AB'den 'başörtülü milletvekili' yorumu

AB'den 'başörtülü milletvekili' yorumu

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'de iç siyasi gündemin en tartışılan konularından, "başörtülü milletvekili" tartışmasına Avrupa Birliği de dahil oldu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, daha önce Türkiye 'de başörtüsü nün özgür olması yönünde açıklama yaptığında eleştirildiğini belirterek, "Başörtüsü toplumun geri kalanı için bir zorunluluk olmamalı. Dolayısıyla herkes özgür olmalı" dedi. AB Bakanı Egemen Bağış ise başörtülü milletvekilleri konusunun olağanüstü bir durum varmış gibi gösterilmemesi gerektiğini belirterek, "Bu, sadece normalleşmedir. Türkiye bütün AB üyesi ülkelerde olduğu gibi, dileyenin dilediği gibi yaşama hakkını ön plana çıkaran adımları atmaktadır" dedi.

Bağış, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ile bakanlıkta bir araya geldi.

RAPOR DAHA GERÇEKÇİ

Görüşme öncesinde gazetecilere açıklama yapan Bağış, yayımlanan son AB İlerleme Raporu'nun geçmiş yıllara oranla çok daha objektif, çok daha gerçekçi olduğunu söyledi. Bağış, Avrupa Parlamentosu'nun raporunun da siyasi mesaj içermekten çok, Türkiye'nin attığı reform adımlarını takdir eden ve atılması gereken adımlar konusunda da yapıcı tavsiyeler içeren bir metin olacağına inandığını söyledi.

Oomen-Ruijten de konuşmasında Türkiye'deki yargı bağımsızlığı konusunda atılması gereken adımlara dikkat çekerken, Türkiye'de bağımsız ve tarafsız bir yargı bulunmasının yanı sıra bireysel ve toplumsal haklara sahip olunması gerektiğinin altını çizdi. Oomen-Ruijten, reformlarda yavaşlama ve basın özgürlüğü gibi konularda da bazı sıkıntıların sürdüğünü vurguladı.

KILIÇDAROĞLU'NUN SEVİYESİNİ ORTAYA KOYDU

Kabulde basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bağış, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik olarak "Dolmabahçe'de oturup Kadıköy'den gelen kadınları dikizliyor" sözlerinin anımsatılması üzere, "Kişinin fikri neyse zikri o olurmuş. Bir dikiz kaseti maharetiyle göreve gelen genel müdürden çok farklı bir yorum beklemek belki de yanlış olurdu. Bu, Sayın Kılıçdaroğlu'nun seviyesini ortaya koymuştur" değerlendirmesini yaptı.

HERKES ÖZGÜR OLMALI

AP Raportörü Oomen-Ruijten ise kendisine "başörtülü milletvekili" tartışmalarına ilişkin tartışmasının anımsatılması üzerine, Türkiye'ye bir yıl önce geldiğinde, ülkesinde insanların istediği gibi başörtüsü kullandığını ve birisinin başörtüsü kullanmak istemesi halinde buna izin verilmesi gerektiğini söylediği için eleştirildiğini hatırlattı. Ruijten, "Bana göre, bu Türkiye'de de böyle olmalı. Başörtüsü toplumun geri kalanı için bir zorunluluk olmamalı. Dolayısıyla herkes özgür olmalı" ifadelerini kullandı.

Bakan Bağış da bu konunun olağanüstü bir durum varmış gibi gösterilmemesi gerektiğini söyledi. "Bu, sadece normalleşmedir" diyen Bağış, Türkiye'nin bütün AB üyesi ülkelerde olduğu gibi, dileyenin dilediği gibi yaşama hakkını ön plana çıkaran adımları attığını vurguladı. Bağış, CHP'nin de konuyla ilgili kendi içinde çatlaklar oluştuğunu belirterek ana muhalefeti uzlaşmacı olmaya çağırdı.

YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Oomen-Ruijten, "5 Kasım'ın Türkiye ile AB ilişkilerinde yeni bir başlangıç olacağına inanıyor musunuz" sorusunu yanıtlarken ise müzakerelerin içeriği konusunda yeni bir başlangıç yapıldığını ve kendisinin de Kıbrıs sorununun çözümünün ardından 23 ve 24. fasılların açılmasının mümkün olacağını umut ettiğini söyledi. Bunun müzakerelerde yeni bir aşama olduğunu dile getiren Ruijten, "Fakat Türkiye için daha önemli olan yargı, bireysel haklar ve basın özgürlüğü konularını kapsayan Kopenhag kriterlerini karşılamasıdır" diye konuştu.

Ruijten, daha sonra TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından da TBMM'de kabul edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...