4 darbeyi 4 saatte anlatamadı

4 darbeyi 4 saatte anlatamadı

GÜNDEM Haberleri

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu üyeleri, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile bir araya geldi. Görüşme öncesi "Çok zor bir konu, Allah kolaylık versin. 3 saat içinde toparlamayı düşünüyorum" diye Demirel, görüşmede, 'Türkiye'de derin devlet var mı?' sorusuna, "Türkiye'de bir tane devlet vardır. O da Türkiye Cumhuriyeti devletidir, başka bir devlet varsa o da ordudur" yanıtını verdi. Demirel, "28 Şubat darbe değildir, her şey kuralları içerisinde yapılmıştır" ifadesini de kullandı. Demirel, 'Darbelerin içinde Amerikan etkisi olup olmadığına yönelik' bir soruyu "Kesinlikle yok" şeklinde yanıtladı.

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i evinde ziyaret etti. Yaklaşık 4 saat süren görüşme sonrası yapılan açıklamada araştırmanın tamamlanamadığı ve tekrar edileceği bildirildi. nbsp;Demirel'e; derin devlet, darbelerde Amerikan etkisi ve 28 Şubat süreci gibi konularla ilgili 38 soru yöneltildi. nbsp;Yaklaşık 4 saat süren ziyaret sonrası, Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş bir açıklama yaptı. nbsp;Süre yetersizliği nedeniyle soruşturmayı tamamlayamadıklarını söyleyen Baş, Demirel'in bir kez daha ziyaret edileceğini söyledi. nbsp;

Nimet Baş görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi: nbsp;"Demirel ülkemizin en kritik dönemlerinde siyasi görevlerde bulundu. Görüşmede; 1960 ihtilali, 1980 ihtilali, 1971 muhtırası ve en son olarak 28 Şubat süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. nbsp;Ancak zamanın kısıtlı olması nedeniyle çalışmalarımızın tamamlanamadığını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı da tamamlanamadığı konusunda bize katıldı. Demirel 'tekrar siz yorulmazsanız bir 4 saat daha sizi bekliyorum' dedi.

Demirel, Meclis'te böyle bir komisyon kurulmasını ve böyle bir iradenin ortaya çıkmasını çok önemsediğini söyledi. Hangi gerekçeyle olursa olsun demokrasinin askıya alınmasının kabul edilebilir bir yanı olmadığını söyledi. Aynı zamanda demokrasiye sahip çıkma iradesinin çok güçlü olamayabileceğinden söz etti.

Bazı dönemlerde insanların demokrasiyi savunmaktan korkabileceklerini aktardı. Dönemlere göre bir değerlendirme yapılması gerektiğini ve demokrasiye sahip çıkma konusunda siyasilerin bugünkü kadar güçlü olmadıklarını söyledi."

Nimet Baş, Demirel'in '1960'taki ihtilal olmasaydı Türkiye bugün çok farkı bir noktada olurdu' şeklinde yaptığı değerlendirmeyi de aktardı.

'ABD'NİN ETKİSİ YOK'
Demirel, 'Darbelerin içinde Amerikan etkisi olup olmadığına yönelik' bir soruyu "Kesinlikle yok" şeklinde yanıtladı. nbsp;Demirel'e sorulan sorulardan biri de 'Türkiye'de derin devlet var mı?' oldu. nbsp;Demirel, bu soruya, "Türkiye'de bir tane devlet vardır. O da Türkiye Cumhuriyeti devletidir, başka bir devlet varsa o da ordudur" karşılığını verdi.

'28 ŞUBAT'TAN KİMSE RAHATSIZ OLMADI'
Demirel, 28 Şubat sürecine ilişkin değerlendirmesini ise şöyle aktardı: "28 Şubat darbe değildir, her şey kuralları içerisinde yapılmıştır. Bu süreçte kimse rahatsız olmadı. Dönemin iyi hatırlanması gerek. İrticanın yükseldiği konusunda belgeler çıktı, tarikatlar hızla arttı ve ülke bölünme noktasına geldi. Bu da toplumda büyük rahatsızlığa yol açtı."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...