Deprem illeri şaha kalkacak

- Güncelleme:
Deprem illeri şaha kalkacak

Emlak Haberleri

Deprem bölgesinde iş yeri ve sanayi siteleri de kuruluyor. Bölgenin ekonomik olarak yeniden kalkınması adına ilk etapta 10 bin, orta vadede ise 100 bin bağımsız iş yeri yapılacak. Yapılan projeler en uygun ödeme şartlarıyla depremzedelere teslim edilecek. Amaç, ekonomisi derin yara alan 11 şehri cazibe merkezi hâline getirmek…

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Ülkemiz 6 Şubat 2023 tarihinde unutulmayacak bir deprem felaketi yaşadı. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Yüz binlerce ev ve iş yeri yıkıldı. Hükûmet dünya tarihinde görülmemiş bir efor ile yaraları hızla sarmaya başladı. Depremden 15 gün sonra afetzedeler için yapılan konutların temeli atıldı. İlk etapta barınma meselesine çözüm bulunurken, bölgenin ekonomik olarak ayağa kalkması için birtakım tedbirler alındı. Esnafın bütün borçları ertelendi, KOSGEB vasıtasıyla uzun vadeli kredi imkânı sunuldu. Sürecin en önemli parçası olan iş yeri ve sanayi sitelerinde ekspertiz yapılarak zararın boyutu ortaya çıkarıldı. Yapılan çalışmalar dâhilinde; altyapı, bina hasarı, makine ve stok hasarına yönelik maliyetin 170 milyar lira olduğu tespit edildi.

100 BİN İŞ YERİ YAPILACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve TOKİ’nin iş birliğiyle esnafa ve üreticiler için iş yeri ve sanayi sitesi projeleri çizildi. Bu doğrultuda ilk etapta 10 bin, orta vadede ise 100 bin iş yeri yapılacağı taahhüdü verildi.  Projelerin hiçbiri sözde kalmadı. Malatya, Hatay, Gaziantep ve Adıyaman’da iş yeri ve sanayi sitelerinin temeli atıldı. Deprem şehirleri 6. Bölge teşvik programına alındı ve ‘ihya şehirleri’ kapsamında çalışmalar başladı.

Deprem illeri şaha kalkacak

ADIYAMAN'DA 38 ADET İŞ YERİ TESLİM EDİLDİ

Adıyaman’da, depremin hemen ardından inşaatı başlanılan 38 adet iş yeri hak sahiplerine teslim edildi. Birinci alanda toplam 10 adet dükkân yer aldı. Her bir iş yerinin inşaat alanı 25 metrekare olarak ayarlandı. Toplam inşaat alanı ise 300 metrekare olarak belirlendi. Alanda kadın ve erkek tuvaleti ve mescit de yer aldı. İkinci alanda ise 28 adet geçici iş yeri hak sahiplerine teslim edildi. Burada da her bir dükkânın inşaat alanı 25 metrekare olarak ayarlandı. Toplam inşaat alanı ise 750 metrekare olarak belirlendi. Yine bu alanda da bir kadın erkek tuvaleti bulunuyor.

ESNAFA, UYGUN ÖDEME FIRSATI

Bölgenin yeniden kalkınması için ticaret büyük önem taşıyor. Özellikle Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya’daki üretim tesislerinden yapılan ihracat Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Bakanlıktan alınan bilgiye göre depremzedeler yeni iş yerlerine aynı konutlarda olduğu gibi kolay ödeme şartlarıyla kavuşabilecek. 20 yıl vadeli ve uygun faiz şartları sunulan projeler bölgenin gelişiminde önemli rol oynayacak.

Deprem illeri şaha kalkacak

6. BÖLGE'NİN TEŞVİKLERİNDEN YARARLANILACAK

Deprem felaketinin büyük yıkım oluşturduğu dokuz şehir, Cumhurbaşkanı Kararı’yla ‘cazibe merkezleri programı’na alındı. Bu illerdeki yatırımlara 6. Bölge teşvikleri verilecek. Bu destekler; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisinden oluşacak.

BÖLGE EKONOMİSİ YENİDEN TOPARLANACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yapılan çalışmalarla ilgili olarak “11 şehrimizde şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırırken sadece konutlar yapmıyor; ticari merkezler, istihdam oluşturacak, şehrin ekonomisini canlandıracak sanayi siteleri de kuruyoruz. Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzün inşa ettiği sanayi sitelerimiz, deprem bölgesinin yeniden kalkınmasında çok önemli rol oynayacak” açıklamasında bulundu.

100 VE 150 METREKARELİK DÜKKANLAR YAPILIYOR

Gaziantep İslâhiye’deki 80 iş yerinin bulunduğu sanayi sitesinde çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. İslâhiye’deki sanayiyi canlandırma hedefiyle yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Teknik Daire Başkanı Ayşe Aktürk Basık “Küçük sanayi sitelerimizde Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz tarafından projelendirme, etüt ve planlama çalışmaları yürütüldü ve tamamlandı. Burada da 80 adet iş yerimiz için çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Her bir birim için 100 metrekarelik kapalı alan, 150 metrekarelik de açık alan olmak üzere planlama yapıldı. Bu açık alanlarda küçük sanayi sitesi esnafımızın malzeme yükleme, indirme, bindirme alanları olacak. Geniş bir açık alanı olacak yani esnafımızın” diye konuştu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...