Zora düşen şirkette önce işçinin maaşı ödenecek

Zora düşen şirkette önce işçinin maaşı ödenecek

Ekonomi Haberleri

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Feniş Alüminyum'da 683, Türkiye genelinde 20 bin işçinin hakkını öncelikle alması için çalışma başlatıldığını açıkladı.

Bir süre önce kapısına kilit vuran Feniş Alüminyum çalışanlarının alacakları konusu, tarafları harekete geçirdi. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Feniş Alüminyum çalışanlarının alacakları konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ile ayrı ayrı görüştü. Mali sıkıntı sebebiyle üretimini durduran Feniş Alüminyum'un Gebze fabrikasında çalışan 683 kişinin iş akdinin bir süre önce feshedildiğini söyleyen Arslan, konfederasyonlarına bağlı Çelik-İş'e üye işçilerin ücret, kıdem tazminatı ve diğer alacakları olmak üzere şirketten 25 milyon lira alacağının bulunduğunu, bunun bir türlü ödenmediğini anlattı. Feniş çalışanlarının sorununun TBB Başkanı Feyzioğlu'nu kabulünde de gündeme geldiğini söyleyen Arslan, "Bu Feniş özelinde bir durum. Ancak Türkiye'de 2 bin iş yerinde, yaklaşık 20 bin işçi aynı sorunla karşı karşıya. Feniş'te işveren kapattı, 'param yok' diyor. İşçiler günlerce iş yerini terk etmedi ama bir şey elde edemedi. Biz Feniş Alüminyum özelinde bir çalışma yapılıp yapılmayacağı üzerinde duruyoruz ama benzer durumla karşılaşanların sorunlarını çözecek bir mevzuat düzenlemesi şart. Sayın Bakan ile görüşmemizde mutabık kaldık. Ancak taraflar arasında mutabakat olmadığı için yasal düzenleme yapılamıyor. Mevcut durumda kamu alacakları diğer alacaklara göre önceliğe sahip. Yapılacak düzenleme ile işçi alacaklarının kamu alacaklarının önüne alınması söz konusu olabilecek. Düzenlemenin tamamlanarak kısa sürede meclis gündemine getirilmesi hedefleniyor" dedi. İcra ve İflas Kanunu'nun 206. maddesine göre, bir işveren iflas ederse, masa mallarının satışı sonucunda önce rehin alacakları, devlet alacakları ve özel yasalarla ayrıcalığı kabul edilmiş kamu alacakları ödeniyor. Ardından işçi alacaklarına sıra geliyor. nbsp;

VARLIKLAR BORCU KARŞILAMIYOR

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan'ın verdiği bilgiye göre, Feniş'te çalışan 683 işçinin toplam alacağı 25 milyon lira seviyesinde. Bankaların ipotekli alacağı ise 54 milyon dolar. Şirketin sahip olduğu mal varlığı, fabrikalar ve arazilerin değeri 60-65 milyon lira. Yani borçları karşılamıyor. İşveren ise ödeme planı sunacağını söylediği halde sunmadı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...