Uzmanından hayati uyarı! Ormana giderken bir kez daha düşünün

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Uzmanından hayati uyarı! Ormana giderken bir kez daha düşünün

Güncel Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, beklenen karın yüksek kesimlere yağmaması gibi nedenlerle ayılar kış uykusuna yatamadı. Kış uykusuna yatamayan ayıların, yollarda, yerleşim yerlerine yakın bölgelerde ve ormanlarda görülmesi üzerine ise uzmanından kritik uyarı geldi. 

Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan ve giderek derinleşen iklim krizi hayvanları da vurdu. Normal koşullarda kış aylarında başlayıp 5-7 ay boyunca kış uykusuna yatan ayılar, Türkiye'nin bazı kentlerinde kış uykusunda olmadıkları dönemdeki gibi görülmeye başlandı. 

Kış uykusuna yatamayınca yollara, ormanlarda, yerleşim yerlerine yakın yerlerde görülen ayılar için Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Başbuğ'dan hayati bir uyarı geldi.

'O BÖLGELERE YEMEK BIRAKMAYIN'

Dr. Onur Başbuğ, ayı saldırılarına dikkat çekerek özellikle bu dönemde insanların ormanlık alanlardan ve bilmedikleri bölgelerden uzak durmaları gerektiğinin altını çizdi. İnsanların yaşam bölgelerine yakın yerlere gıda bırakılmaması gerektiğini söyleyen Başbuğ, şöyle devam etti:

“Ne yazık ki küresel problemler veya ısınma problemlerinin büyük çoğunluğu yabani hayat yaşanmakta. Son günlerde bizde kış mevsimine tam anlamıyla bir geçiş sağlayamadık. Ayıların, kış uykusu dediğimiz zaman kış şartlarının tam anlamıyla yerine gelmesiyle neticelenir. Fizyolojik bir durumdur. Bu durumun tam anlamıyla gerçekleşebilmesi için çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi lazım. Bunlardan birisi ayının besine ulaşabilirliği azalması lazım. Diğer bir önemli faktör ise çevresel ısı faktörleri ve kar yağışlarının aslında ayının bulunduğu bölgede oluşmaya başlaması. Bunların oluşmaya başlamasıyla beraber ayılar kış uykusuna geçiş adaptasyonunu yavaş yavaş gerçekleştirilebilmektedir.

Son günlerde baktığımız zaman bu şartların aslında hiç biri tam anlamıyla yerine gelmemektedir. Ayılar bu dönemde gıdaya ulaşabilirliğini rahat sağlamakta ve aşırı soğuklar gerçekleşmediğinden dolayı trafik kazaları ve ayı saldırıları karşımıza çıkmakta. Ayı ile ilgili tavsiye edebileceğimiz basit işlemler var. Bunları yapmamızda fayda var. Bunlardan birincisi, ayıların yaşam alanlarının şehir bölgelerine yakın veya insanların yaşadığı bölgelere yakın alanlara gıda bırakılmamasını tavsiye ediyoruz. Bu gıdalar bırakılacaksa daha iç kesimlere bırakılarak hayvanların bulunduğu bölgede gıda erişimine sahip olursa bu hayvanlar en azından insanların bulunduğu yaşam alanlarına gelmesini bir bakıma engelleyebiliriz."

'ORMANLARDAN UZAK DURUN'

Başbuğ, ayı saldırısına maruz kalmamak için bilinmeyen bölgelerden uzak durulması gerektiğine değinerek, sözlerini şöyle sonlardırdı:

“Bu dönemde özellikle şunu vurgulayalım. Son günlerde çok sayıda duyuyoruz, trafik kazasına maruz kalan ayılar veya insan saldırısına maruz kalan veya tam tersi ayının saldırdığı insanlar bulunuyor. Bu süreçte ayıların kış uykusunu gerçekleştirmesi lazım ama kış uykusuna dalamadıkları için bu problem teşkil etmektedir. Bizim yapabileceğimiz en güzel şey, mümkünse ormanlık alanlara bu zamanlarda ve bilmediğimiz bölgelerden uzak durmamız kesinlikle gerekmektedir. Çünkü ayı ile karşılaştığımız zaman her zaman için çok büyük risk altıdan oluruz."

Düzenleyen:  - Güncel
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...