'28 Şubat sil baştan yargılansın!'

'28 Şubat sil baştan yargılansın!'

GÜNDEM Haberleri

Siyasi tarihimizde karanlık bir sayfa olarak duran 28 Şubat darbesi, 17 yıl sonra tekrar sorgulanıyor.

Postmodern darbe ile hayatı kararanlar "İş, siyaset ve medya ayağına hesap sorulsun" diyor. Siyasi tarihimizde karanlık bir sayfa olarak duran 28 Şubat darbesi, 17 yıl sonra tekrar sorgulanıyor. 103 sanıkla başlayan davada tutuklu kalmadı. Bu duruma isyan eden mağdurlar "Postmodern darbe geniş bir koalisyonun eseriydi. Yargı, iş adamları, siyasetçiler ve STK'lar da vardı. Binlerce kişi fişlendi. Masum insanlar hapis yattı. Ama 28 Şubat'ın sivil ayağı hep göz ardı edildi. Darbe destekçisi siviller de hesap vermeli" diyor. nbsp;Kamuoyunda "postmodern darbe" olarak bilinen ve "bin yıl sürecek" denilen 28 Şubat darbesi 17'nci yılında sorgulanıyor. 103 sanıkla başlayan davada tutuklu sanık kalmazken yargılamada "siyaset-medya" ayaklarına ne ölçüde hesap sorulduğu mağdurların aklında soru işareti olarak duruyor. 28 Şubat'ı yaşayanların olayın yıldönümünde değerlendirmeleri özetle şöyle:
Şevket Kazan (Eski Adalet Bakanı)
Olaydan 14 yıl sonra başlamış bir dava ne kadar tatmin edici olabilir. Demir tavında dövülür. Özür mahiyetinde böyle bir dava açılmış. Tabi davanın başlangıcında biz ciddi tutulacağını zannediyorduk. Yoğun bir celse dönemi yaşadık. 150 kişi içerisinde bir tutuklu bile yok. Nasıl bir karara varılacak, karar tatmin edecek mi, bir şey söylemek için erken. Bu dava mahkumiyetle neticelense biz bundan memnuniyet duyamayız ki. Esas hesap Allah'ın huzurunda olacak. Görülmekte olan dava dosyasına o dönem darbeyi destekleyen bazı basın kuruluşlarının gazete kupürlerini ekledim.

Bülent Orakoğlu: (Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı) nbsp;CEZASIZ KALMAMALI nbsp;
"Binlerce insan Batı Çalışma Grubu tarafından fişlendi. Diğer darbelerden farkı, bütün ayakları belliydi. Enteresan bir şekilde şahitlerin, davacıların ifadesi alınmadan bunların hepsi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. İnsan olarak hiç kimsenin ceza evlerinde yatmasını istemeyiz ama bir suç işleniyorsa, suç milli güvenliğine tehdit eden, askeri vesayeti arttıran, milli iradeyi yok eden bir suçsa bunlarla ilgili cezaları veremezseniz darbeleri kullanan kesimler başka darbelerde de kullanılır"

Ömer Bolat (Eski MÜSİAD Genel Başkanı) nbsp;ASKERLERE nbsp;YIKILIYOR nbsp;
nbsp;28 Şubat soruşturması yıllar sonra ancak açılabildi. Sadece askeri kesim suçlandı. Halbuki 28 Şubat geniş bir koalisyonun eseriydi . Yargı, asker, iş adamları, sözde sivil toplum kuruluşları ile siyasetçiler ve bazı medya grupları birlikte çalıştılar. İç koalisyon küresel desteği de yurtdışından aldı. Olay sadece askerlerin üzerine yıkılmamalı. O dönem darbeye destek veren sivil toplum kuruluşlarının büyük bölümü 11 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde AK Parti'ye açılan kapatma davasında, gezi olaylarında ve 17 Aralık operasyonunda aynı tutumlarını sergilemekten geri durmadı. Bu da 28 Şubat sürecinden hiçbir pişmanlık yaşamadıklarını göstermektedir. 28 Şubat süreci adil bir şekilde sorgulanmazsa ve yargılanmazsa o zaman darbe heveslileri darbe teşebbüslerine her zaman devam edeceklerdir.

Safiye Özdemir (Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı) nbsp;ETKİLERİ HÂLÂ SÜRÜYOR
"Yargılamalar umduğumuz gibi geçmiyor. Tutuksuz yargılamalar devam ediyor ama biz sivil uzantıların yargılanmasını da istiyoruz. Çünkü öğretmenler olarak en çok 28 Şubat sürecinin sivil ayağı olan bürokrasi ve medya kesiminden zarar gördük. Çünkü yaşanan mağduriyetler halen devam ediyor. O ezilmişlikler halen sürüyor. O dönemi yaşamış bir öğretmen arkadaşım halen il milli eğitimin içine giremiyor. Amirinin karşısında cesaretle duramıyor. O dönem yaşadıklarından dolayı bugün halen özgüvensiz bir şekilde hayatlarını sürdürüyor"

Gökhan Kaya/Damla Peker ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...