Zamlardan 8 milyar lira gelecek! Savunma sanayiine kaynak vergiden

Düzenleyen:
Zamlardan 8 milyar lira gelecek! Savunma sanayiine kaynak vergiden

Ekonomi Haberleri

Artan jeopolitik riskler sebebiyle vergiler artırılırken, buradan sağlanan kaynak savunma sanayine aktırılacak. Bu kapsamda Hazine’ye verilen borçlanma yetkisi 37 milyar lira artırılırken binek otomobilden alınan MTV vergisi yüzde 40, şans oyunları ikramiyesinden alınan vergi de iki kat zamlandı. Ayrıca sigara kâğıdı ve enerji içecekleri ÖTV kapsamına alınırken gayrimenkul ve kirada uygulanan istisnalar azaltıldı.

Hükûmetin Meclis’e sunduğu Torba Yasa Tasarısına savunma sanayi damgasını vurdu. Yasa tasarısı ile jeopolitik riskler ve bu risklerin bütçede doğurduğu harcama ihtiyaçlarını karşılamak üzere vergisel düzenlemeler öngörülürken, elde edilen gelirlerin büyük bir kısmı Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılacak. Bu kapsamda Hazine Müsteşarlığına verilen borçlanma yetkisi 37 milyar lira yukarı çekilirken binek otomobilden alınan motorlu taşıtlar vergisinin 2018’de yüzde 40 artırılacak. Ayrıca 2018 yılından sonra satın alınacak binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisinde değer bazlı yeni bir sisteme geçiliyor. Vergilemede motor silindir hacmi yanında aracın değeri de bir ölçüt hâline getiriliyor. Belirlenen değerlerin üzerinde taşıt değerine sahip araçlarda vergi tutarlarının yüzde 10 veya yüzde 20 daha fazla olması öngörülüyor. 
Düzenleme ile şans oyunlarında ikramiyeden alınan vergi iki kat artarak yüzde 20’ye çıkarken, makaron (sigara kâğıdı) özel tüketim vergisi kapsamına alınıyor ve 20 adet makaron için 2,12 TL özel tüketim vergisi getiriliyor. Ayrıca kurumlar vergisi oranı finans sektörü için yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkacak. Gelir vergisinde 3. dilim oranı yeni yıldan itibaren yüzde 27’den yüzde 30’a yükseltilecek. Bu değişiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 2018’den, diğer kazançlar için 2017 kazançlarından itibaren geçerli olacak. Diğer vergi düzenlemeleri ise şöyle:

Gazozdan 500 milyon lira gelecek  

- Kurumların gayrimenkul satış kazançlarında uygulanan yüzde 75 kazanç istisnası oranı yüzde 50’ye düşürülüyor.
- Kira geliri elde edenler, elde ettikleri geliri beyan ederken yıl içinde yaptıkları giderlere karşılık gelirlerinin yüzde 25’i oranında götürü gider indiriminden yararlanabiliyorlar. Yapılan düzenleme ile bu oran yüzde 15’e düşürülüyor. 
- Kola üzerinden yüzde 25 oranında alınan özel tüketim vergisi yıl başından itibaren meyveli gazozlar ile enerji içeceklerinden de alınmaya başlanacak. Bu düzenleme sonucunda bütçeye 500 milyon lira gelir sağlanması bekleniyor.
- Kefalet sandığının ve Türk Patent ve Marka Kurumunun elinde bulunan ihtiyaç fazlası kaynaklar bütçeye aktarılıyor. 
Vergi düzenlemeleriyle 2018 yılı içerisinde 8 milyar liralık ek kaynak oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, bunun Savunma Sanayi Fonu’na aktarılacağını söyledi. Türkiye’nin gerek içeride gerekse dışarıda yoğun bir mücadele verdiğine dikkat çeken Ağbal “Gerek silahlı kuvvetlerimiz gerek emniyet güçlerimiz hem terörle mücadele ediyor hem de Irak ve Suriye’de devam eden güvenlik risklerini büyük bir başarı ile yönetiyor. Ayrıca artan jeopolitik-güvenlik riskleri savunma ve güvenlik birimlerimizin silah-teçhizat kabiliyetlerinin artırılması ve modernize edilmesini zorunlu kılıyor.  Bu doğrultuda kurumlar vergisi, gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, veraset ve İntikal vergisi ile ÖTV gelirlerinden elde edilen ilave gelirin önemli kısmı Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na gelir olarak aktarılacak” dedi.

