Buz adamların sırrı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Buz adamların sırrı

FUTBOL Haberleri

Elemelere 5. torbadan katılıp şampiyonada çeyrek finale kadar çıkan 'buz ülkesi' altyapıya yaptığı yatırımla 4 senede 124'üncülükten 29'uncu sıraya çıktı

EURO 2016, küçük bir ülkeyi 'büyük' bir şekilde tanıttı. Artık birçok insan İzlanda'yı ve futbol sistemini konuşuyor. İngiltere'yi yenerek, turnuvada büyük sükse yapan İzlanda, tarihinde ilk defa katıldığı şampiyonaya fiilen damgasını vurdu. EURO 2016 elemelerine 5. torbadan giren ve grupta Türkiye'yi yenerek Fransa'ya gitmeyi hak eden İzlanda, FIFA sıralamasında 4 sene önce 124. iken şu an 29. sırada. Nüfusu 330 bin. Yüzölçümü İngiltere'de şampiyon olan Leicester kadar olan küçük bir ülke futboldaki bu yükselişi nasıl başardı? İşin sırrı eğitimde. Şöyle ki; İzlanda son on yılda çok fazla futbol yeteneği çıkardı. Ülkede antrenör ve tesis patlaması yaşanıyor. İzlanda Premier Ligi'nin yarı profesyonel ve bu; ligde oynayan oyuncuların Avrupa takımlarına ucuz meblağlara transfer olmasını sağlıyor. Günümüzde 58 profesyonel ve 23 genç oyuncu Avrupa Liglerinde mücadele ediyor. Peki, bu yol nasıl kat edildi?
Aşçısı, dişçisi, futbol adamı…
En büyük geçim kaynağı balıkçılık olan ülkede şimdi en popüler meslek antrenörlük. İzlanda, antrenörlük lisansını almayı herkese açık hale getirdi. UEFA'dan gelen paranın büyük bir bölümünü buraya harcadı. Bugün ülkede 600 kalifiyeli antrenör var ve bunların 400'ü UEFA A Lisanslı. Yani ülkedeki her 875 kişinden biri kalifiye futbol antrenörü. İzlanda'da teknik direktör Lagerback'ın yardımcısı Hallgrimsson bir diş hekimi. Turnuva sonu işine dönecek. Şimdi İzlanda'da futbola adım atan her çocuk, 3-4 yaşından beri iyi eğitim alan, bu antrenörlerle çalışıyor. Efsanevi İngiliz yıldız Lineker'in ifadesiyle "Yanardağ sayısı, profesyonel futbolcu sayısından daha fazla olan bir ülke", futbolun anavatanı İngiltere'yi devirmeyi ve iki haftada kasasına federasyonlarının bütçesi kadar parayı; 14 avroyu koymayı bu şekilde başardı. Teknik direktörleri Lars Lagerback ise ülkede milli kahraman ilan edildi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmadığı halde, 30 oy aldı.

Düzenleyen:  - FUTBOL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...