23. Dünya Enerji Kongresi

Düzenleyen:
23. Dünya Enerji Kongresi

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Binali Yıldırım, "Küresel enerji görünümünde büyük çaplı değişimler görüyoruz. Dünya enerji haritası değişmekte ve yeni oyuncular ortaya çıkmaktadır" derken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye olarak tüm politikalarımızda barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Enerjiyi yapıcı ve tamir edici bir enstrüman olarak görüyoruz. Bölgesel huzur için bir fırsat olacağını düşünüyoruz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuştu.

İşte Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları; 

Kongrenin düzenlenmesinde önemli rol oynayan başta Dünya Enerji Kongresi'ne ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na teşekkür ediyorum. Enerjinin bütün alt sektörlerinin farklı açılardan ele alınacağı 65 oturum yapılacak ve yaklaşık 250 konuşmacı bilgilerini aktaracak ve kapsamlı bir bilgi alışverişi sağlanacak.

Kayda değer görüşmelerin yapılması ve anlaşmaların sonuçlandırılması için de önemli bir fırsattır. Enerji olimpiyatları tanımının hakkının verileceğine inancım tamdır. Olimpiyatlar için kullanılan bir slogan var 'daha güçlü daha yükseğe' Enerji arzının güvenliği ve makul fiyatlarla erişim her ülke için ulusal güvenlik meselesi haline gelmiştir.

BAŞBAKAN YILDIRIM ULUSLARARASI İLİŞKİLERE ÖNEM ÇEKTİ

Ancak fiyatlar bağlamında çok yükseğe çıkmayalım. İstikrarı sürdürelim. Enerji arzının güvenliği, çeşitliliği ve enerji kaynaklarına güvenli ve makul fiyatlarla erişim güvenlik kapsamına gelmiştir. Ekonomik büyüme ve refah, devletler arasındaki ilişkilerinin doğasını, savunma politikalarını ve dünya barışını etkileyecek bir nitelik kazanmıştır. Böyle bir ortamda enerji alanında karşılıklı menfaatlerin gözetildiği uluslararası ilişkiler hiç ama hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır.

'DÜNYA ENERJİ HARİTASI DEĞİŞMEKTE VE YENİ OYUNCULAR ORTAYA ÇIKMAKTADIR'

Çeşitlendirilmiş güzergahlar üzerinden makul fiyatlarla enerji güvenliğinin ana hedefi olmayı sürdürecektir. Fosil yakıtların makul fiyatlarla kesintisiz akışının enerji güvenliğinin ana hedefi olacağını bilmeliyiz. Orta Doğu, Rusya, Orta Asya'da da önemini koruyacaktır. Nükleer enerjiye olan ihtiyaç devam ediyor. Genel eğilim nükleer enerjiye yatırım yapmayı sürdürmek tarafındadır. Küresel enerji görünümünde büyük çaplı değişimler görüyoruz. Dünya enerji haritası değişmekte ve yeni oyuncular ortaya çıkmaktadır.

'10 YIL İÇİNDE ENERJİ TALEP ARTIŞININ EN HIZLI GELİŞTİĞİ ÜLE TÜRKİYE'DİR'

Değerli konuklar Türkiye dinamik ve büyüyen bir ekonomiye sahiptir. İthalat bağımlılığı halen yüzde 72 seviyesinde. OECD ülkeleri içinde geçtiğimiz 10 yıl içinde enerji talep artışının en hızlı geliştiği ülke Türkiye'dir. Çin'den sonra 2. ülkeyiz. 3 katı hızla artan enerji ihtiyacımız şu anki kapasitemizin 2 katı olacaktır. Sürdürülebilir, kapsayıcı, kararlılıkla katkı sunmaya devam edeceğiz.

Enerji sepetimizin yüksek enerji için gerekli esnekliğin artmasıdır. Elektrikte tam 2 katına kurulu gücümüzü çıkardık. Yeni santralleri devreye alıyoruz. Yenilenebilir enerjinin yükselen eğilimini yakından izlemekte. Önem ve önceliğini anlamaya özen göstermekte. Düşen maliyetleri yenilenebilirle özellikle güneş ve rüzgara yenilerini eklemekteyiz.Yenilnebilir enerji kapasitesi toplam yüzde 30'a ulaştı.

'JEOTERMAL ENERJİMİZ DE GÖZARDI EDİLMEMELİDİR'

Elektrik üretiminde oranı yüzde 32'ye ulaşmış durumda. Artan taleple bu oranı muhafaza etmek bile önemli. 2023 hedefimiz bu oranın üzerine çıkılmasıdır. Jeotermal enerjimiz de gözardı edilmemelidir. Bu konuda ilk 5 ülkeden biriyiz. Elektrik iletim ve dağılım sistemimize de önemli katılımlar eklenmiştir. Şimdi ki hedefimiz Mavi Akım'dan sonra Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesini süratle hayata geçirmektir. Güney gaz koridorunun bel kemiğini TANAP tesis edecektir. çeşitli halkalardan meydana geldiğini ve bir halkadaki sorunun diğerlerini etkileyeceğini unutmamız lazım.

