ABD'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

Düzenleyen:
ABD'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

GÜNDEM Haberleri

Dolmabahçe'de imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın ardından Türkiye'ye dünya liderlerinden teşekkürler peş peşe geldi. Beyaz Saray, Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aracılık etmelerinden dolayı teşekkür etti.

Dolmabahçe'de imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın ardından üst üste Türkiye açıklamaları geldi. Türkiye'ye teşekkür eden Josep Borrell, bu çabaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ukrayna tarafından yapılan açıklamada ise, "Tahıl meselesinin çözümünde BM ve Türkiye'nin aktif pozisyonunu takdir edin" denildi. Beyaz Saray'dan da bir açıklama yayınladı.

 

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünyayı etkileyen tahıl problemi Türkiye’nin arabuluculuğuyla çözüldü. Karadeniz’den tahıl sevkiyatı anlaşması Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM’nin katılımıyla İstanbul’da düzenlenen törende imzalandı. Dünyadan Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çabalarından dolayı peş peşe teşekkür mesajları geldi.

 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün Dolmabahçe Ofisi’nde imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşmasına ilişkin, “Bugünkü İstanbul anlaşması doğru yönde atılmış bir adımdır. Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Borrell, Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl ve diğer gıda ürünlerinin taşınmasına ilişkin bugün Dolmabahçe Ofisi’nde imzalanan anlaşmaya ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya'nın Ukrayna'yı yasadışı işgali milyonlarca insanı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Bugünkü İstanbul anlaşması doğru yönde atılmış bir adımdır. Anlaşmanın hızla uygulanması için çağrıda bulunuyoruz. BM ve Türkiye'nin çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. AB, Ukrayna'nın tahıl ihracatına yardım etmeye devam etmeye kararlıdır” ifadelerini kullandı.

BİR TEŞEKKÜR DE UKRAYNA'DAN

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Andrii Sybiha da, bugün Dolmabahçe Ofisi’nde imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşmasına ilişkin açıklama yaparak “Tahıl meselesinin çözümünde BM ve Türkiye'nin aktif pozisyonunu takdir edin” dedi.

Sybiha açıklamasında “İstanbul, Türkiye. Ukrayna limanlarının engelini kaldırma girişimi onaylandı! Bu, tahıl ihracatı için insani bir koridor oluşturulmasına olanak sağlayacaktır. Küresel gıda krizinden kaçınmak için önemli bir adım. ‘Tahıl meselesinin’ çözümünde BM ve Türkiye'nin aktif pozisyonunu takdir edin” ifadelerini kullandı.

ABD'DEN TÜRKİYE'NİN ÇABALARINA ÖVGÜ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da dün düzenlediği basın toplantısında gelen bir soru üzerine, ABD’nin Türkiye'nin ev sahipliğindeki Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nı memnuniyetle karşıladığını belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin anlaşmadaki çabalarını takdir ettiğini aktardı. Price, “BM Genel Sekreteri'nin sıkı çalışmasını takdir ediyoruz. Türk müttefiklerimizin koyduğu gayretli çalışmaları alkışlıyoruz" demişti.

"TÜRKİYE KİLİT ROL OYNADI"

Anlaşma öncesi yabancı basının da Türkiye'nin bu konuda kilit rol oynadığını manşetlerine taşıdı. Wall Street Journal,  "Anlaşmayla, Rus işgalinin ihracatını engellediği yaklaşık 18 milyon ton buğday, mısır ve diğer malzemeleri serbest bırakabilecek." derken Al Jazeera İngilizce, "Türkiye, tahıl koridorunu aşmak için Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında kilit rol oynadı." manşetine taşıdı.

CNN International ise, "Türkiye, Rusya tarafından bloke edilen Ukrayna limanlarından tahıl ihracatına izin verecek anlaşmanın yakın olduğunu söyledi" haberini okurlarıyla paylaştı.

BAKAN LAVROV’DAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna tahılının dünya pazarına ulaştırılmasına yönelik İstanbul'da imzalanan "tahıl koridoru" anlaşması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünya pazarına ulaştırılması için Türkiye'nin girişimleriyle Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında bugün İstanbul'da imzalanan anlaşmayla ilgili açıklamada bulundu. Bakan Lavrov, Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden görüntülü mesaj yayınlayarak, anlaşmanın detayları hakkında bilgi verdi. ABD ve müttefiklerinin bu durumu daha önce sürekli sabote etmek istediğini savunan Lavrov, "Rusya bu alandaki yükümlülüklerine sadık kalmaya devam edecektir. ABD ve müttefikleri tarafından jeopolitik maceralar için gıda kullanımı kabul edilemez ve insanlık dışıdır. Washington ve Brüksel'in bugünkü anlaşmaların gerçekleştirilmesine engel olmaktan vazgeçmeleri memnuniyet verici. Sonuç olarak özellikle Rus delegasyonunun çabalarıyla paket anlaşmanın geniş bir çerçevede depolitize edilmiş niteliğini korumak ve böylece gelişmekte olan gıda ithalatçısı ülkelere yönelik en geniş hareket alanını sağlamak mümkün oldu" dedi.

Bakan Lavrov, Batılı ülkelerin bu anlaşmaya sahip çıkması gerektiğini söyleyerek, "Önümüzdeki dönemde bu anlaşmaların etkin bir şekilde uygulanması için gerekli tüm çabaların gösterileceğini umuyoruz. Bu bağlamda BM'nin vicdani yardımı ve Batı ülkeleri de dahil olmak üzere bir bütün olarak uluslararası toplumun yapıcı yaklaşımı önemsiz değildir. Rus ve Ukrayna tarım ürünlerinin dünya pazarlarındaki önemli payı göz önüne alındığında kesintisiz ihracatlarının sağlanması, özellikle gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkeler için gıda güvenliğini sağlamanın acil görevlerini karşılamaktadır" ifadelerini kullandı.

Açıklamasında anlaşmanın imzalanması için yoğun gayret gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkür eden Lavrov, "Sonuç olarak bugün elde edilen sonuçlara katkılarından dolayı Türk ortaklarımıza, şahsen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

BEYAZ SARAY'DAN TEŞEKKÜR

Beyaz Saray, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında imzalanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı, Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aracılık etmelerinden dolayı teşekkür etti.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...