2018 özelleştirme hedefi 10 milyar lira

Özelleştirme uygulamalarına program döneminde devam edeceklerini ve önümüzdeki yıl için özelleştirme geliri hedefinin 10 milyar lira olduğunu belirten Ağbal, 2019 ve 2020 için de 10’ar milyar liralık özeleştirme hedeflediklerini vurguladı. Ağbal, özelleştirmelere, Türkiye Şeker Fabrikalarına bağlı fabrikalardan önceliklendirme yaparak devam edeceklerini ve özelleştirme programını hızlandırmayı planladıklarını dile getirdi. 

Kamuya 74 bin kişi alınacak

2018 yılında kamuda görevlendirilmek üzere  74 bin ilave personel alınacak. Ayrıca 2017 yılında vergi dilimlerindeki artış nedeniyle asgari ücretin 1.404 liranın altına düşmemesi için kanuni düzenlemeler yapılacak.

Finans sektörüne vergi kolaylığı

- Bankalar tarafından yapılan türev işlemlerde BSMV istisnası getiriliyor.
- Finansal kiralama ve finansman şirketlerine özel karşılık ayırma ve bu karşılık tutarı kadar vergi matrahından indirme imkanı getiriliyor. Ayrıca taşınmazların satışı kapsamında oluşan kazanca vergi istisnası getiriliyor.
- Kamu özel iş birliği projelerinin finansmanında yurt dışından kaynak teminini kolaylaştırmak amacıyla özel amaçlarla kurulan şirketler kanalı ile getirilecek finansman için düzenlenecek sözleşmelerden damga vergisi ve harç alınmaması öngörülüyor. 

Gümrük vergisinde muafiyetler kaldırılıyor

Gümrük vergisinden muaf olan ürünler için muafiyetler kaldırılmakta, bunun yerine vergi had ve nispetleri sıfır olarak belirlenmektedir. Böylelikle dış ticaret politikasının gerekleri çerçevesinde Bakanlar Kuruluna bu ürünler için de vergi getirme imkanı sağlanıyor.

Kamu lojmanları satışa çıkarılıyor

Asgari 10 yıldan fazla ömrü olan ve şehir merkezlerinde bulunan kamu lojmanları yıkılacak. Bu binalar ihale usulüyle yeniden inşa edilerek satışa çıkarılacak. Buradan gelen kaynak bütçeye gelir kaydedilecek. Ancak savunma, güvenlik, adalet gibi birimlerin kullanıldığı yerlerin satışı söz konusu olmayacak. 

Turizmde kira süresi uzatılıyor

Turizm yatırımcıları kira sürelerini 49 yıla uzatabilecekler, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabilecekler. Yatırımcılar isterlerse bu yerlerin bedelini ödeyip satın da alabilecek. 

Vergi dairesine gitmeye gerek kalmayacak

Mükellefler vergi dairesine gitmeden bütün işlemlerini elektronik ortamda yürütebileceklerdir. Ayrıca vergi borçlarını süresinde ödemeyen mükelleflere yapılan ödeme emri tebligatlarında ödeme veya mal bildiriminde bulunma için öngörülen 7 günlük süre 15 güne çıkarılıyor.

Telekomda tek vergi

Yasa tasarısı ile telekom sektörünün kamuya olan yükümlülükleri ile ilgili köklü değişikliklere gidiliyor. Bu kapsamda yüzde 25, yüzde 15 ve yüzde 5 şeklinde farklı oranlarda uygulanan özel iletişim vergisi, yüzde 7,5 olarak tek oranda birleştiriliyor. Hâlihazırda telekom operatörleri kurdukları TrX cihazların adedine bağlı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna telsiz ücreti ödüyor. Yapılan değişiklikle cihaz başına alınan telsiz ücreti yerine operatörlerin aylık net hasılatları üzerinden yüzde 5 oranında telsiz ücreti alınması sağlanıyor. Telem sektöründeki diğer düzenlemeler ise şöyle: 
- Yurt dışında gerçekleşen telefon konuşmaları ve data hizmetleri için yurtdışındaki operatöre ödenen bedeller üzerinden KDV ve Özel İletişim Vergisi alınmayacak.
- Telefon operatörlerinden alınan Hazine payının takip ve tahsil yetkisi, Hazine Müsteşarlığından alınarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna veriliyor.
- Eksik ödenen Hazine payı tutarı üzerinden hesaplanan 3 kat ceza 1 kata indiriliyor.
- Makineler arası iletişim sağlanması amacıyla tesis ettirilen Telekom aboneliğinde telsiz ücretine muafiyet getiriliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...