiye’nin Afrika ülkelerinde 39 büyükelçiliği bulunuyor. Ankara’da ise Afrika ülkelerinin büyükelçilik sayısı 33’e yükseldi. Bundan 15 yıl önce Afrika halkı Türkiye ile ilgili neredeyse hiç bir şey bilmiyordu. Ancak Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikasıyla beraber Afrikalı insanlar Türkiye’den daha çok haberdar olmaya başladı. İkili ilişkileri geliştirmek için daha fazlasını yapabiliriz. Kongo’da Türk iş adamlarının yatırım yapabilecekleri birçok sektör bulunuyor.”

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...