100.YIL MARŞI SÖZLERİ 100.yıl marşını kim besteledi, kimin eseri? Merakla beklenen 100.Yıl Marşı tanıtıldı.

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr, İHA
- Güncelleme:
100.YIL MARŞI SÖZLERİ 100.yıl marşını kim besteledi, kimin eseri? Merakla beklenen 100.Yıl Marşı tanıtıldı.

GÜNDEM Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr, İHA

30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100.Yıl Marşı Tanıtım programında 100. Yıl Marşı tanıtıldı. Tanıtımın ardından arama motorlarında "100.yıl marşını kim besteledi, kimin eseri?" soruları araştırılmaya başlandı. İşte o detaylar...

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100.yılına özel merakla beklenen marş 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programı'nda tanıtıldı. Garo Mafyan, Tuluyhan Uğurlu, Sinan Akçıl, Özdemir Erdoğan gibi sanatçıların bulunduğu jürinin oylarıyla birinci seçilen "100. Yıl Marşı", Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde ilk kez seslendirildi. Tanıtımın ardından arama motorlarında "100.yıl marşını kim besteledi, kimin eseri?" sorularına cevap arandı. 

100. YIL MARŞI KİMİN ESERİ?

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yıl Marşı söz ve bestesinin İlker Kömürcü'ye, düzenlemesinin de Yusuf Yalçın'a ait olduğu belirtildi.

Sözleri İlker Kömürcü'ye, bestesi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasına ait olan eser; CSO, MSB Armoni Mızıkası, MSB Mehteran Birliği, Kara Kuvvetleri Bandosu, Hava Kuvvetleri Bandosu, Deniz Kuvvetleri Bandosu, Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu tarafından seslendirildi.

100.YIL MARŞI SÖZLERİ 100.yıl marşını kim besteledi, kimin eseri? Merakla beklenen 100.Yıl Marşı tanıtıldı.

100. YIL MARŞI SÖZLERİ

Parlayan yıldızı Anadolu'nun
Çağlayan sel gibi şanlı Ulus'un
Türkiye yüzyılı titretiyor dünyayı
Sarsılmaz bir inançla kalpte tutukusu

Bu toprak, bu deniz, bu bayrak bizim
Tarihe sığmayan destanlar bizim
Türklüğün yazgısı yazılıyor koynunda
Kalplere kazınmış bu vatan bizim

Yüzyıllarca kutlanacak Cumhuriyetimiz
Her zaman aydınlık mavi göklere uzanacak ellerimiz
Yüzyıllarca kutlanacak Cumhuriyetimiz
Gazi'nin açtığı bu kutlu yolda yürüyeceğiz hepimiz

Özgürlük tutkusu damarlarımda
Çelikten her nefer semalarımda
Sarmaşık dal gibi sarılmışız biz bize
Tek yürek bu millet en zor anında

Düşmanlar bir olsa yağsa göklerden
Denizler köpürse taşsa dağlardan
Kimseye eğmedik boynumuzu eğmeyiz
Kahraman yarattı Türkü yaratan

Yüzyıllarca kutlanacak Cumhuriyetimiz
Her zaman aydınlık mavi göklere uzanacak ellerimiz.

MARŞ YARIŞMA İLE SEÇİLDİ

İhlas Haber Ajansı'nda yer alan bilgilere göre: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 100. yıl etkinlikleri kapsamında ülkemizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini nesillerden nesillere aktarmak amacıyla 100. Yıl Marşı Yarışması düzenlenmişti.

29 Aralık 2022’de “Yazma Sırası Sende!” başlığıyla çağrıya çıkılmış ve katılımcıların gönderdikleri arasından güfte ve beste yarışması tamamlanmıştı. Projeye 400’ün üzerinde eser katılmış ve bu eserlerin arasından ilk dört eser derecelendirilmişti.

İLKER KÖMÜRCÜ KİMDİR?

1978 yılında Ankara’da doğdu. Babasının müzik öğretmeni olması nedeniyle müzikle çok küçük yaşlarda tanıştı. Lise yıllarında yarı zamanlı olarak konservatuvar eğitimi almaya başladı. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği programında, doktorasını ise Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi programında tamamladı. Yüksek lisans tezinde kontrabas eğitimi, doktora tezinde ise müzik estetiği, eleştiri ve müzik felsefesi üzerine çalıştı. 2000- 2007 yılları arasında oda orkestrasında kontrabas sanatçısı olarak görev yaptı. 2008 yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda göreve başladı. Konservatuvarda bölüm başkanlığı, müdür yardımcılığı ve müdürlük gibi pek çok idari görevde bulundu. 2020 yılında doçent unvanı aldı. Akademik çalışma hayatı süresince kontrabas sanatçısı olarak çok sayıda konserler verdi. Kanun ve ud için yaylı orkestra eşliğinde yaptığı düzenlemeler ve bestelerin yanı sıra, yaylı çalgılar, koro gibi topluluklar için yapmış olduğu türkü düzenlemeleri çeşitli konserlerde seslendirildi. 2017 yılında çıkan 15 Temmuz Marşları Albümü’nde sanat yönetmeni ve besteci olarak yer aldı. Müzik eğitimi, müzik sosyolojisi, müzik felsefesi gibi alanlarda bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi. Pek çok makale, kitap bölümü yazarlığı ve bildirinin yanı sıra Estetik ve Eleştiri Bağlamında Adorno ve Müzik adlı kitabın yazarıdır. Evli ve bir çocuk babası olan Kömürcü, 2010 yılında atandığı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü görevine halen devam etmektedir.


Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr, İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...