15 ayrı savcı 10 ayrı iddianame hazırlıyor

Düzenleyen:
15 ayrı savcı 10 ayrı  iddianame hazırlıyor

GÜNDEM Haberleri

Çatı şeklinde kabul edilen ilk iddianame, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanlığında yaşanan olayları ele alacak. Devlet memurları için ise ayrı iddianameler yazılacak.

Darbe girişimine karışan, devletin içine sızan FETÖ üyelerine yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nun yürüttüğü soruşturmada 15 savcı görevlendirildi. Yapılan iş bölümüne göre; 15 savcının farklı başlıklarda 10 ayrı iddianame hazırlaması öngörülüyor. Alınan ifadeler, toplanan bilgi ve belgeleri tekrar gözden geçirerek yeni ipuçlarına ulaşmaya çalışan savcılar, soruşturmanın kapsamının geniş, şüpheli sayısının da çok fazla olması nedeniyle ayrı ayrı iddianame hazırlanmasının, yargılama sürecinin sağlıklı işlemesi bakımından daha uygun olacağı görüşünde birleşti. Çatı şeklinde kabul edilen ilk iddianamede, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanlığında yaşanan olaylar ele alınacak. Başsavcılığın iş bölümüne ilişkin, ilk hazırlıkları bu yönde ancak iddianame sayısının artabileceği veya azalabileceği de belirtiliyor. 
 SİNCAN’DA DURUŞMA SALONU
İddianamelerin tamamlanmasının ardından davanın tek elde yürütülüp yürütülmeyeceği mahkemelerin takdirinde olacak. İrtibat nedeniyle davaların birleştirilme imkanı bulunuyor ancak yargılamayı birleştirmeden yapmanın adil yargılanma ilkesi bakımından daha uygun olacağı düşünülüyor. Bu nedenle darbe girişimine ilişkin diğer illerdeki olaylardaki yargılamaların da mahallinde yapılması planlanıyor. 
Bu arada Adalet Bakanlığı, Ankara’daki yargılamalar için Sincan’da büyük bir duruşma salonu yapılması kararı aldı ve ihalesi yapıldı. Duruşmalar başlayana kadar salon tamamlanacak. İstanbul’da ise, Silivri’de kurulan mahkeme kullanılacak. Öte yandan, bu 10 iddianamenin yanı sıra FETÖ soruşturması kapsamında darbe girişimine katılmayan ancak “FETÖ terör örgütüne üye olma” suçundan tutuklanan hakim, savcı, askeri hakim ve devlet memurları için ise, ayrı iddianameler hazırlanacak.
İL İL OPERASYONLAR
¥ İSTANBUL:  HSYK, 648 hakim ve savcı hakkında görevden uzaklaştırma kararı vermişti. Soruşturma kapsamında 40 hakim ve savcı gözaltına alındı. 
¥ İZMİR:  Katip Çelebi Üniversitesi’nde çalışan akademisyen ve çalışanlara yönelik operasyon düzenlendi. Haklarında gözaltı kararı bulunan 40 kişiden 20’si yakalandı. Ayrıca Kavuklar Şirketler Grubu’nun Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk da yakalananlar arasında. 
¥  IĞDIR:  Vali Yardımcısı Muhlis Arslan, katıldığı bir toplantı sonrası gözaltına alındı. 
¥  KAYSERİ:  Açığa alınan Bünyan hakimi B.K, Develi hakimi E.B.Y, Develi Cumhuriyet Savcısı M.Y, Kayseri hakimi M.M.B, Kayseri hakimi A.G ile Kayseri İdari Mahkemesi Üyesi S.M.K. gözaltına alındı. 
¥  KAHRAMANMARAŞ: Elbistan hakimi Ahmet Akgül, Afşin hakimi Hanefi Kardan, Göksun hakimi Rafet Akan ve Pazarcık hakimi Mehmet Arık emniyete götürüldü. 
¥ ADANA:  3 cumhuriyet savcısı ile 3 hakim gözaltına alındı. 
¥ ERZURUM: HSYK’nın görevden uzaklaştırdığı 9 hakim ve savcıdan 6’sı gözaltına alındı.
¥ DENİZLİ: FTÖ/PDY’ye yönelik yapılan soruşturmada 6 hakim ile 3 cumhuriyet savcısı gözaltına alındı. 
¥ KONYA:  Aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 46 polis gözaltına alındı. 
¥ BİNGÖL:  Vali Yardımcısı Numan Tahir Şimşek ve 1 kaymakam adayı görevden uzaklaştırıldı.
¥  BURSA:  ABD’nin Pensilvanya eyaletindeki Widener Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan ve Fetullah Gülen ile sık sık görüştüğü iddia edilen Prof. İsmail Kul ile kardeşi tutuklandı
¥  DENİZLİ:  29 iş adamı gözaltına alındı. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...