2022'ye damga vurduk! Türkiye'nin diplomaside 'altın' yılı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
2022'ye damga vurduk! Türkiye'nin diplomaside 'altın' yılı

GÜNDEM Haberleri

Dünya savaşın gölgesinde fırtınalı bir yılı geride bıraktı. Türkiye krizleri çözen kilit ülke oldu. Liderler arasında öne çıkan Erdoğan, gücünü perçinledi.

Türkiye diplomasi tarihinin en fırtınalı yıllarından birini geride bırakıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgale kalkışması Üçüncü Dünya Savaşı korkusunu beraberinde getirdi. Hem Rusya ile hem de Ukrayna ile arası iyi olan Türkiye, ara buluculuk rolünü üstlenerek barış için çalıştı. Bu sırada dünya tahıl ve enerji kriziyle karşı karşıya kaldı. Problem, yine Türkiye’nin teşebbüsleriyle bitirildi. İşte 2022 yılında Türkiye’yi ön plana çıkan altı başlık:

1-UKRAYNA SAVAŞI

Rusya, 24 Şubat’ta ayrılıkçı bölgeleri bahane ederek Ukrayna’ya savaş açtı. İki ülke onbinlerce askerini kaybetti. Milyonlarca Ukraynalı ülkesini terk etti. Türkiye, iki ülke arasında ateşkesin sağlanması ve savaşın sona ermesi için Rus ve Ukraynalı tarafları biri Antalya’da, diğeri İstanbul’da olmak üzere iki kez bir araya getirdi. Ancak taraflar anlaşmaya varamadı.

2-TAHIL KORİDORU

Savaş bütün dehşetiyle sürerken dünyanın tahıl ambarları yanarken bu sefer kıtlık krizi baş gösterdi. Erdoğan, Rusya Ukrayna liderleriyle görüştü. BM ve Türkiye’nin ara buluculuğunda 22 Temmuz’da Tahıl Koridoru Anlaşması imzalandı. Beş ayda 585 gemi Ukrayna’nın Odesa, Chornomorsk ve Yuzhne şehirlerindeki limanlardan yüklü olarak hareket etti. Yükün yüzde 15’i ülkemize, yüzde 12’si Afrika’ya, yüzde 29’u Asya’ya, yüzde 44’ü Avrupa’ya taşındı.

3-NATO KRİZİ

Rus tehdidi, NATO üyesi olmayan Avupalı kıyıdaş devletleri endişelendirdi. İsveç ve Finlandiya, NATO’ya üyelik başvurusunda bulundu. Türkiye terör örgütlerine himaye ettikleri gerekçesiyle veto hakkını kullanacağını bildirdi. 28 Haziran’da Türkiye, Finlandiya ve İsveç, terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla üçlü muhtıra imzaladı. Türkiye’nin birlik içindeki Avrupa’daki eli güçlendi.

4-NORMALLEŞME ADIMLARI

2022 yılı siyasi krizin yaşandığı devletlerle normalleşme adımlarının atıldığı kritik bir yıl oldu. Türkiye ile Ermenistan temas kurdu. Heyetler Moskova’da masaya oturdu. Daha sonra dışişleri bakanları bir araya geldi. İkinci kritik adım İsrail ile atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrailli mevkidaşını aradı. Yıllar sonra karşılıklı büyükelçi ataması yapıldı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emîrlikleriyle buzlar eredi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE’nin başkenti Abu Dabi’yi ziyaret etti. Bahreyn’e beş yıl sonra dışişleri bakanı düzeyinde ilk ziyaret gerçekleştirildi. Katar’da yapılan dünya kupası Türkiye’yi 9 yıldır diplomatik ilişkileri en alt seviyede tuttuğu Mısır ile buzların eriten bir görüşmeye sahne oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, locada görüşme yaptı. Erdoğan, 2011’den beri kriz yaşanan Suriye Devlet Başkanı Esad’a da el uzattı.

5-TÜRK BİRLİĞİNE DOĞRU

Türk devletleri arasındaki işbirliğinin çatı kuruluşu olan Türk Devletleri Teşkilatı, yeni ismiyle ilk toplantısını Özbekistan’da yaptı. Ülkelerin gündemi ortak kalkınma ve refah oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Yüksük Düzeyli İmam Buhari” nişanı tevdi edildi. KKTC teşkilata gözlemci üye oldu. Akabinde Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan cumhurbaşkanları bir araya geldi. Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya yeni bir hat kurularak taşınması için prensip anlaşmasına varıldı. Özbekistan’ın Türk Devlet Teşkilatına daimi üye olması kararlaştırıldı.

6- TURKEY, TÜRKİYE OLDU

Birleşmiş Milletler 1 Haziran’da Türkiye’nin talebinin ardından yabancı dillerde “Turkey” olarak kullanılan ülke adını “Türkiye” olarak değiştirdi. BM, Erdoğan’ın uzun yıllardır dile getirdiği “güvenlik konseyi”ni genişletme sinyalini verdi.

Bu videolar da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...