Yeni, güvenli ve sağlam İstanbul: Kentsel dönüşüm millî mücadeleye dönüşü

- Güncelleme:
Yeni, güvenli ve sağlam İstanbul: Kentsel dönüşüm millî mücadeleye dönüşü

Emlak Haberleri

İstanbul’daki 1,5 milyon riskli konutun yıkılarak, şehrin kuzeye taşınması hedefleniyor. Yeni İstanbul’un; Avrupa Yakası’nda; Başakşehir’in kuzeyi, Arnavutköy’den Çatalca’ya uzanan bölgede, Anadolu Yakası’nda ise Çekmeköy ve Tuzla şeridi üzerinde inşa edilmesi planlanıyor. Taşınmanın detaylarını ve verilecek olan finansal destekleri yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması bekleniyor…

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - İstanbul’da tahmin edilen büyük deprem öncesi hazırlıklar hız kazandı. Bunların başında ise megakentte bulunan bir buçuk milyon hasarlı binanın yıkılıp, şehrin kuzey tarafına yenilerinin yapılması geliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konuyla ilgili “İstanbul’da 1,5 milyon riskli konutu belirlediğimiz iki rezerv alana, hem Anadolu hem Avrupa Yakası’na taşıyacağız” açıklaması yapmıştı. Yeni İstanbul projesi tüm Türkiye için büyük önem taşıyor. Çünkü İstanbul; eski yapıları, çarpık kentleşme oranı, nüfusu ve ekonomik boyutuyla depreme en hazırlıklı kent olması gerekiyor. Kısacası dönüşüm artık millî bir mücadeleye dönüştü…

ÜÇ ANA BAŞLIK BELİRLENDİ

Yeni İstanbul’un inşa edileceği bölgelerde belli kriterler masaya yatırıldı. Çalışmalarda özellikle 3 önemli nokta dikkate alındı. Birincisi; İstanbul’un zemin olarak en sağlam yeri, yeni yerleşim yerleri için tercih edildi. İkinci kriterde ise kıyı kesimlerden uzak olması hedeflendi. Son olarak şehrin kalabalığından uzak ve İstanbul’u hem yapılaşma hem de sosyal anlamda büyütecek bölgeler seçildi. Bölgede ulaşım projeleri için de ayrıca bir ekip çalışmalara başladı. Eski ve yeni İstanbul’un birbiriyle kolay şekilde bağlanması için projeler hazırlanıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TÜM DETAYLARI AÇIKLAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda İstanbul’un taşınması ve yeni kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili önemli açıklamalar yapması bekleniyor. Bu açıklamalarda büyük taşınma için izlenecek yol haritasının detayları belirlenecek. Ayrıca yeni kentsel dönüşüm projelerindeki finans desteklerine ilişkin kararlar kamuoyuna duyurulacak.

NÜFUS ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

İstanbul ve Marmara Bölgesi’ne ilişkin önemli kentsel dönüşüm planları üzerinde yoğun bir çalışma var. 4,5 milyon konutun bulunduğu İstanbul’da dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon bağımsız bölüm olduğu planlanıyor. Bu konutlardan 300 bininin acilen dönüşmesi gerekiyor. Şu an İstanbul’da sadece bakanlık bünyesinde 94 bin bağımsız bölümden oluşan projeler devam ediyor. Özellikle İstanbul’a ilave nüfus getirmeden bir dönüşüm sağlama hedefi koyulduğu ifade ediliyor.

TİCARETİN DE KALBİ ATACAK

İstanbul’da yalnızca konutlar değil, riskli sanayi yapıları da kuzeye doğru kaydırılacak. Yeni İstanbul’un bir uydu kent olarak inşa edilmesi planlanıyor. Bu kapsamda kentin yaşam alanları dışına ticaret ve lojistik merkezleri ve yeni organize sanayi bölgeleri inşa edilecek. Ayrıca hastaneler ve yeni kamu kurumlarının da proje dâhiline alınması planlanıyor.

VATANDAŞA FİNANS DESTEĞİ VERİLECEK

Yeni İstanbul projesinin inşasında Türk müteahhitlik sektörü önemli rol oynayacak. Binlerce konutun yapılacağı dev şehirde, özel şirketler belli kriterler dâhilinde desteklenecek. Eski evlerinden çıkan vatandaşlar ise yeni evlerine uygun ödeme şartları ile ulaşabilecek.

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...