3 dakikada çek kontrolü geliyor

- Güncelleme:
3 dakikada çek kontrolü geliyor

GÜNDEM Haberleri

Hapis cezasının kalkmasıyla karşılıksız çekte yaşanan patlama, özel sektörü harekete geçirdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, müşteri hakkındaki pozitif ve negatif listeyi 3 dakikada bilgisayar ekranına getirecek uygulamanın yolda olduğunu söyledi.

Çekte hapis cezasının kalkmasıyla karşılıksız çekteki patlama, özel sektörü harekete geçirdi. Karşılıksız çekin azaltılması için hükümetten düzenleme bekleyen iş dünyası, çeke yeniden itibar kazandırmak için çalışmalarını da hızlandırdı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yıl sonu itibarıyla vadeli mal almak isteyenleri rahatlatacak bir uygulamayı müjdeledi. Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, "İnşallah bu yıl sonu itibariyle vadeli mal almak isteyenlerin müsaadesiyle, mal satmak isteyenlerin görebileceği bilgisayar ekranlarına o müşteri hakkındaki pozitif ve negatif listenin yer alacağı bir tablo çıkacak"dedi. Karşılıksız çek oranının çokyükseldiğine, vadeli alışverişlerin artık riskli görüldüğüne işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Üzerinde çalıştığımız proje ile vadeli mal almaya gelen kişinin bir şifresi olacak. Bu şifre ile malı satacak kişi, alıcının negatif veya pozitif ticari işlem akışlarını 3 dakikada görebilecek. Bu sistem TOBB'un talebi. Biz teknik altyapıyı hazırlamıştık. Bize verilen söz 'Kredi Kayıt Bürosu', yeni adıyla 'Risk Santralizasyon Merkezi' Türkiye Bankalar Birliği ile TOBB'a devredilecekti. Daha sonra bu talebe bankalar itiraz etti ve biz de talebimizden vazgeçtik. Şimdi projemizin hayata geçmesini bekliyoruz" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, 'alacak sigortası' üzerine de çalıştıklarını belirterek, bu sistemi de "vadeli alışverişlerin belli bir maliyetle sigortalanarak riski azaltmak" olarak tanımladı. Şu anda 3 tane yabancı sigorta şirketinin bunun üzerinde çalıştığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Alacak sigortası, ABD ve Batı ülkelerinde yaygın kullanılıyor. Bu sigortanın yürürlüğe girmesi için altyapı çalışmasına ihtiyaç var" diye konuştu.3 dakikada çek kontrolü geliyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...