'Zararına satıyorum' diyene 50 bin liraya kadar ceza

- Güncelleme:
'Zararına satıyorum' diyene 50 bin liraya kadar ceza

Ekonomi Haberleri

Yeni Tüketici Kanunu'na göre, 'Tasfiye sebebiyle zararına satış' gibi yanıltıcı yöntemleri kullananlara 50 bin TL'ye kadar ceza verilecek.

Tüketicinin ani karar vermesine neden olan satış teknikleri artık kullanılmayacak. 'Tasfiye nedeniyle satış' ya da "Dükkanı Boşaltıyoruz" gibi ifadelerle tüketici yanıltılamayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni tüketicinin korunması hakkında kanun tasarısı ile getirilen yeniliklerden bazısı şöyle:BAKANLIK TEMİNATI: Sözleşmelerde yer alan haksız şartların denetimi, tespiti ve bu tespit neticesinde idari yaptırım uygulama yetkisi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda olacak. Verilen bu yetki ile özellikle bankacılık alanındaki sözleşmeler, abonelik sözleşmeleri, taşıma sözleşmeleri gibi çok geniş kitleleri ilgilendiren sözleşmelerde tüketici aleyhine hükümler yer alması durumunda Bakanlık tarafından denetlenecek.
TURİSTLERE TATİL KOLAYLIĞI: Devre tatil kapsamına, devre yat ve kulüp üyeliği gibi alternatif tatil üyelikleri de dahil ediliyor. Sözleşme tarihi tüketicinin kendi el yazısıyla yazılacakve 14 gün içinde cayma hakkı olacak.
TASFİYE NEDENİYLE İNDİRİM: Haksız ticari uygulamalar ilk defa Türk hukuk sistemine dahil ediliyor. Buna göre, tüketiciye satılan mal ya da hizmet hakkında yanlış bilgi verilemeyecek. Tüketicinin ani karar vermesine sebep olacak, kısıtlı zamanda karar vermesine neden olacak şekilde satış yapılamayacak. Satış fırsatlarının ancak o kısıtlı süre içinde kullanılacağı belirtilemeyecek. Gerçeğe aykırı olarak satıcının işyerini kapattığını ya da taşıdığını iddia etmesi yasaklanacak. Mal veya hizmetin hastalıkları iyileştirdiği iddia edilemeyecek.
NE KADAR YANILTIRSA nbsp;O KADAR FAZLA nbsp;CEZA ÖDEYECEK
Tüketiciyi "Kapatıyoruz, zararına satıyoruz" gibi yanıltıcı eylemlerde 50 bin TL'ye kadar para cezası geliyor. Eğer, bu yazı vitrine yazıldıysa 5 bin TL, SMS kullanıldıysa 10 bin TL, yerel basın kullanılırsa 25 bin lira ve ulusal basın kullanılırsa 50 bin TL. para cezası verilebilecek. nbsp;
Şiddeti özendirici nbsp;reklama yasak
Radyo ve televizyonlara 07-23.00 saatleri arasında, ayda 10 dakikadan az olmamak üzere tüketiciyi bilinçlendirici program yayınlama zorunluluğu getirilecek. Tüketiciler reklamlar ile yanıltılamayacak. Tüketicinin bilgi eksikliğini istismar edici, şiddeti özendirici ticari reklam yapılamayacak. Örtülü reklamlar da yasak olacak.
Kullanım ömrünce nbsp;servis hizmeti
Satılan mallarla ilgili belirli sayıda servis istasyonu kurma ve malın kullanım ömrü süresince servis hizmeti verme mecburiyeti devam edecek. Örneğin kullanım ömrü 10 yıl olan televizyonlar için her coğrafi bölgede en az 3 tane olmak üzere 7 bölgede toplam 40 servis istasyonu kurulması zorunlu olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...