Zamda anlaşmaya varılamadı: Memur maaşı hakem kuruluna kaldı

Editör:
- Güncelleme:
Zamda anlaşmaya varılamadı: Memur maaşı hakem kuruluna kaldı
Ekonomi Haberleri

Memur ve memur emeklisini yakından ilgilendiren toplu zam görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Hakem Kurulu 31 Ağustos’ta nihai kararı açıklayacak.

HABER MERKEZİ ANKARA - Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde Kamu İşveren Heyeti ile yetkili konfederasyon Memur-Sen arasında zam oranlarında uzlaşı sağlanamamasının ardından gözler Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna çevrildi.

1 Ağustos’ta başlayan zam görüşmelerinde Kamu İşveren Heyeti, ilk teklifinde 2024’ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 zam teklif etmişti. Ancak bu oranların kabul görmemesi ardından hükûmet, 17 Ağustos’ta ise teklifini 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 şeklinde revize etmişti.

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dâhil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibariyle refah payı dâhil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep ederek, toplamda yüzde 110 zam isteğinde bulunmuştu.

HAKEM HEYETİ, KARARINI 31 AĞUSTOS’A KADAR VERECEK

Milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiren maaş zammıyla ilgili gözler şimdi Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun vereceği kararda. Yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos’a kadar verecek. Böylece ay sonunda memur ve memur emeklisinin zam oranları belli olacak.

Kurul oy çokluğuyla karar alıyor. Kurulun kararı kesin olacak, itiraz edilemeyecek.

2012 yılından bu yana kamu görevlileri ile ilgili yapılan 6 toplu sözleşmeden 4’ü uzlaşmayla sonuçlandı. İki sözleşmede ise uzlaşma sağlanamadığı için zam oranları Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından belirlendi. Kurulun verdiği zam oranlarının, genellikle hükûmetin son teklifine paralel seyrediyor. Bunun tek istisnası 2012 yılında yaşandı. Hükûmet yılın ilk yarısı için yüzde 3,5 teklif ederken kurul yarım puan artış yaparak yüzde 4 zam verdi. Hakem Kurulunun 2020 ve 2021 yılındaki kararları ise hükûmetin son teklifi ile aynı oldu. 2020’de yüzde 4 + 4, 2021 yılında yüzde 3 + 3 oranında zam yapıldı. Hakem Kurulunun yine hükûmetin teklifine paralel bir zam oranı belirlemesi bekleniyor.

3600 EK GÖSTERGE MASADA

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın 11 hizmet kolunun tamamında anlaşma sağlandığını belirterek “Bakanlıkla ortak uzlaşma içerisinde aldığımız kısımda şeflerin, müdürlerin, mühendislerin, şube müdürlerinin, mimarların, veteriner hekimlerin, müdür yardımcılarının, tekniker teknisyen gibi birçok unvandaki arkadaşımızın bu anlamda toplu sözleşme hükmünde gözetildiği başlıklar var. 3600 ek gösterge konusu da beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükûmete teslim edilecek” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...