AFAD'ın Nepal'e giden ekibine plaket

/ Kaynak: AA
AFAD'ın Nepal'e giden ekibine plaket

GÜNDEM Haberleri  / AA

AFAD Başkanı Oktay, "Nepal'e giden ekibimize teşekkür ediyorum. Siz sadece orada AFAD'ı değil, ülkemizi de temsil ettiniz" dedi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün Hasdal yerleşkesinde, Nepal'de meydana gelen depremde Türkiye'nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi, Nepal'e giden ekibi plaketle ödüllendirdi. Nepal'e giden ekibe teşekkür eden Oktay, "Siz sadece orada AFAD'ı değil, ülkemizi de temsil ettiniz. Bu temsilinizi Avrupa'da da gururla ifade ettik" diye konuştu. Nepal'de 25 Nisan depreminin ardından 10 dakika sonra toplandıklarını vurgulayan Oktay, "Ne yapmamız gerektiğini istişare ettik. ilk 10 dakikada Nepal'deki bu depremi tartışabilecek duruma gelmiştik. Ülkemiz adına gurur duyacağımız bir durum. Orada yoğun bir kaos vardı. Nepal'deki depremin ardından Nepalli yetkililerle ilk anda iletişim kurmak zor olsa da Nepal'deki olayın büyüklüğünü fark ettik ve yardıma ihtiyaç olacağını düşündüğümüz için sizleri hazırladık. Daha sonra Nepal'le irtibat kuruldu. Yardıma ihtiyaç olduğu anlaşıldı ve ilk uçakla oraya gittik. Bugün itibarıyla 7 bin 759 kişinin öldüğünü BM ve Avrupa Birliği kurumları belirtiyor. 14 bin 400 de yaralı var" ifadelerini kullandı. Oktay, Nepal'deki depremden Türkiye olarak ders çıkarıp, kendi kamuoylarıyla paylaştıklarını aktardı. Nepal'e 38 kişilik ekiple gittiklerini, 6 sivil toplum kuruluşunun ekibiyle bu sayının 100'ü bulduğunu anlatan Oktay, kaosun hakim olduğu bir ortamda ekiplerinin son derece disiplinli bir şekilde çalıştığını, bunu Avrupa'da afet ve acil durumlarla ilgili kurumların kendilerine ilettiğini söyledi. Oktay, AFAD'ın arama kurtarma faaliyeti yapan ekiplerinin yurda döndüğünü ancak Sağlık Bakanlığı ile İHH ekibinin Nepal'de insani yardım çalışmalarını yürüttüğünü bildirdi.
AFAD, AB SİVİL KORUMA MEKANİZMASI ÜYELİĞİNE KABUL EDİLDİ
Oktay, AFAD'ın, AB Sivil Koruma Mekanizması üyeliğine dün kabul edildiğini belirterek, bu üyelikten iki tarafın da kazançlı çıkacağına işaret etti.
AFAD'ın üyeliğinin, 3 yıldır süren müzakerelerin ardından gerçekleştiğine dikkati çeken Oktay, şunları kaydetti: "Dün Brüksel'deydik. Bu adımı, bir nevi AFAD'ın AB'ye katılması olarak görebilirsiniz. Sivil Koruma Mekanizması, tüm Avrupa Birliği ülkeleri ve üye olmayan 5 ülkeyle birlikte biz de 6'ncı olduk. Avrupa İnsani İşler ve Sivil Koruma Genel Müdürlüğü dahilindeki mekanizma, afet öncesi, sırası ve sonrasında Avrupa çapında bir dayanışmayı ve iş birliğini öngörüyor. Bu şekilde, Türkiye'de meydana gelecek bir afet durumunda, Avrupa Sivil Koruma Mekanizması ile birlikte üye ülkeler de katkı sağlayacak. Birleşmiş Milletler'le de ilişkilerimiz üst düzeyde. Gerek BM ve gerek AB, kurduğumuz mekanizmayla hareket etmek istiyorlardı. Dün imzayı attık. İstanbul'da deprem olduğunda Avrupa'daki mekanizmayı kullanma imkanı olacak. Türkiye afet yönetimi alanında çok ilerleme kaydetti. Üyeliğe alınmamızda bunun etkisi büyük. Arkamızda çok büyük siyasi destek var." nbsp;
Oktay, AFAD'ın kamplarda uyguladığı sistem dolayısıyla Birleşmiş Milletler "Kamu Hizmetleri Ödülü"ne layık görüldüğünü de sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Oktay, depremden sonra Nepal'e giden ekibin üyelerine plaket verdi. Törene, İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir, AFAD Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Danacı ve AFAD İstanbul İl Müdürü Gökay Atilla Bostan da katıldı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...