45 bin ton tıbbi atığı imha etti

/ Kaynak: CHA
45 bin ton tıbbi atığı imha etti

GÜNDEM Haberleri  / CHA

Çevre Bakanlığı, yılın 9 ayında içerdikleri tehlikeli kimyasallar, toksinler ve radyoaktif maddelerle risk taşıyan 45 bin ton tıbbi atığı bertaraf etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yılın 9 ayında içerdikleri tehlikeli kimyasallar, toksinler ve radyoaktif maddelerle insan ve çevre sağlığı açısından büyük risk taşıyan 45 bin ton tıbbi atığı bertaraf etti. Tıbbi atıkların imhası, Türkiye genelinde belediyelerce işletilen 39 sterilizasyon ve bir yakma tesisinde yapılıyor. nbsp;Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, içerdikleri tehlikeli kimyasallar, toksinler ve radyoaktif maddelerle insan ve çevre sağlığı açısından büyük risk taşıyan tıbbi atıkları ülke genelinde kurulu tesislerde imha ediyor. Bakanlık yılın 9 ayında belediyelerce işletilen 39 sterilizasyon ve bir yakma olmak üzere toplam 40 tesiste 45 bin ton tıbbi atığı bertaraf etti. nbsp;Bakanlıktan alınan bilgiye göre, aile sağlığı merkezi, diş kliniği, tıp merkezi, hastane gibi sağlık kuruluşlarında oluşan tıbbi atıklar, Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerince lisanslandırılmış araçlarla sterilizasyon ya da yakma tesisine götürülüyor. Tıbbi atıkların toplanmasında kırmızı renkli özel plastik torbalar kullanılıyor. Tıbbi atıkların taşınması özel dizayn ve imal edilmiş araçlarla yapılıyor. Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde belediyelerce işletilen ya da işlettirilen 39 sterilizasyon ile bir yakma tesisi bulunuyor. Bu tesislerde geçen yıl yaklaşık 45 bin ton tıbbi atık bertaraf edilirken, aynı rakama, bu yılın 9 ayında ulaşıldı.

CİDDİ HALK SAĞLIĞI SORUNLARI OLUŞTURUYOR

Bakanlık yetkilileri, sağlık kuruluşlarının faaliyetleri sırasında ortaya çıkan atıkların, diğer atık türlerinden daha yüksek oranda enfeksiyon riski taşıdığını belirtti. Enfeksiyona yol açan patojenler içermesi nedeniyle HIV, hepatit B ve C virüsleri gibi pek çok mikroorganizmanın tıbbi atıklar vasıtasıyla bulaşabildiğine işaret eden yetkililer, şunları kaydetti: "Sağlık kuruluşlarında antibiyotiklere ve kimyasal dezenfektanlara dirençli bakterilerin bulunması, kötü yönetilen tıbbi atıklardan kaynaklanan tehlikeleri daha da artırıyor. Dolayısıyla tıbbi atıkların yetersiz ve uygunsuz muamelesi, ciddi halk sağlığı sonuçları oluşturduğu gibi çevre üzerinde de olumsuz etkiler yapıyor." Yetkililer, en az 20 yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşlarının geçici atık deposu inşa etmesinin de zorunlu olduğunu bildirdi.
GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...