Adalet Bakanı Bozdağ: Herkese anayasal teminat getiriyoruz

Bakan Bozdağ, başörtüsüne güvence getirecek anayasa değişikliği çalışmasının tamamlanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduğunu bildirdi. Bozdağ “Hem başı açık, hem başı örtülü olan herkes için anayasal teminat getiriyoruz” dedi.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsüne anayasal güvence getiren anayasa değişikliği çalışmasının tamamlandığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ “Anayasa çalışmamız nihayete erdi. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza arz edildi. Cumhurbaşkanı’mız, grup toplantısında açıklayabilir de açıklamayabilir de. Zamanlaması Cumhurbaşkanı’mızın takdirinde. 41’inci maddenin birinci fıkrası değiştiriliyor, 24’üncü maddeye de iki fıkra ekleniyor. Hem başı açık hem başı örtülü olan herkes için anayasal teminat getiriyoruz” dedi.
NATO’YU İSTİYORLARSA SÖZLERİNİ TUTACAKLAR
Finlandiya Adalet Bakanlığı heyetinin FETÖ ve PKK’lı teröristlerin iadesiyle ilgili görüşme yapmak üzere Türkiye’ye gelmesiyle ilgili de konuşan Bozdağ, “Siyasi bir konuşma değil, teknik düzeyde istişare yapacaklar. Açıklama gerektirecek bir durum olursa zaten duyururuz. NATO’ya girmek istiyorlarsa sözlerini tutacaklar. Bizim beyanlarımız çok açık; bize verdiği sözleri yerine getirecekler, NATO’ya giriş süreçlerini tamamlayacağız. Süreç başladı ama tamamlanmadı. Tamamlama, Meclis onayıyla olacak. Onay olmadıkça sürecin başlaması, bittiği anlamına gelmez. Meclis noktayı koyacaktır. Onlar sözlerini tutarsa, Türkiye zaten sözünde duran bir ülkedir ve sözünü tutar” diye konuştu.
İNFAZ DÜZENLEMESİ SEÇİMDEN SONRA
Yeni infaz düzenlemesiyle ilgili de bilgi veren Adalet Bakanı Bozdağ, alışmanın seçimden sonra gündeme geleceğini ifade etti. Bekir Bozdağ “Yeni infaz düzenlemesiyle ilgili komisyon çalışıyor. Bunlar seçimden sonra yapacağımız işler. Şu anda yaptığımız taslak çalışmalar ayrı; nihayete erenler var, uzun vadeli olanlar var. Komisyonlar kuruldukça kamuoyuna duyuruyoruz, onlar çalışacak. Bilim Komisyonu kuruyoruz; hem kendi iç hukukumuzu hem akademiyi hem yargıyı hem de uluslararası hukuku inceleyecekler. Bunlar zaman alacak. Bu çalışmalar bittikten sonra biz gündeme alacağız. Biz şimdi neler yapacağımıza dair hedefler ortaya koyduk ama muhtevayı henüz netleştirmedik. Bunlar seçimden sonra yapılacak” ifadelerini kullandı.
ACILARLA ANILAN ÜÇ CEZAEVİ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Bakan Bozdağ, Diyarbakır Cezaevinin müze hâline getirilmesini de değerlendirerek acılarla anılan cezaevlerinin dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Bozdağ, şunları söyledi: Türkiye’de darbelerle, acılarla, hak ihlalleriyle anılan üç sembolik cezaevi vardı. Birisi Yassıada; 1960 darbesinin acılarını, hak ihlallerini ve cinayetini kapsıyordu. Orayı ‘Yaslı Ada’ değil, Demokrasi ve Özgürlükler Adası yaptık. İkincisi, Ankara Ulucanlar Cezaevi. 12 Eylül’de Ulucanlar da maalesef pek çok acıya, tatsızlığa, hak ihlaline mekânlık etmiş ve acı hatıralarla anılan bir yerdi. Orayı da dönüştürdük, Kültür ve Turizm Bakanlığına devrettik, orası da müze olarak hizmet veriyor. Sonuncusu da Diyarbakır Cezaevi. 1978’de yapılmış ve 1980 darbesi sonrasında kimsenin arzu etmediği acılara mekânlık etmiş bir yer. Diyarbakır Cezaevini açık tutmak, Türkiye için doğru bir şey değildi. Şimdi Kültür Bakanlığı oraya bir hafıza müzesi ve kütüphane yapacak. Depreme dayanıklı mı değil mi, buna dair de bir analiz yapılacak.