15 Temmuz'da neler oldu? İşte darbe girişiminin seyrinin değiştiği an!

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin başta askeriye ve emniyet olmak üzere birçok kurumuna sızan ve gerçek amaçlarını 15 Temmuz 2016'da açığa çıkaran hain FETÖ'nün, darbe girişiminin üzerinden 7 yıl geçti. Peki Türk halkının zaferiyle sonuçlanan "15 Temmuz'da neler oldu?" Darbe girişiminin seyrinin değiştiği an neydi? İşte adım adım 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşananlar...

Cunta, askeri darbe, sıkıyönetim…Türkiye, yakın tarihinde aşina olduğu bu kavramlarla 15 Temmuz 2016 gecesi bir kez daha burun buruna geldi.

16 Temmuz saat 03.00'te yapmayı planladıkları darbe girişimini Genelkurmay'daki hareketliliği görüp panikleyerek 15 Temmuz 20.30'a çeken FETÖ'nün üniforma giymiş teröristlerinin ülkeye yaşattığı en kanlı gece...

15 Temmuz 2016'da günü Fetullahçı Terör Örgütü mensupları tarafından darbe girişimi gerçekleştirilmişti. 251 vatandaşın şehit olduğu darbe girişiminin bu sene 7. yılı anılıyor. Bilindiği üzere 2017 yılında alınan kararla 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak kutlanıyor. Aynı zamanda bugün de demokrasi kahramanı şehitlerimiz de saygı ve minnetle anılıyor.

15 Temmuz'da neler oldu? İşte darbe girişiminin seyrinin değiştiği an!

15 TEMMUZ GECESİ NELER OLDU?

İşte darbe girişiminde adım adım olanlar...

TGRTHaber'in haberine göre; kendilerini "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandıran Üniformalı hainler ihanet girişimi için gece 03:00’ü belirlemişti. Ancak Milli İstihbarat Teşkilatı'na öğle saatlerinde ulaşan bir ihbar planlarını bozdu.

MİT DARBE İDDİALARINI DİKKATE ALDI

İhbarda MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın kaçırılacağı söylenmişti. Komutanlar, Genelkurmay Başkanlığı’nda toplandı. Toplantıya MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. İhbarın daha büyük bir planın parçası olabileceği değerlendirildi. Darbe iddiaları masaya yatırıldı. Hakan Fidan’ın ayrılmasının hemen ardından Genelkurmay’dan silah sesleri yükseldi. Bir helikopterden dışarıda bulunanların üzerine ateş açıldı.

ASKERİ BİRLİK KÖPRÜLERİ YAYA OLARAK TRAFİĞE KAPATTI

Aynı saatlerde İstanbul’da da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri bir grup asker tarafından tankların önüne geçilerek geçişe kapatıldı. Tüm Türkiye, olağanüstü bir durumun yaşandığını köprülerdeki o haraketlilikle hissetmeye başladı.

Kısa bir süre sonra Ankara semalarında da F-16 savaş uçakları alçak uçuşa başladı. İstanbul sokaklarında da tanklar dolaşıyordu. Türk halkı ekranları başında neler olup bittiğini anlamaya çalışıyordu. Saat 23 sularında ilk açıklama dönemin başbakanı Binali Yıldırım’dan geldi. “Bu bir kalkışma” dedi… Hükümetin iş başında olduğunu söyledi.

AKAR AKINCI ÜSSÜNE GÖTÜRÜLDÜ 

O dakikalarda Genelkurmay Başkanlığı’nda da büyük bir gerilim yaşanıyordu. Hulusi Akar’a kalkışma faaliyetinin başına geçmesi teklif edildi. Akar teklifi kabul etmeyince rehin alındı; Akıncı Üssü’ne götürüldü. Darbeciler, Ankara Yenimahalle’deki Milli İstihbarat Teşkilatı kampüsüne askeri helikopterlerle ateş açtı. MİT unsurları da saldırıya silahla karşılık verdi. Çatışma çıktı…

15 Temmuz'da neler oldu? İşte darbe girişiminin seyrinin değiştiği an!

İLK BOMBA DÜŞTÜ! 47 POLİS ŞEHİT OLDU 

22:45’te ilk bomba düştü. FETÖ’cülerin kontrolündeki iki F-16 Gölbaşındaki Özel Harekat Daire Başkanlığını hedef aldı. 47 polis şehit oldu. Hemen ardından Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı vuruldu.

İSTANBUL HAVALİMANI ABLUKAYA ALINDI 

İstanbul’da da cuntacı askerler tanklarla geldikleri Atatürk Havalimanı’nı ablukaya aldı. Havalimanı trafiğe kapatıldı. Sadece iniş yapacak uçaklara izin verildi.

15 Temmuz'da neler oldu? İşte darbe girişiminin seyrinin değiştiği an!

TRT’DE BİLDİRİ OKUNDU, ERDOĞAN HALKI SOKAĞA ÇAĞIRDI 

Saatler gece yarısını gösterirken darbecilerin işgal ettiği TRT Ankara stüdyolarından hainlerin darbe girişimi bildirisi okundu. Dakikalar sonra, 00:24’te darbe girişiminin kırılma noktası yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, televizyon ekranlarındaydı. Halkı milli iradeye sahip çıkmaya çağırdı. Sokağı adres gösterdi.

