Gayrimenkul sektörünün başarı hikayesi...

Türkiye ekonomisinin gelişiminde önemli pay sahibi olan gayrimenkul sektörü son 20 yılda âdeta bir başarı hikâyesi yazdı. 2000’li yıllarda gerçekleşen yüz bin adetlik satışlar, bugün 1 milyonları çoktan geçti. Yılda 200 milyar liralık yatırım büyüklüğüne ulaşan, yalnızca geçen yıl ülkeye 6 milyar dolarlık döviz girişi sağlayan, 250 alt sektöre dokunan ve 6 milyon kişiye istihdam imkânı veren gayrimenkul, 2023’e güvenle giriyor.
Gayrimenkul sektörü son 20 yılda elde ettiği başarılar ile ekonominin lokomotifi hâline geldi. Bu başarının temeli 2003 yılında atıldı. O dönem hükûmet, vatandaşların konut ihtiyaçlarını gidermek, daha modern bir Türkiye inşa etmek ve depreme karşı tedbir almak adına ‘Acil Eylem Planı’nı devreye aldı. Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı 2003’te yeniden yapılandırıldı. Başkanlığın adı da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) olarak değişti. 1953 yılında kurulan ancak atıl durumda kalan Emlak Konut, 2002 yılında yeniden ayağa kaldırılarak ‘Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na dönüştü. Devlet özel sektöre daha fazla destek vermeye başladı.
DÖNÜŞÜMÜN İLK ADIMI ATILDI
Bu dönüşüm aslında dev projelerin, ses getirecek atılımların ve daha büyük bir şirket olmanın habercisiydi. O günden bugüne Türkiye gayrimenkul sektörü âdeta kabuk değiştirdi. 2002 yılında yüz binli konut satışları bugün milyon adetleri geçti. Bir kentin, bir ülkenin gelişmişlik seviyesini gösteren konut sektörü, âdeta çağ atladı. Günümüzde 250 alt sektöre dokunan bu habitat, ülkede 6 milyondan fazla insana iş kapısı oluşturdu. Türkiye’de gayrimenkul satışı geçen yılın tamamında 1 milyon 486 bin adede ulaştı.
MARKALI PROJELERDE RAYİÇ BEDEL OYUNU YOK
Konut sektörüne yönelik başlatılan kampanyalar fırsatçıları harekete geçirdi. Bazı ev sahiplerinin vergiyi az ödemek adına tapudaki rayiç bedeli olduğundan çok daha düşük gösterdiği ortaya çıktı. Bu da vatandaşın ucuz krediye ulaşmasına engel olduğu gerçeğini ortaya koydu. Şunun altını çizmek gerekir ki, yapılan bu rayiç bedel oyunu markalı konutlar için geçerli değil. Mahalle aralarında küçük müteahhitlerin vergi kaçırmak adına uyguladığı bu yöntem tüm sektörü zan altında bırakmamalı. Bu nedenle gayrimenkul sektöründe markalı konutların her daim güvenilir olduğunu ifade edelim… NECMİ ÇİÇEKÇİ