PUTİN: YENİLEBİLİR ENERJİYE TALEP HIZLA ARTIYOR

Rusya Devlet Başkanı Putin konuşmasında, "Sorunları ve bunların küresel gelişime etkilerini ele almasını, yayılmasına fırsat vermektedir. Bizim ortak görevimiz tüm insanların güncel enerji kaynaklarına işbirliği sağlamaktadır. 2 milyar insan erişimini yapıyor. Görüyoruz ki hidrokarbon enerji piyasalarındaki konjöktür çok değişti. Petrol fiyatlarının 2 katı düşmesiyle alternatif enerjiler öneriliyor. İnsanlık gerçekten yeşil enerjiye doğru gitmektedir. Yenilenebilir enerjiye talep hızla artıyor." açıklamalarında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in konuşmasından satır başları; 

Sorunları ve bunların küresel gelişime etkilerini ele almasını, yayılmasına fırsat vermektedir. Bizim ortak görevimiz tüm insanların güncel enerji kaynaklarına işbirliği sağlamaktadır. 2 milyar insan erişimini yapıyor.  Görüyoruz ki hidrokarbon enerji piyasalarındaki konjöktür çok değişti. Petrol fiyatlarının 2 katı düşmesiyle alternatif enerjiler öneriliyor. İnsanlık gerçekten yeşil enerjiye doğru gitmektedir. Yenilenebilir enerjiye talep hızla artıyor. Özellikle sıvılaştırılmış enerjide üretiminin artırılması doğalgaz konusunda küresel anlama gelmektedir. 10 sene sonra sıvı doğalgaz hacmi borudaki hacmi aşacaktır. Ticaret daha da artacaktır. Yeşil enerjiye doğru gidiyoruz ama petrol ve doğalgaz tüketimi de artmaya devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda petrol harcaması yüzde 26 olacak. Doğalgaz yüzde 24, biyo kaynaklar yüzde 10, atom enerji yüzde 10, diğer kaynaklar yüzde 5 olacak.

'SON 2 YILDA PETROL ÇIKARMA YARIM TRİLYON CİVARINDA DÜŞTÜ'

Yüksek petrol fiyatları sayesinde zorla çıkarılan petrolün gelişmesiyle yeni kaynaklara yol açmıştır. Uluslararası enerji takvimlerine göre 20-30 yıl sonra yine petrol ve doğalgaz ihtiyacımız olacak. Düşük fiyatlar sayesinde son 25 sene boyunca en uzun süre devam eden yatırım aktivitinin düşüşüne sebep oldu. Son 2 yılda petrol çıkarma yarım trilyon civarında düştü.

'SİYASİ ÇIKAR İÇİN ENERJİ KISITLAMASI KABUL EDİLEMEZ'

Enerji açığı ve fiyatlarda dalgalanma gelecektir. Bu durum hem tüketici hem de üreticiyi etkileyecektir. Piyasa mekanizmasının bozulması anlamına gelmiyor. Petrol üretiminin kısıtlamasına birileri hazırdır. OPEC ülkelerinin insiyatifini destekliyoruz. İnanıyoruz ki kasımda piyasaya pozitif sinyal verecektir. Son 70 yılda yeni kaynaklarda azalma var. Bazı projeler toplu şekilde iptal ediliyor. Enerji açığı da yeni fiyat dalgalanmasını getiriyor. Kesin olarak serbest ticaretten yanayız. Sınır ötesi sermaye, yeni teknoloji ve sanayiyi destekliyoruz. Bazı ülkelerin enerji kısıtlaması kabul edilemez özellikle de siyaset için.

ALBAYRAK: BÖLGESEL HUZUR İÇİN FIRSAT OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Enerji Bakanı Berat Albayrak konuşmasında, "Geçtiğimiz yıllarda enerji dünya gündeminin en üst noktalarında yer aldı. Aynı zamanda doğal kaynakların sorunsuz bir şekilde bölge coğrafyasına ulaşmasında çok önemli. Türkiye olarak tüm politikalarımızda barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Enerjiyi yapıcı ve tamir edici bir enstrüman olarak görüyoruz. Bölgesel huzur için bir fırsat olacağını düşünüyoruz." dedi.

