Doğru proje satmaya devam ediyor

- Güncelleme:
Doğru proje satmaya devam ediyor

Emlak Haberleri

Yaşanan deprem felaketi nedeniyle konut satışlarında düşüş görülse de doğru proje her zaman satmaya devam ediyor. Özellikle markalı ve yeni projelere talep oldukça fazla. Konut alıcıları hem güvenli evlere taşınmayı hem de yatırım yapmayı tercih ediyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Geçen yılı 1 milyon 485 bin adetlik satış başarısı ile kapatan konut sektörü, bu yılın ilk ayında da aynı tempoyu sürdürdü. Ancak şubat ayında yaşanan deprem felaketi sektördeki satışların bir anda çakılmasına yol açtı. Şubat ayında konut satış sayıları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 düşerek 80 bin adet olarak gerçekleşti.

Ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi konut alıcılarında psikolojik bir baskıya sebep oldu. Konut alımlarındaki kriterler bir anda değişti. Yapılan araştırmalara göre deprem öncesi; fiyat, peyzaj ve manzara gibi kriterler alımları etkilerken, deprem sonrasında alıcılar; lokasyon ve sağlamlık konularını ön planda tutmaya başladı. Eski yapılardan kaçışlar görüldü. Daha çok güvenilir konutlar tercih edilmeye başladı. Projelerde lokasyon ön plana çıktı. Markalı konutlara ilgi bir anda arttı. Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre konut alıcılarının zemin etütleri doğru yapılmış, yüksek dahi olsa uygun malzeme kullanılmış ve en son teknolojiyle inşa edilmiş konutlara ilgisinin arttığı belirtildi.

Doğru proje satmaya devam ediyor

ESKİ EVLERDEN KAÇIŞ BAŞLADI

Özellikle çarpık şehirleşmenin fazla görüldüğü büyükşehirlerde metruk semtlerdeki evlerin boşaldığı ve vatandaşların daha yeni konutlara taşındığı görülüyor. Bu yaşanan durumda depremin etkisi bulunuyor. En fazla konut değişimi İstanbul’da gerçekleşiyor. Bağcılar, Ümraniye, Zeytinburnu, Fatih ve Beyoğlu gibi semtlerden taşınanlar, Başakşehir, Beylikdüzü, Kartal ve Ataşehir gibi bölgelere göç ediyor. Durum böyle olunca yeni semtlerdeki konut fiyatlarında da artış görülüyor. Konut sektörüyle ilgili yapılan bir araştırmada yapı stokunun yaşlı olduğu ilçelerde son bir ayda; kiralık ve satılık konut fiyatları düşerken, yeni binaların bulunduğu semtlerdeki konut fiyatlarında yüzde 15 artış olduğu belirtiliyor.

GÜVEN VERİRKEN PRİM DE YAPIYOR

Deprem korkusuyla daha dayanıklı eve geçme isteği yalnızca güvenilirlik açısından avantaj sunmuyor. Son dönemde yeni konutlara olan ilgi sebebiyle aldığınız ev prim de yapıyor. Hem dayanıklı hem de yatırım amaçlı alınan yeni bir ev geleceğinizi de garanti altına almanızı sağlıyor. Eski yapılardaki evlerin değerlenme oranı ile yeni binalarınki aynı değil. Yine bir araştırmada 30 yaşında bir konut 5 yılda yüzde 50 değer kazanırken, 5 yıllık bir konutun 5 yılda yüzde 200’ün üzerinde prim yaptığı belirtiliyor.

YÜKSEK BİNADAN KORKMAYIN

Görüştüğümüz bir müteahhit, toplumda yüksek katlı binaların depreme dayanıksız olduğu ile ilgili yanlış bir algı olduğunu belirterek şunları söylüyor: Özellikle 1999 Gölcük depremi sonrasında konut sektörü için milat kabul edildi. Ardından 2005 ve 2007 yılında çıkarılan deprem yönetmelikleri ile binalar çok şiddetli depremlere bile karşı dirençli hâle geldi. Burada kritik konu binaların hangi teknolojiyle yapıldığı… Özellikle markalı konutlarda “radye temel, tünel kalıp ve perde beton” konularına dikkat ediliyor. Yüksek kat çıkılacağı için zemin etütleri en ince detayına kadar analiz ediliyor. TOKİ konutlarında bunun örneğini gördük. Deprem felaketinde birçok ev yıkılırken, TOKİ binaları sapasağlam ayakta kaldı.

MUHALEFETİN SÖYLEMLERİ YABANCI ALICIYI ETKİLİYOR

Türkiye’nin gelişmesi adına yapılan tüm projelere taş koyan muhalefet, konut sektörünü de hedef aldı. Kentsel dönüşüm projelerine karşı çıkanlar, yaşanan deprem felaketinde ne kadar hata yaptıklarını daha iyi anladı. Türkiye ekonomisine döviz girdisi sağlayan yabancıya konut satışını dahi eleştirdiler. Oysa ki 2022 yılında yabancıya konut satışından ülkemize 6 milyar dolar döviz geldi. “Yabancıya satış nedeniyle yerliye ev kalmadı” söylemleri ise altı dolu olmayan bir hurafeden ibaret olduğu görüldü. Çünkü toplam konut satışından yabancıların aldığı pay yalnızca yüzde 4,5 gibi bir seviyede. Yabancıya konut satışı yapan bir acente yetkilisi “Muhalefetin yabancı düşmanlığı ve konut satışına karşı söylemleri alıcılarda olumsuz etkiye neden oluyor. Kendilerini güvende hissetmiyorlar. Bunu yapılan satış rakamlarındaki düşüşten görebiliyoruz” diyor.

EV ALMANIN TAM ZAMANI

Konut alıcılarının yeni ev sahibi olma isteğini karşılıksız bırakmayan birçok müteahhit ardı ardına yeni kampanyalar başlattı. Bunun yanında devlet yeni ev sahibi olmak isteyenlere bugüne kadar görülmemiş finans modelleri ortaya koydu. Sektörde “Bugün ev almak için en uygun zaman” konusu konuşuluyor. Çünkü ödeme şartları hiç bu kadar mantıklı olmamıştı. Evini değiştirmek istemeyenler, bile cazip fırsatları değerlendirmeye başladı. Deprem öncesi özellikle İstanbul’da bulunan konut fazlalığının eridiği görüldü. Bu sebeple müteahhitler yeni projelere imza atmak için kolları sıvadı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...