AVM'ler parlak günlerine döndü: Türkiye'de 445 adet var, 2 milyondan fazla kişi çalışıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
AVM'ler parlak günlerine döndü: Türkiye'de 445 adet var, 2 milyondan fazla kişi çalışıyor

Emlak Haberleri

Ziyaretçi sayısı ve ciro artışı bakımından pandemi öncesine dönen AVM’ler ülke ekonomisi ve ihracatına büyük katkı sağlıyor. 2,1 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörde yatırımlar hız kesmeden devam ediyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ

Organize perakende sektörünün kalbinin attığı AVM’ler eski günlerine dönüyor. Bugün 2,1 milyon kişiye istihdam sağlayan AVM’ler ekonomiye ve ihracata ciddi katkı sunuyor. Ülkemizde 14 milyon metrekarede hizmet veren 445 AVM bulunuyor. Bu AVM’ler; kayıt dışı ekonomiye meydan vermemesi, insanların can güvenliğinden endişe etmeden alışveriş yapmasına ve sosyalleşmesine fırsat vermesi, satın alınan ürün ya da hizmetle ilgili muhatabın her zaman yerinde olması sebebiyle büyük önem taşıyor.

PANDEMİ ÖNCESİ YAKALANDI

Pandemi ile birlikte ziyaretçi sayıları bıçak gibi kesilen AVM’ler, geçen haziran ayı itibarıyla ziyaretçi sayıları bakımından pandemi öncesi süreci yakalamayı başardı. Günlük 7 milyon ziyaretçi sayısını yakalayan AVM sektöründe hedef 2023 yılı sonunda günlük 8 milyon ziyaretçiye ulaşmak… Öte yandan toplam ziyaretçi sayısında da rekor artış bekleniyor. Aynı şekilde geçen yıla göre yüzde 20 ciro artışı yakalayan AVM’lerde 2023 yılında ciroların yüzde 30 artması hedefleniyor.

AVM'ler parlak günlerine döndü: Türkiye'de 445 adet var, 2 milyondan fazla kişi çalışıyor

AVM OLMAYAN 14 İL VAR

AVM sektörü ihracat ve ekonomiye katkı sağlarken, düzensiz yatırımlar da dikkat çekiyor. Mesela aynı ilçede 5 AVM bulunurken, bugün hâlâ Türkiye’nin 14 şehrinde AVM bulunmuyor. Sektör temsilcileri AVM bulunmayan illerde yatırımların hızlandırılması gerektiğini belirterek “Yeni AVM açılması için belli bir nüfus, belli bir mesafe gibi şartlar getirilsin ki, ülke kaynakları heba edilmesin. İstanbul’un bile belli ilçelerinde hâlâ ihtiyaç var” diyor.

SEKTÖRE DESTEK OLUNMALI

AVM yatırımcı ve kiracılarının da bazı problemleri bulunuyor. AVM yatırımcıları, dövizle borçların TL’ye dönüşü konusunda yardımcı olunmasını, borçların uzun vadede yapılandırılarak AVM’lerin yaşamasının sağlanmasını istiyor. Ayrıca artan giderlerin, tarafların ortak serbest iradesiyle karar vermeleri gerektiğini belirtiyor.

AVM'ler parlak günlerine döndü: Türkiye'de 445 adet var, 2 milyondan fazla kişi çalışıyor

"TARİHÎ BİR FIRSAT"

Sektör temsilcileri, bu başarı da yerli tüketicinin harcama ve sosyalleşme isteği dışında yabancı turistin de etkisi olduğunu belirtiyor. Büyükşehir AVM’lerinde yapılan harcamaların tüketiciler tarafından olduğu, ancak kıyı bölgelerdeki (Antalya, Muğla, İzmir) AVM’lere yabancı turistin rağbet gösterdiği belirtiliyor. Turizm sektörünün ciddi bir fırsat yakaladığını belirten sektör temsilcileri “Rusya, Almanya, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinden çok yoğun bir turizm talebi var, turizm patladı. Ayrıca enerji krizi, maliyetlerin yükselmesi, hem işçilik hem de üretimde ülkemize bir talep var. Bunu iyi değerlendirmeliyiz” açıklamasında bulunuyor.

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...