Türkiye’nin dört bir yanından on binler cumhurbaşkanının çağrısına uydu, sokaklara çıktı, Türkiye, darbecilere karşı tek yürek oldu. Diyanet İşleri Başkanlığının emriyle camilerden selalar okundu.  Hain planlarını yaparken, Türk milletinin vatan sevgisini hesaba katmayan darbeciler şaşkına döndü; saldılarının şiddeti arttı.

HALKA ATEŞ AÇTILAR 

Hem İstanbul’dan Hem Ankara’dan peş peşe saldırı haberleri geldi. Vatandaşlar tek yürek olmuş, kapatılan köprülere akın etmişti. Cuntacı askerler, Boğaziçi Köprüsü’nde sivil halkın üzerine ateş açtı.  İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binasının önünde de vatandaşlar, tanklara, silahlara karşı durdu. Halk FETÖ'cü hainlere geçit vermedi…

Darbeciler bir yandan da halkın sağlıklı haber almasını engellemeye çalıştı. Ankara’da TÜRKSAT Gölbaşı tesisleri bombalandı. İstanbul’da bir medya merkezi basıldı, televizyon kanallarının yayını kesildi.

Dört bir yandan silah sesleri yükseldi. F-16 savaş uçakları, Ankara semalarında alçak uçuş yaptı. Bombalar bu kez Emniyet Müdürlüğünü hedef aldı. Emniyete saldırı belirli aralıklarla tekrarlandı.

DARBENİN SEYRİNİN DEĞİŞTİĞİ AN 

Gecenin seyrini değiştiren bir başka an… Saat 02:16’da Özel Kuvvetler Komutanlığında yaşandı. Astsubay Ömer Halisdemir, darbecilerin karşısına çıktı, cuntacı tuğgeneral Semih Terzi’yi vurdu. Yanındaki hainler neye uğradıklarını şaşırdı. Kahraman astsubay hainlerin planını bozdu. FETÖ'cüler Ömer Halisdemir’i şehit etti.

15 Temmuz'da neler oldu? İşte darbe girişiminin seyrinin değiştiği an!

EMNİYET ÖZEL HAREKAT DAİRE BAŞKANLIĞINA İKİNCİ BOMBA

Yaklaşık 10 dakika sonra, Emniyet Özel Harekât Daire Başkanlığı ikinci kez bombalandı. Aynı anlarda darbeye karşı havalanan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 uçağı, hainlerin elindeki Skorsky helikopteri düşürdü.

BAŞBAKAN "VUR" EMRİ VERDİ 

Başta İstanbul ve Ankara’da olmak üzere tüm yurtta halk sokaklarda toplanırken, milletin vekilleri de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev başındaydı. F-16’lar vekillerin üzerine de bomba yağdırdı. Saatler ilerledikçe darbeciler milletin beraberliği karşısında daha fazla direnemeyeceğini anlamaya başladı. Başbakan Binali Yıldırım’dan darbecilerin helikopter ve uçaklarını vurma emri geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlattı. Hainler teker teker gözaltına alınıyorlardı.

CUMHURBAŞKANI HALKA BİR KEZ DAHA SESLENDİ: İHANET HAREKETİ...

03.40’ta İstanbul Atatürk Havaalanı’na inen Cumhurbaşkanı bir kez daha halka seslendi. Darbe girişimi için “ihanet hareketi” dedi. Harekatı havalimanından yönetti. Erdoğan, İstanbul’a Marmaris’ten gelmişti. Darbecilerin planlarından biri de Cumhurbaşkanına suikast düzenlemekti. Erdoğan’ın İstanbul’a döndüğünden habersiz cuntacılar, Cumhurbaşkanının Marmaris’te konakladığı otele helikopterlerle ateş açtı. Yüzü maskeli ağır silahlı askerler, oteli abluka altına aldı. Çıkan çatışmada iki polis şehit oldu.

DARBECİ ASKERLER SİLAHINI BIRAKTI

Sabaha karşı darbeciler arasındaki çözülme arttı. Boğaziçi Köprüsü’nü kontrol eden darbeci askerler silahlarını bırakıp teslim oldu. Kışlalardaki askerlerin büyük bir kısmı da teslim olmayı tercih etti. Bazıları ise sivil kıyafetlerle kaçmaya çalıştı. Yaklaşık bir saat sonra 08.26’da darbeci subayların rehin aldığı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, helikopterle Çankaya Köşkü’ne gitti. Askeri birimler teker teker darbecilerden temizlendi. Tanklar kışlalara çekildi. Darbeci komutanlar hakkında vatana ihanet suçlamasıyla işlem başlatıldı.

"KALKIŞMA BASTIRILMIŞTIR" MESAJI

Saatler, 10.37’yi gösterirken, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ın kurtarıldığını Çankaya’daki kriz merkezinde görevinin başında olduğunu duyurdu. İkili birkaç saat sonra da birlikte kameraların karşısındaydı. Yanlarında İçişleri, Adalet, Milli Savunma bakanları da vardı. Binali Yıldırım, “Bu kalkışma bastırılmıştır” dedi.

MİT’E YAPILAN İHBARLA BASTIRILAN DARBE SON BULDU

Böylece 16’da MİT’e yapılan ihbarla başlayan darbe girişimi, 21 saat sonunda kontrol altına alındı. 15 Temmuz darbe girişimini önlemede yardımcı olan 252 vatandaş şehit oldu, yüzlerce kişi yaralandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...