28 Şubat davasında cezalar onandı

28 Şubat davasında cezalar onandı

GÜNDEM Haberleri

28 Şubat davasına ilişkin temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay, 14 sanık hakkındaki müebbet hapis cezalarını onadı.

Yargıtay, 28 Şubat davasında aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile Genelkurmay Harekât Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 sanığa verilen hapis cezalarını onadı.
Eski adıyla Yargıtay 16. yeni adıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasına ilişkin temyiz incelemesini tamamladı. Dairenin kararında, 28 Şubat 1997’de birtakım sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra basın yayın kuruluşları, üniversiteler, sendikalar, sermaye çevreleri, sivil bürokrasi ve yargı mensuplarının desteğiyle, Millî Güvenlik Kurulu toplantısında alınan kararların hükûmete dayatıldığı ve seçilmiş bir hükûmetin işlevsiz hâle getirildiği ifade edildi.

MÜŞTEREK FAİL OLARAK SORUMLU TUTULDULAR
Söz konusu süreçte yaşananların anlatıldığı kararda, suçun icra hareketleri üzerinde müşterek hâkimiyet kurdukları tespit edildiği belirtilen sanıklar Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker, olay tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 147. maddesindeki “Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçu bakımından “müşterek fail” olarak sorumlu tutuldu.
Daire, bu 14 sanık hakkındaki müebbet hapis cezalarını onadı.

16 SANIK HAKKINDAKİ HÜKÜM BOZULDU
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, ayrıca 16 sanık hakkındaki hükmü bozarken beraat eden 37 sanığın dosyasını da onadı.
Bu arada cezaları kesinleşen sanıkların infaz hükümlerinin uygulanması için dosyaları Ceza İnfaz Kurumuna gelecek. Sağlık problemi olmayan sanıklar, cezaevine girecek.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...