Sabıka kaydında devrim

 Sabıka kaydında devrim

GÜNDEM Haberleri

Halk arasında 'sabıka kaydı' olarak bilinen 'Adli Sicil' bilgilerine, adliyeye gitmeden ücretsiz ulaşılabilecek.

Halk arasında sabıka kaydı olarak bilinen ve özellikle işe girişlerde gerekli evraklar arasında olan adli sicil kaydında değişikliğe gidiliyor. Dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyon'unda görüşülmeye başlanan Torba Yasa ile birlikte adli sicil bilgileri halka açılacak. Vatandaşların güvenlik bilgilerini kullanarak adliyeye gitmeden ve herhangi bir ücret ödemeden, 'adli sicil kaydını' görebilmesini öngören düzenlemeye göre bu bilgiler, ilgili kurumlara da verebilecek. Adli sicil sisteminde ciddi değişiklik getirin teklifin 20. Maddesinde, 25 Mayıs 2005 tarih ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 13. Maddesi değiştirildi. Yapılan değişiklik ile birlikte, kamu kurumlarına ve gerçek kişilere adli sicil bilgilerini sorgulama hakkı verildi. Bu nbsp;sayede adli sicil bilgileri halka açıldı. Öte yandan mevcut sistemde ise, adli sicil bilgilerini sorgulama yetkisi, mahkemelerde, hakim, mahkeme, Cumhuriyet Başsavcılığı ile Askeri Savcılıkta bulunuyor. Diğer kurumlar ise Adalet Bakanlığı'nın onayı ile sistemden sorgulama yapabiliyor. Vatandaşlar ise, adli sicil bilgileri için adliyeye giderek, ücret karşılığında adli sicil bilgilerini alabiliyorlar. Yapılan düzenlemenin aynen Meclis tarafından da kabul edilmesi halinde, adli sicil bilgilerine kurumlar da ulaşabilecek.

PARA ÖDEME SON BULUYOR
Teklifte, adli sicil bilgilerinin gerçek kişilere de açılması da hüküm altına alındı. Buna göre, gerçek kişiler, kendileri hakkındaki adli sicil bilgilerini, güvenlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulayabilecek. Ve bilgileri, ilgili kurumlara sunabilecekler. Ayrıca, teklifte yapılan düzenleme ile adli sicil bilgilerin sorgulanmasından ücret alınmasına ilişkin hüküm tamamen kaldırıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...