Tarihî fırsatta yarın son gün

- Güncelleme:
Tarihî fırsatta yarın son gün

Emlak Haberleri

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi ‘İlk Evim’ projesi için bankalar aracılığıyla yapılan başvurular yarın tamamlanacak. İş yeri ve arsa başvuruları ise 7 Kasım’da bitecek.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle hayata geçirilen ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesinin ‘İlk Evim’ kısmı için e-Devlet başvuruları son bulurken, bankalar aracılığıyla yapılan başvurular yarın tamamlanacak. İlk temellerinin 25 Ekim’de atılan cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi dâhilinde 81 ilde 500 bin konut, bir milyon konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri vatandaşlara sunulacak. İş yeri ve arsa başvuruları ise 7 Kasım’a kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Eylül’de açıkladığı, sosyal konut hamlesi ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesinin başvuruları 14 Eylül’de başladı. O günden bu yana projeye başvuranların sayısı 8 milyona ulaştı. İlk başvuru tarihi 10 Ekim’den bu yana konut amaçlı arsa ve iş yeri için arsa başvurusu 525 bini bulurken iş yerine ise 45 bin kişi başvuru yaptı.

2 BİN 280 TL TAKSİTLE

Proje kapsamında; Ankara’da 2 bin 171, Zonguldak’ta 595, Kırşehir’de 458, Kahramanmaraş’ta 210, Aydın’da 265, Bolu’da 206, Konya’da 206, Afyonkarahisar’da 364, Diyarbakır’da 158, Uşak’ta 158, Erzurum’da 158, Muğla’da 154, Yozgat’ta 141, Manisa’da 78, Amasya’da 87, Tunceli’de 118 ve Elâzığ’da 88 konut hayata geçecek. Yerel ve yatay mimari, zemin + 5 katı geçmeyecek, sıfır atık uyumlu, enerji verimli, iklim dostu malzemelerden yapılmış, yenilenebilir enerji sistemiyle donatılmış konutlara 2 bin 280 lira taksitle sahip olunabilecek.

10 MİLYAR TL KAYNAK

2023 bütçesinde ise sosyal konut çalışmalarına da yer verildiği öğrenildi. Bu kapsamda bütçede, yirmi yılda 1 milyon 170 bin konut üreten Toplu Konut İdaresine bu yıl 170 milyon lira olan Hazine yardımı gelecek yıl için 315 milyon liraya çıkarıldı. Hazine tarafından “sermaye transferi” olarak İdare’ye aktarılacak 10 milyar liralık kaynak da sosyal konut çalışmalarında kullanılacak.

200 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Bakanlığın açıklamasında ise yaklaşık 900 milyar liralık dev bir yatırım olan “İlk Evim İlk İş Yerim” projesinin çarpan etkisiyle 450’den fazla alt sektörü harekete geçirecek olması sebebiyle ekonominin, sanayinin, ticaretin çarklarını da hızlandıracağı kaydedildi. Projenin 2 trilyon liradan fazla bir ekonomik hareketliliğe yol açacağının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, en az 200 bin yeni istihdam katkısı sağlamasının beklendiği hatırlatıldı. Ayrıca bütün bunların yanında proje sosyal konutları ve güvenli iş yerlerinin bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin kentsel dönüşümü noktasında da öncü bir vazife üstleneceği vurgulandı.

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...