Ziraat Bankası'ndan 658 milyon lira kâr

Ziraat Bankası ilk çeyrekte 658 milyon 104 bin lira kar elde ederken, kar rakamında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,75'lik artış kaydedildi.
Ziraat Bankası açıklamasına göre, bankanın aktif toplamı geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyar 677 milyon lira artarak 154 milyar 482 milyon liraya yükselirken, sermaye yeterlilik rasyosuda yüzde 16,7 olarak gerçekleşti.
Bankanın toplam mevduatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 oranında gerileyerek 107 milyar 830 milyon lira olurken, krediler ise bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 17 artarak 69 milyar 646 milyon lira oldu.
Ziraat Bankası Genel Müdür Hüseyin Aydın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bankanın, faaliyetlerini dengeli bir bilanço yapısı doğrultusunda gerçekleştirmekte olduğunu ve önceliklerinin özkaynakları ile uyumlu bir bilanço büyüklüğü olduğunu ifade ederek, "Doğru bir zamanlama ve iş planı çerçevesinde, sürdürülebilir karlılık ve etkinlik, bu hedefe ulaşılmasında başvuracağımız en önemli enstrümanlar olacaktır" dedi.
Aydın, "dengeli bir bilanço yapısı içerisinde sürdürülebilir bir büyümenin önemli unsurları olan karlılık ve verimlilik rasyolarında 2012 yılı ilk çeyreğinde nispi iyileşme kaydettiğimiz görülmektedir. Bu çerçevede, müşterilerine iştirakleri ve yurtdışı şubeleri ile bütünleşik bir yapıda değer sunmayı ve müşterilerinin ihtiyaçlarını etkin şekilde karşılamayı hedefleyen iş modelimiz, proje yönetimi disiplini içerisinde adım adım hayata geçirilmektedir" diye konuştu.
Bilanço yönetiminde ana stratejinin, dengeli ve belirli bir zamanlama ile menkul değerler ağırlıklı bir bilançodan kredi ağırlıklı bir bilanço yapısına geçilmesi ve reel ekonomiye daha fazla katkıda bulunulması olduğunu belirten Aydın, tarımın özellikle de endüstriyel tarımın finansmanına öncelik verildiklerini, hedeflenen müşteri segmentasyonunda tarımın daha etkin bir yapılanma ile organizasyona dahil edildiğini ifade etti.
Bir büyüme ülkesi olan Türkiye'de tasarruflar kıt olduğunun ve yatırım-tasarruf açığının daraltılmasına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Aydın, "Gerek para gerek mali politikalarda bu hususa hak ettiği önem verilmeye başlanmıştır. Ülkemizdeki tasarruf eğiliminin artırılması ile ekonomiye sürdürülebilir kaynak sağlanması, müşterilere alternatif tasarruf araçları sunulması ve etkin bilanço yönetimi kapsamında kaynak yapısının çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi amacıyla çalışmalar yapıldığını, bu çeyrekte TL cinsi ilk banka bonosunu ihraç ettiklerini ve ihraçların sürmekte olduğunu, çeşitlendirilmiş mevduat ürünleri ve diğer yatırım araçları ile müşterilerine değer sunmaya çalıştıklarını söyledi.
Aydın, "Gelecek yıl 150. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Ziraat Bankası'nın köklü bir banka olarak korunması gereken değerlerinin de gelecek kuşaklara aktarılmasını mümkün kılacak bir değişimve#8211;dönüşüm projesine başlanmıştır. Banka içerisindeki iletişimini "Hep Birlikte, Daha İyiye" olarak yapmakta olduğumuz bu proje kapsamında stratejik ve operasyonel yönetim etkinliğinin artırılmasını, iştiraklerimiz ve yurtdışı şubelerimiz ile matriks bir organizasyon yapılanmasını, verimli ve müşteri odaklı yapıda orta vadede global bir oyuncu olmayı hedeflemekteyiz" dedi.
Ziraat Bankası'nın Türk bankacılık sektöründe büyüklüğünü devam ettireceğini ancak büyüklük yarışında olmayacaklarını açıklayan Aydın, Ziraat Bankası olarak en büyük aktiflerinin müşterileri ve banka çalışanları olduklarını belirtti.