Zeybekci: 'Ekonomimize hiçbir şey olmaz'

/ Kaynak: İHA
Zeybekci: 'Ekonomimize hiçbir şey olmaz'

Ekonomi Haberleri  / İHA

Nihat Zeybekci, 'Türkiye bir seçim daha yapar ve ekonomimize de hiçbir şey olmaz' dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cibuti Ekonomi, Maliye ve Sanayi Bakanı Moussa Dawaleh ve beraberindeki heyeti kabul etti. Ekonomi Bakanlığında gerçekleşen görüşmede Bakan Zeybekci, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı faiz kararıyla ilgili sorduğu soruya Zeybekci, "Merkez Bankasından faiz indirimiyle ilgili faizlerde değişiklik yapmakla ilgili bir beklentimiz yoktu. Kaldı ki dünyanın birçok yerinde en son geçen haftaya bakacak olursak birkaç ülkeye faiz indirimine gidiliyor olmasına rağmen bir beklentimiz yok. Faiz ile ilgili duruşumuz gayet net ve açıktır.


Türkiye'de faizlerin bir puan yukarıda olmasının Türk ekonomisine, Türk özel ve kamu sektörüne maliyet getirdiğini gayet iyi bilenlerdeniz. Türkiye'de üretmeyerek faizi transfer edilen o miktarın Türk ekonomisine katkı olmadığını, Türk ekonomisine zarar verdiğini, Türk ekonomisinden bir kan transferi olduğunu gayet iyi bilen bir insanız. Dolayısıyla bunu olumlu karşılayamıyoruz. Diğer taraftan yapacak bir şey yok. Olması gereken zamanlarda yapılması gereken adımlar vardı. Önümüzdeki dönemde Merkez Bankamızın görüşlerine katılıyorum. Enflasyonla ilgili beklentide ben daha iyimser, daha olumlu bir gelişmeyi öngörüyorum. Enflasyonla ilgili o öngörülerde istenen sonuçlar alındığında MB'nin faizlerle ilgili negatif yönde yani indirme yönünde adımlar atılması için daha sebepler olacaktır. Ben Türkiye ekonomisinin, Türkiye'de bu sezonda, bu dönemde ekonomik anlamda veya enflasyon anlamındaki olumlu gelişmelerinin Merkez Bankasını inşallah cesaretlendireceğini düşürüyorum" ifadelerini kullandı.


"TÜRKİYE'NİN DOLAR KURUNDAN DOLAYI ENDİŞE DUYMASINI GEREKTİRECEK HİÇBİR ŞEY YOK"
"Son dönemde dolar kurunda yaşanan yükselişinin sebebini nasıl değerlendirirsiniz" sorusuna Zeybekci, "Yaklaşık olarak bir yıldan beri dolar kurunun diğer paralar karşısında değer kazanması Türkiye'den kaynaklanan bir şey tek başına değil. Türkiye'nin dolar kurundan dolayı endişe duymasını gerektirecek hiçbir şey yok. Piyasa kendi dengesini bulacaktır. Aşırı kırılmalar olmadığı sürece, bir trend içinde yukarıya doğru gitmesi veya aşağı doğru dalgalanma uzun dalgalar halinde kurun dalgalanmasından ben endişe duyulacak hiçbir şeyin olmadığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.


"KOALİSYON HÜKÜMETİNİN KURULAMAMASI DİYE BİR SORUN YOK ŞUANDA"
Koalisyon hükümetinin kurulamaması ve bu belirsizliğin piyasaları olumsuz etkilediği yönünde yorumlar yapıldığı hatırlatılarak, "Sizce koalisyon hükümetinin kurulmasının gecikmesi ve erken seçim ihtimali endişelenilmesi gereken bir şey midir" sorusuna Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:
"Koalisyon hükümetinin kurulamaması diye bir sorun yok şuanda. Sağlıklı bir süreç yaşanıyor. Hakikaten Türk demokrasisi yeni bir deneyim yaşıyor. Ak Parti bu süreçte tek tutarlı partidir. Olumlu da tutarlılık anlamında hiçbir çizgimizin kırmızı renkli çizgilerimizin olmadığını, tek çizgimizin millet, vatan, bayrak ve devlet anlamında çizgilerimizde eğer mutabıksak geri kalan her şey istişare edilebileceğini, görüşülebileceğini bu konuda bütün siyasi partilerle şu şu tarihlerle ve şu şekilde görüşeceğiz diye süreç işliyor. Bazı sivil toplum kuruluşlarımız sürece destek vereyim derken zarar veriyorlar. Etrafımızda ne büyük dalgalanmalar yaşandı. Biz Türkiye'nin ekonomik gücünü biliyoruz, kamu borçlarının yapısını biliyoruz, bankalarımızın gücünü biliyoruz, özel sektörümüzün borçlanması ve gerçek anlamda potansiyelinin envanterini biliyoruz. Onun için ne kadar neyin etkileneceğini gayet iyi biliyoruz."


