15 dakikada Osmanlıca

- Güncelleme:
15 dakikada Osmanlıca

GÜNDEM Haberleri

Osmanlıca, 84 yıl sonra döndü. 'Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi'nin yayın yönetmeni Metin Uçar, "Osmanlıca'nın temeli 15 dakikada öğrenilebillir" dedi.

Yeni Türk alfabesinin 1 Kasım 1928'de çıkarılmasıyla, Osmanlıca da gündelik hayatımızdan çıkmıştı. Aradan geçen 84 yıl içinde unutulan; tarihçilerin ve özel meraklılarının ilgisiyle varlığını sürdüren Osmanlıca, gündelik hayata yeni bir dergiyle geri döndü. Süeda Yayıncılık'ın çıkarttığı 'Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi', Cumhuriyet döneminde Osmanlıca öğreten ilk dergi olarak, 1 Ocak 2013 itibariyle raflardaki yerini aldı. Aradan geçen yaklaşık elli günde, dördüncü baskısını yapan dergi, 20 binin üzerinde bir satış rakamı yakaladı. Üç ayda bir yayınlanacak dergiye büyük bir ilgi olduğunu söyleyen yayın yönetmeni Metin Uçar, "Bu kadar ilgiyi açıkçası beklemiyorduk" diyor.
48 sayfalık Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi'nin tamamını bitiren bir kişinin, Osmanlıca kolay okuma metinlerini rahatlıkla okuyabileceğini ifade eden Metin Uçar, Osmanlıca'nın temelinin 15 dakikada öğrenilebileceğini iddia ediyor: "Osmanlıca ayrı bir dil gibi algılanıyor. O aslında bir Osmanlı Türkçesidir. Sadece Kuran'a ait harflerle yazılmıştır. Arapça ve Farsça değildir; ama Arapça ve Farsça kelimeler almıştır. Kur'an-ı Kerim'i okuyabilen bir insan için Osmanlıca'nın temeli 15 dakikadır. Osmanlıca'da dört tane sesli harf var. Bunlar içinde elif, Türkçede 'a' harfine karşılık gelir. 'He' harfinin Türkçe karşılığı ise 'e'dir. 'Ve' harfi ise Türkçede 'ı' ve 'i' harflerini karşılarken; 'vav' harfi de 'o', 'ö', 'u' ve 'ü' harflerini ifade ediyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...