'Yüksek düzeyli' komşuluk

 'Yüksek düzeyli' komşuluk

GÜNDEM Haberleri

İkisi son 1 ay içinde olmak üzere bu yıl 3 komşusuyla ortak bakanlar kurulu toplantısı yapan Türkiye 4. toplantıya hazırlanıyor.

Dış politikasını "komşularla sıfır sorun" prensibiyle yürüten ve ikisi son 1 ay içinde olmak üzere bu yıl 3 komşusuyla ortak bakanlar kurulu toplantısı yapan Türkiye 4. toplantıya hazırlanıyor. 9 Haziran'da İran, 1 Aralık'ta Rusya ve 6 Aralık'ta Yunanistan'ın ardından 25-26 Aralık tarihlerinde Irak ile ortak bakanlar kurulu toplantısı yapılacak.
Bu yılki ilk ortak bakanlar kurulu toplantısı İran ile gerçekleştirildi. 29 Ocak'ta kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Komisyonu'nun (YDİK) ilk toplantısı 9 Haziran 2014'te Ankara'da yapıldı. Toplantıda iki ülke arasında 22 milyar dolar seviyelerindeki ticaret hacminin 2015'te 30 milyar dolara çıkarılması için başta doğalgaz ve enerji olmak üzere birçok alanda anlaşmalar imzalandı.
1 Aralık'ta 5'ncisi yapılan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi´nin (ÜDİK) toplantısında doğalgazdan nükleer enerjiye, sosyal güvenlik ve istihdamdan suçluların iadesine kadar birçok konuda mutabakat zaptı imzalandı. İki ülke arasında 32 milyar dolar olan ticaret hacminin 2023'te 100 milyar dolara çıkarılması hedefiyle yapılan toplantıdan doğalgaz müjdesi de çıktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye satılan doğalgazın fiyatında 1 Ocak'tan itibaren yüzde 6 indirim yapılacağını açıkladı.
Ortak Bakanlar Kurulu toplantısı yaptığımız bir diğer komşumuz Kardak krizi sebebiyle bir zamanlar savaşın eşiğine geldiğimiz Yunanistan oldu. 6 Aralık'ta Atina'da yapılan Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 3. Toplantısında sonunda yayımlanan ortak bildiride başta turizm olmak üzere ortak projeler üzerinde çalışılmasının ve önemli deniz aşırı pazarların hedeflenmesinin güçlü bir şekilde teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. nbsp;
IRAK'LA KALDIĞI YERDEN DEVAM
Nuri El Maliki yönetiminde sekteye uğrayan Türkiye-Irak ilişkileri Maliki'nin gitmesinin ardından hızla eski günlerine dönüyor. nbsp;İlki 17-18 Eylül 2009'da İstanbul'da ikincisi ise 15 Ekim 2009'da Bağdat'ta yapılan Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDSK) 3'ncüsü 5 yıllık bir aranın ardından 25-26 Aralık tarihlerinde Ankara'da yapılacak. Toplantı Irak'ın yeni Başbakanı Haydar El Abadi'nin Türkiye'yi yapacağı ilk ziyaret olacak. Ziyarette başta Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden dünya pazarlarına sevkıyatı olmak üzere birçok alanda iş birliği mekanizmaları masaya yatırılacak.

İsmail SONSUZ/Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...