12 yılda her türlü darbe denendi

12 yılda her türlü darbe denendi

GÜNDEM Haberleri

AK Parti ve Erdoğan, iktidar sürecinde çetin mücadeleler verdi, her darbe girişimini püskürttü. 17 Aralık, Erdoğan'ı 10. yıkma girişimiydi.

Çok partili dönemin kesintisiz iktidar rekorunu kıran AK Parti, 12 yılda sayısız darbe girişi atlattı. Yürütmeyi kilitlemeye yönelik bu darbeler, bazen hukuk, bazen bildiri, bazen de ekonomik bir müdahale ile kendini gösterdi. İşte AK Parti'nin karşılaştığı senaryolar:
2002: SİYASİ YASAK DARBESİ
Recep Tayyip Erdoğan, 3 Kasım 2002'de yasaklı olduğu gerekçesiyle seçimlere sokulmadı. "Muhtar bile olamaz" denildi. Partisi iktidara geldi, plan bozuldu Erdoğan seçildi.
2003-2007: nbsp; nbsp;VETO YAĞMURLARI
nbsp;Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanlığı döneminde hükümetin birçok uygulama ve atamasını veto etti. Hükümet çalışamaz duruma geldi. nbsp;
nbsp;2003 DARBE PLANLARI
nbsp;Bazı kuvvet komutanları, darbe planları tezgâhladı. Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz, Balyoz ve Ergenekon gibi planlar, yıllar sonra deşifre oldu. nbsp;
nbsp;2006 DANIŞTAY SALDIRISI
Avukat Alparsan Aslan, Danıştay'ı bastı bir üyeyi öldürdü. Hükümete mal edilen saldının darbe planlarının bir parçası olduğu ortaya çıktı.
2007: 367 ZORLAMASI
AK Parti, Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanlığına aday gösterdi. Aynı gün, 27 Nisan'da, Genelkurmay "e-muhtıra" yayınlandı. Hükümet sert cevap verdi. Bu sefer Anayasa Mahkemesi, Meclis'in 367 milletvekili ile toplanmasını isteyerek zorlama bir karar aldı. Halk sokağa döktürülülerek darbe çağrısı yapıldı. Erken seçime gidildi, kriz aşıldı.
2008: KAPATMA DARBESİ
Başörtüsü düzenlemei yapan AK Parti'ye "kapatma davası" açıldı. Yüksek Mahkeme, kapatma kararı vermedi. Ekonomi ağır darbe aldı.
2011: nbsp;ÇOK YILDIZLI İSTİFALAR
Jandarma Genel komutanı Necdet Özel dışındaki komutanlar emekliliğini istedi. nbsp;Bir anda TSK'nın üst kademesi boşaldı. Planlanan koos, acil atamalarla bertaraf edildi.
2012: nbsp; MİT KUMPASI
MİT, çözüm için Oslo'da PKK ile masaya oturdu. Görüşmeler ifşa edildi. Savcılar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ifadeye çağırdı. Erdoğan izin vermedi. nbsp; nbsp;
2013: nbsp;GEZİ KALKIŞMASI
Taksim Gezi Parkı'nda başlayan çevreci eylem, birden hükümet karşıtı bir kalkışmaya dönüştü. Başbakan'ın kararlı duruşu, darbe girişimini engelledi.
SON DARBE: PARALEL
Yargı ve Emniyet içindeki paralel yapılar, Erdoğansız bir AK Parti için 17 Aralık'ta 'yolsuzluk' kisvesi altında yargı darbesi yapmaya kalkıştı. Bu girişim de önlendi.
Haber Merkezi ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...