17 Aralık tarihin en büyük casusluk operasyonu

17 Aralık tarihin en büyük casusluk operasyonu

GÜNDEM Haberleri

İstihbarat kaynakları, 17 Aralık sürecini 'tarihin en büyük casusluk ve sistematik bilgi kaçırma olayı' olarak nitelendiriyor.

Darbecilerin hazırladığı MİT Teşkilat Yasası 30 yıl sonra değişiyor. Kurumu çağdaş yapıya kavuşturacak değişiklik, gündemden düşmüyor. nbsp;İstihbarat kulislerinde MİT yasasının 2.5 yıldır hazırlandığı konuşulurken, söz konusu düzenlemede MİT'in acil ihtiyaçlarının yer aldığı öğrenildi. Yasayı Adana'da durdurulan TIR olaylarının tetiklediği ifade edilirken, düzenleme ile birlikte geçmişte teamüllere göre yönetilen MİT'in AB sürecinde artık yasalarla yönetileceğine atıf yapılıyor. nbsp;Jandarma, polis ve savcının her belgeye ulaşabildiğine dikkat çeken kaynaklar, geçen süreçte sistematik şekilde MİT'in baskı altında tutulduğunu savunuyor. 'Cambaza bak' taktiği ile dikkatlerin dağıtıldığı, kurumlardaki diğer istihbarat birimlerinin göz ardı edildiği dile getirilirken, asıl dinlemeyi adli kolluğun yaptığı, oradaki dinleme sayılarının on binlerle yüzbinler arasında değiştiğine dikkat çekiyor.
KASETLER AYNI ELDEN
17 Aralık süreci istihbarat kulislerinde 'tarihin en büyük casusluk ve sistematik bilgi kaçırma olayı' olarak nitelendirilirken, bu tarihten sonra sistemin bunların farkına vardığı belirtiliyor. İnternete düşen dinlemeler konusunda da ise aynı çevrelerde yapılan değerlendirmelerde Fethullah Gülen tapelerinin MİT kaynaklı olduğu yalanlanıyor. Gülen kasetlerini sızdıranların da bu hareketin içinde aranması gerektiği vurgulanırken, bilgi ve belgeyi kim kaydediyorsa ona bakılması gerektiğine işaret ediliyor.
YÜZBİNLERCE KİŞİ DİNLENİYOR
Güncelliğini koruyan telefon dinlemeleri konusunda da dikkat çekici değerlendirmeler kulislere yansıyor. Çok sayıda insanın mahkeme kararıyla dinlendiği belirtilirken, hakim dokunulmazlığı nedeniyle şu anda yüz binlerce kişinin dinlendiğine atıf yapılıyor. Dinlemenin aktörlerinden polis ve yargının bu eylemden sorumlu tutulmadığına dikkat çeken yetkililer, bu durumun da büyüyen bir sistemi ortaya çıkardığını, 7 bin kişiyi dinleyen savcıya bunun karşılığında hiçbir şey olmayacağını savunuyorlar.
nbsp;81 İLDEN DİNLEME LİSTESİ BEKLENİYOR
nbsp;Dinlemelerin boyutu konusundaki değerlendirmeler ise tehlikenin işaretini veriyor. 81 il çapında sistematik dinlemelerin yapıldığı endişeleri dile getirilirken, yakın zamanda dinleme listelerinin yayınlanacağı ifade ediliyor. nbsp;
nbsp;MİT'in mahkeme kararı olmaksızın istediği gibi bir ankesörlü telefonu bile dinleyemediği kulislerde konuşulurken, Türkiye'de bulunan istihbaratçıların daha çok ankesörlü telefonları kullandığına dikkat çekiliyor. nbsp;
MİT İÇİNDE PARALEL AZ
17 Aralık sonrasında devlet içinde paralel yapılanmanın boyutu tartışılırken, başkent kulislerinde Milli İstihbarat Teşkilatı içinde paralel yapının fazla olmadığı belirtiliyor. Gezi olayları sonrasında kurum içindeki Ulusalcıların paralel yapıyla işbirliği yaptığı belirtilirken, paralel yapılanma konusunda devletin bütün merkezlerinden bilgi aldığı, bunları havuzladığı ve uluslar arası hatlardan geçirilerek casusluk yapıldığı değerlendirmeleri öne çıkıyor. 'Paralel yapı'nın şantaj yaptığı dile getirilirken, Doğu'da işi olanın Kandil'e, Batı'da işi olanın da Pensilvanya'ya gittiği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Cemaatin devlete şerik olamayacağının da bizzat kendilerine iletildiği Ankara'da konuşulan iddialardan bazıları. Paralel yapıdaki suçların bireysel cezaya dönüşmesinden sonra yapının çözüleceği de konuşulanlar arasında.
Haber Merkezi ANKARA

17 Aralık tarihin en büyük casusluk operasyonu

17 Aralık tarihin en büyük casusluk operasyonu

17 Aralık tarihin en büyük casusluk operasyonu

17 Aralık tarihin en büyük casusluk operasyonu
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...