Sporda şiddeti önlemek için yeni önlem

Sporda şiddeti önlemek için yeni önlem

FUTBOL Haberleri

Futbol ve diğer spor branşlarında merkezi sistemle oluşturulan elektronik kartlı bilet uygulamasına geçiliyor. Üzerinde T.C. numarası ve fotoğraflı bulunmayan elektronik bilet olmadan stat ve spor salonlarına seyirci alınmayacak.

Bakanlar Kurulu'nun "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, başta futbol olmak üzere tüm spor branşlarındaki müsabakalarda şiddetin önlenmesi ve müsabakaların güvenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla hazırlanan yönetmenliğe göre, tüm spor federasyonları, "Elektronik kartlı bilet sistemine" geçecek ve bünyesinde merkezi kontrol sistemi oluşturarak, kurulacak sistemi spor kulüplerinin hizmetine sunacak.
Tüm spor federasyonları, Elektronik kart oluşturmak amacıyla alınacak kişisel bilgileri merkezi veri tabanında tutacak ve bu veri tabanını Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının erişimine açık bırakacak ve veri tabanları arasındaki erişimi sağlayacak.


POLİSLERE MAÇ HARCIRAHI VERİLECEK
Spor müsabakalarında özel güvenlik görevlileri yerine görevlendirilen genel kolluk görevlilerinin Kanunda belirtilen harcırahlarını müsabakada görev alan genel kolluk kuvvetlerine ilişkin listenin il veya ilçe emniyet müdürlükleri tarafından federasyona bildirilmesinden sonraki 15 gün içerisinde görevlendirilen genel kolluk görevlilerinin hesabına yatırılacak.
Her futbol takımından sorumlu bir Gözlemci Polis görevlendirilecek. Müsabakalar öncesinde gözlemci polis, rakip takımın gözlemci polisi ile işbirliği yaparak gerekli önlemleri alacak.


FUTBOL TAKIMI SEYİRCİLERİNE ELEKTRONİK TAKİP
Futbol Kulüpleri, müsabakalara girişi sağlayacak biletleri, Türkiye Futbol Federasyonun merkezi elektronik biletleme sistemi üzerinden yapacak. Bilet satın almak isteyen kişiler için üzerinde adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve fotoğrafı olan bir elektronik kart oluşturacak. Bilet satışları kişilere özgü elektronik kart üzerinden yapılacak ve spor müsabakalarına kişilerin adlarına düzenlenen elektronik kart ile girişleri gerçekleştirilecek. Elektronik bilgi bankasından yapılan sorgulamada haklarında seyirden yasaklanma tedbiri bulunduğu tespit edilenlere bilet satışı yapılmayacak.


Elektronik kart basımı ile bu kart üzerinden satışı gerçekleştirilecek biletlerin satış ve dağıtımına ilişkin yerel uygulamalar kulüpler tarafından, sistem üzerinden merkezi satışları ise ilgili federasyonlar tarafından gerçekleştirilecek.
Merkezi pazarlama ve bilet satışından elde edilecek gelirler kulüplere ait olacak. Federasyon ya da yetki verdiği üçüncü kişiler nezdinde oluşacak bu gelirler kamu kurum ve kuruluşlarına ilişkin alacaklar hariç olmak üzere haczedilemeyecek, devir ve temlik edilemeyecek.


GÜVENLİK KAMERA KAYITLARI MAÇ SONUNDA TESLİM EDİLECEK
Maçların oynandığı statlarda güvenlik kameraları konulacak ve kontrol odaları kurulacak. Sistem spor alanının içi ve dışı dahil olmak üzere tümünü görüntüleyebilme ve gerektiğinde fotoğraf alabilme özelliğine sahip kapalı devre kamera olacak. Kayıt altına alınan görüntü ve dokümanların birer örneği, müsabakanın sonunda ilgili spor güvenlik birimine, federasyona ve her iki kulüp temsilcisine verilecek.
Her kulübün "Taraftardan sorumlu kulüp temsilcisi" olacak. Stat içindeki yiyecekler kağıt ve plastik ambalaj içinde olacak ve satışlar nakitsiz olarak yapılacak. Her kulüp, müsabakanın yapılacağı tesis kapasitesine cevap verebilecek nitelikte otopark alanı oluşturacak.
Kulüpler müsabaka süresince biletsiz seyirci almayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...