Albayrak yaptığı açıklamada, "Bir kez daha vurgulamak isterim ki Türkiye kazan kazan prensibine dayanmaktadır. Coğrafyasındaki huzur ve istikrarı olan her projenin doğal müttefikidir. Sorumluluk almaktan asla geri durmayacaktır. Enerjiyi bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz. Ortak aklı harekete geçirecek bölgesel ve küresel refahın sağlamasında önemli bir işlev görecektir. Yeter ki paylaşalım. Kaynakların daha adil kullanımı için, barış için paylaşalım. Dünyaca meşhur İstanbulumuzda hoş zaman geçirmenizi temenni ediyorum." dedi.

İstanbul'da devam eden 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye sorumluluk almaktan asla geri duymayacaktır. Barış için paylaşalım" diye konuştu.

Albayrak'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

Saygıdeğer Cumhurbaşkanım, saygıdeğer Başbakanım, çok kıymetli devlet başkanlarımız, sevgili devlet bakanlarımız, kıymetli misafirler sizleri 23. Dünya Kongresi'nde dünyamızın güzel şehirlerinden İstanbul'da ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyetle en kalbi duygularımızla selamlıyorum. Bu önemli organizasyonun ev sahipliği olmaktan duyduğumuz memnuniyet herşeyin ötesinde. Geçtiğimiz yıllarda enerji dünya gündeminin en üst noktalarında yer aldı. Siyasi olarak istikrarsız hangi coğrafyaya bakarsak maalesef enerji kaynaklarının talihsiz bir şekilde bu bölgelerde yoğunlaştığını görüyoruz. Bu durum yeni bir yaklaşımla, yeni bir modelle enerji kaynaklarının çatışmaları önlemedeki rolünün yok sayıp sayamayacağımız konusunu akla getirmektedir. Enerji kaynakları ve yolları, işbirliği, istikrar ve ittifakların kaynağı olabilirler. Hiçbir ülke enerji güvenliğini tek başına sağlayamaz.

"SORUMLULUK ALMAKTAN ASLA GERİ DURMAYACAKTIR"

Günümüzde enerji kaynaklarına sahip olmak kadar bu kaynakların güvenli bir şekilde taşınması da büyük bir önem arzetmektedir. Türkiye sahip olduğu jeopolitik avantajı sadece coğrafi açıdan sağlamıyor. Aynı zamanda doğal kaynakların sorunsuz bir şekilde bölge coğrafyasına ulaşımında önemli bir rol oynuyor. Enerji alanında politikalarımızı oluştururken, enerjiyi yapıcı, tamir edici bir enstrüman olarak görüyoruz. Uluslararası enerji projelerin bölgesel istikrarının çıtasını yükseltecektir. Türkiye, ulusal menfaatleri çerçevesinde kazan kazan prensibine dayanan, bölgesel arz güvenliğine katkı sağlayacak, coğrafyasındaki huzur ve istikrarı önceleyen her projenin doğal müttefikidir. Bu kriterlerdeki her projenin hayata geçmesi için sorumluluk almaktan asla geri durmayacaktır. Enerjiyi bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz. Tüm bölgeye hizmet edeceğine daha parlak bir geleceğe katkı sağlayacağından hiç şüphemiz yok. Bölgesel enerji meseleleri, bölgesel ve küresel ittifakların çözümünde, bölgedeki terörist faaliyetlerin sona erdirilmesinde ortak aklı harekete geçirerek bölgesel ve küresel refahın sağlanmasında önemli bir işlev görecektir. Yeter ki paylaşalım. Barış için paylaşalım. Bir kez daha bizler için övünç kaynağı olan bu kongreye katılımınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Obama'ya ince gönderme

Barış için paylaşım mesajını tüm insanlığa ulaştırmak istiyoruz. Türkiye'nin Afrika'daki sorunlara bakışı bu coğrafyayla ilgilenen diğer ülkelerden farklıdır. Türkiye olarak söz sahibi olduğumuz her yerde dile getirdiğimiz, Afrika'da enerjiye ulaşım, bu kongrenin de gündeminde olacak. Afrika'ya özel önem veriyoruz. Ülkemizin tarihinde sömürgecilik utancı yoktur. İlgilenme nedenimiz doğal kaynak ve çıkar değildir. Tamamen insani değerlere bakıyoruz. 

2015'teki dönem başkanlığında sağlam sürdürülebilir kapsayıcı büyümeyi G20'nin temel hedefleri haline getirdik. Enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan, beslenmeden, sağlıktan, ısınmadan bahsetmemiz mümkün değil. Elektrikten mağdur 1,1 milyar insanın 650 milyonu Sahra Altı Afrika'da yaşıyor. Kuzey zenginlikteyken, güneyi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Türkiye enerji büyük ölçüde dışa bağımlı. Bunun yanında son 14 yıldır, Türkiye Dünya ortalamasının üzerinden bir büyüme potansiyeline sahip. Enerji talebimizin yüzde 6 ile yüzde 8 artış göstermektedir. Bizde enerji sepetimizi çeşitlendirmek için çalışıyoruz.

