Zeytin; su, ilaç, sevgi evet ama biraz da prim ister

Düzenleyen:
Zeytin; su, ilaç, sevgi evet  ama biraz da prim ister

Ekonomi Haberleri

Zeytin hasat şenliğinde konuşan Akhisar Ticaret Odası Başkanı Alper Alhat: Zeytin su ister, gübre ister, ilaç ister, ilgi ister, bilgi ister, sevgi ister ama biraz da ‘prim’ ister.

İrfan Özfatura AKHİSAR - Sektörün önde gelenleri, 26 Kasım Dünya Zeytincilik Günü vesilesiyle, zeytin merkezlerinden Akhisar’da toplandı. Davetliler Sindelli köyünde asırlık ağaçların bulunduğu bir bahçede yöreye has misafirperverlikle ağırlanırken, göz bebeği ürünleri zeytinin bahçeden sofraya uzanan hikayesini de dinlediler. Marmarabirlik Genel Müdürü İbrahim Minareci, satış, pazarlama ve arıtma konusunda hayli tecrübe kazandıklarını, zeytinden gübre ve enerji elde ettiklerini, bu birikimi paylaşmaya hazır olduklarını belirtirken, Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, üreticinin talebini  “Zeytin su ister, gübre ister, ilaç ister, ilgi ister, bilgi ister, sevgi ister ama biraz da ‘prim’ ister” diye iletti. Zeytincinin prim alması halinde kayıt dışının önlenmiş olacağını söyleyen Alhat  “Ne ürettiğimiz hakkında elimize sağlıklı rakamlar geçer. Teşvik yeni yatırımcıları sektöre girmeye özendirir, neticede devlet de kazanır; kaybeden olmaz” dedi.

CHP Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer zeytin ağacına antik dönemde Yunan ve Roma kültüründe nasıl önem verildiğini anlatarak ona saygılı davranılmasını isterken AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber “Bu bölgede etrafında zeytinlik olmayan tek alan yok, zeytin tesisleri bile zeytinliklerle iç içe. Hâlbuki Umurbey’den başlayıp Akhisar’a uzanan Karayolu 123 km boyunca zeytinlikleri budadı geçti kimse ağzını açmadı, eğer Soma’daki santral inşaatında da ağaçları göz göre göre köklemek yerine nakletselerdi belki bu kadar tepki almayacaktı. Zoru yok üç bin ağaç kesene 60 bin ağaç diktirirsen kim itiraz edebilir ki?” dedi. Berber, ihracatta ve üretimde zeytinyağına prim verildiği gibi sofralık zeytinde de prim verilerek üreticinin kayıplarına sün verilmesi gerektiğini söyledi.

ZEYTİNİN YOLCULUĞU PANELİ
Zeytinin dalından sofraya yolculuğu, zeytin bahçesinde bir panelle anlatıldı. Doç Dr. Mücahid Taha Özkara’nın yönettiği bahçe paneline Zeyder Başkan Vekili Mustafa Alhat, Edremit Zeytincilik Üretme  İstasyon Müdürü Murat Küçükçakır, İzmir Zeytincilik Araştırmadan Ziraat Yük Mühendisi Murat Özaltaş ve Hasan Köşklü katıldı. Organizasyona ev sahipliği yapan Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, misafirleriyle tek tek ilgilendi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...