"ELİNDEKİ SİLAHA LANET OLSUN DİYEMENLERLE AYNI PARLAMENTODA OLMAKTAN DOLAYI DA VİCDAN AZABI DUYUYORUM"
Hükümet kurulmazsa neler olacağına değinen Zeybekci, "Görüyoruz ki MHP'nin bu konuda net bir tavrı var. Tutarlı ama negatifte tutarlı 'biz yokuz.' Saygıyla karşılıyorum. Biz kendimizi iktidar partisi olarak görmüyoruz. Buna diğer partilerin saygı göstermesi gerekir. HDP ile ilgili cinayetlere ortaklığı, Türkiye'de akan kardeş kanına ortaklığı konusunda toplumun vicdanında çok yoğun bir duyguların yaşandığı ama vicdanımla aklım aslında farklı farklı hareket ediyor. Bugün Suruç'taki 32 tane genç insanın orada katledilmesi başka bir terör örgütü tarafından katledilmesi hiçbir şekilde Türkiye'de vicdanı olan kimse kabullenemez. Lanetle kınıyoruz. Sebep olanlara da dönüp bakmak istiyoruz. Bunlardan da hesap sormak istiyorum. Ondan sonra kalkıp da iki tane 20 yaşında polis memurunu haince yatağında uyurken katleden katillere terör örgütü diyemeyen, elindeki silaha lanet olsun diyemeyenlerle aynı parlamentoda olmaktan dolayı da vicdan azabı duyuyorum. Mademki 'Türkiye partisiyiz', mademki 'barış' diyoruz. O zaman yürekli bir şekilde ne dediğimizi cesaretle söyleyeceğiz" ifadelerini kullandı.


"TÜRKİYE BİR SEÇİM DAHA YAPAR EKONOMİMİZE DE HİÇBİR ŞEY OLMAZ"
Bakan Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ak Parti'ye millet dedi ki; 'senin ekonomi politikalarından, ekonomik istikrar, siyasi istikrar politikalarından razıyım. Sana yüzde 41 oy veriyorum ama biriyle uzlaşmanı istiyorum.' Milletin bu iradesiyle verdiği talimatı saygıyla karşılıyoruz. CHP ile görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmeler devam ederken CHP'nin görüyoruz ki siyasette önden giderek prim yapmak, skor yapmak gibi alışkanlıkları devam ediyor. Olmayacağını bile bile. Meclis'inde yetkisinde olmayarak askeri ücretin arıtılmasıyla ilgili Meclis'e kanun teklifi vermek ve bununla ilgili de CHP kurumsal anlamda bir şekilde bunu pasif durarak da, bu bir kere güven anlamında sıkıntı oluşturan bir şey. Ben diliyorum temenni ediyorum ki, Türkiye'de şuanda milletin iradesinden alınan mesajın en net bir şekilde anlayan AK Parti'nin koalisyon kurmakla ilgili başarılı olmasını temenni ediyorum. Şunu Türkiye'ye hiç kimse haksızlık yapmasın; Hükümet kurulamazsa kötü olur. Biz 1 yıl içinde 3 tane seçim yaptık. Gördüğümüz gibi bütçe değerlerine baktığımız zaman bütçe değerlerinde bütçe fazlası veren ülke konumundayız. Cari açıkta rekor iyileşmelere doğru gidiyoruz. Bütün bunların olduğu bir ortamda Türkiye bir seçim daha yapar ekonomimize de hiçbir şey olmaz." nbsp;

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...