Azeri petrolü olmak üzere başta Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattını hayata geçirdik. TANAP'ı inşa ediyoruz. Azeri Gazı Avrupa'ya bu hat üzerinden gidecek. Türk Akımı Projesi için ise çalışmalarımız devam ediyor. Bu projenin çalışması Avrupa'daki gelişmelere paralel geliştirilecektir. Yapılan çalışmalar bu proje için en uygun güzargahın Türkiye olduğunu gösteriyor. 

Ülkemizin doğalgaz ve enerji Ticaret merkezi haline gelmesi için önemli yatırımlar arefesindeyiz. 2017'de büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz. 

2010 yılında Rusya ile gerçekleştirilmesine yönelik bir anlaşma imzaladık. Japonya ile de Sinop Nükleer Güç Santrali için anlaşması imzaladık. Üçüncü santral için arayışımız devam ediyor. Bizim böyle enerji potansiyeline ihtiyacımız var. Hedefimiz elektrik enerjimizin yüzde 10'nu nükleer enerjiden elde etmektir. 

Türkiye'de enerjinin her alanında ciddi bir potansiyel vardık. Bütün enerji şirketlerini Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyoruz. Türkiye'ye güvenenler asla pişman olmamıştır olmayacaktır. 

Son dönemde düşen petrol fiyatları enerji yatırımlarını azalttı. Bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Bunu önlemek için daha yakın işbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Küresel altyapı finansmanını sağlayabilmek için yakın işbirliği şarttır. Enerji alanında yapılacak yatırımlarda arzu edilen rakamlara ulaşmak küresel büyümeye de katkı yapacaktır. 

Küresel büyüme üzerinde de olumlu etki yapacaktır. Tüm projelerin sürdürülebilir şekilde yürütülmelidir. 2015 Eylül'de 2030 gündemini New York'ta, aralıkta ise Paris İklim Anlaşması'nı kabul ettik. Zengin hidro karbon kaynaklarına sahip olmak, huzuru beraberinde getirmiyor.

ORTADOĞU ÇAĞRISI

Dünyanın 4 bir yanından gelen siz değerli devlet başkanlarına sesleniyorum. Ortadoğu'ya barış getirmek için gelin el ele verelim. Halep'teki küçük bir çocuk ufka baktığında içi umutla dolmalı. Ancak şimdi gördükleri helikopter ve uçakların bombalarını görüyor. Musul'daki çoçuk ufka bakınca DEAŞ zulmü ve DEAŞ sonrası mezhepçilik korkusunu görüyor.Musul için gelin birlikte mücadele edelim. Gelin barış için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanalım. 

LİDERLERE 15 TEMMUZ TEŞEKKÜRÜ

Adalet istikrar güvenlik çağrıları içi boş, samimiyetsiz beyanlardan değildir. Bedelini en ağır şekilde yaşan bir ülkeyiz. Bu bedel kimi zaman maddi sınırlarda kalırken, kimi zaman geçtiğimiz aylarda yaşanan durum gibi oluyor. Bir grup terörist bağımsızlığımızı milletimizi hedef alan bir darbe girişiminde bulundu. Kurumlarımız bombalandı.15 Temmuz darbe girişimin arkasında FETÖ vardır. 3 ay sonra buraya gelerek, bize ve demokrasimize destek vermiş oldunuz. Teşekkür ederiz. 

241 vatandaşımız şehit oldu, 291 vatandaşımız yaralandı. 15 Temmuz'un arkasında ele başı var. Sizlerde gelerek ülkemize demokrasimize destek vermiş oldunuz. Şahsım adına teşekkür ediyorum. Asil duruşunuz, hala darbeci teröristleri bahane ederek insan hakları dersi verenlere umarım örnek olur. Biz FETÖ yanında DEAŞ ve PKK'nın da yoğun saldırısı altındayız. Bu ülkelerde faaliyet gösteren YPG, DEAŞ, PKK'nın bize yönelik saldırıları. DEAŞ canlı bomba saldırıları gerçekleştirildi. PKK'da güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza yönelik saldırılar düzenliyor.

Dün 18 asker ve sivil kardeşimizi şehit ettiler. Bütün bunlarla beraber buradan bir kez daha şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu saldırılar güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonlarıyla hareket güçleri daralan terör örgütlerinin son kez seslerini çıkarmaya çalışmalarıdır. Diğer devletlerden destek beklemek hakkımız. Suriye ve Irak'ta da aynı hakka sahip olduğumuzu düşünüyorum.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...