Yalıtımsız binalar hem cebe hem ekonomiye zarar
Türkiye’de kullanılan enerjinin yüzde 33’ü binalarda tüketildiği hâlde yalıtım karnemiz oldukça kötü. Ülke genelinde binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı yok.
NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - TÜİK sayılarına göre de nüfusun yüzde 36,7’si konutunda yalıtımdan dolayı ısınma sıkıntısı yaşıyor. Günümüz şartlarında enerji kritik bir öneme sahip. Vatandaşlar için ve ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor. Yalıtım yapılan binalarda enerji tüketiminde yüzde 70 tasarruf sağlanabiliyor. Öte yandan ısı yalıtımı binanın henüz planlama ve tasarım aşamasında başlayan bir süreçtir. Ancak eski binalarda pek uygulanan bir metot değildir. Bu sebeple binanıza sonradan yalıtım yapmanız tasarruf açısından önemlidir.
NERELERE UYGULANABİLİR?
Isı yalıtımı çatılara ve binaların dışı ya da garaj, depo gibi kullanılmayan yüzeylerine bakan duvarlarına, toprak ya da içinde yaşanmayan bölümlerle daireleri ayıran döşemelerine, tesisat borularının yanında kalan havalandırma kanallarına uygulanır. Bu alanların yanı sıra pencerelerde özel kaplamalı, yalıtım camlı üniteler ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak yapılır.
ÇATI YALITIMI
Çatıların şekline göre ısı yalıtım uygulaması planlanır. Çatı örtüsü ile tavan döşemesi arasında kullanılmayan boşlukların olduğu binalarda ısı yalıtımı, tavan döşemesinin üzerine uygulanmaktadır. Ahşap konstrüksiyon çatılarda merteklerin arasına, altına ya da üstüne uygulanmaktadır. Betonarme çatılarda ise beton yüzeyin üstüne uygulanabilir.
DUVAR YALITIMI
Çeşitli ısı yalıtım malzemelerinin duvarlara montajı suretiyle uygulanır. Binanın dışından, içinden ya da iki duvar katmanının arasından uygulanabilir. Dıştan yapılan ısı yalıtımı işlemlerinde, cephenin tamamına ısı yalıtım malzemeleri sabitlenir. Bu da ısı köprülerinin oluşmamasını sağlar. Uygulama dış yüzeyden yapıldığı ve duvarın sıcak kaldığı için yoğuşma oluşmayacaktır. Ayrıca dış cephe uygulamasında kullanılan ısı yalıtım levhaları, bu işlem için özel olarak üretilmelidir.
PENCERE VE KAPI YALITIMI
Pencerelerde yapılacak iyi bir ısı yalıtımı, kaliteli ve sızdırmaz olmalıdır. Bunun için doğru yapılmış, düşük ısı geçirgenlik değerlerine sahip doğramalar ve yalıtım camı üniteleri kullanılır. Kapı seçimi de mutlaka enerji verimliliği dikkate alınarak yapılmalıdır.
"BİNANIN DEĞERİ DE ARTIYOR"
Isı yalıtımının ülke ekonomisine ve çevre kirliliğinin önlemesine katkısının yanında, binanın değerini de yükselttiğine dikkat çeken uzmanlar, binanın harcadığı enerji miktarının evlerin satılmasında veya kiralanmasında belirleyici bir rol oynadığını, belge ile tescillenen enerji sınıfı yüksek binalarda, ısı yalıtımının yanı sıra, cam-pencere ve ısıtma-soğutma-havalandırma sistemlerinin de kaliteli ve verimli olduğunu, bu sebeple de konutların değerini artıran ifade ediyor.