Zafer Çağlayan, 'Faize alerjim var'

Zafer Çağlayan, 'Faize alerjim var'

Ekonomi Haberleri

Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz artırması gerektiğine dair fikirlere karşı çıkarak, 'Mevcut faiz yeterli. Benim faize karşı alerjim var' dedi.

Dolar dün tarihi seviye olan 2.0840 TL'yi gördü, faiz tartışmaları yeniden başladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Tataristan'a yaptığı ziyaret sırasında bazı gazetecilerle sohbetinde faiz isteyenlere cevabını, "Benim faize karşı alerjim var" diye verdi. nbsp;Merkez Bankası'nın politika faizinde artırım yapması gerektiğine yönelik değerlendirmelere karşı çıkan Bakan Çağlayan, yüksek faize karşı alerjisi olduğunu belirttiği açıklamasında, "Bankanın mevcut faizi yeterli. Faizde gelinen nokta sadece Türkiye'nin kendinden kaynaklanan noktalar değil. Dünyanın her yerinde benzer gelişmeler var. Politika faizinde herhangi bir değişiklik olmasın. Şimdi bazıları da 'Bakan Merkez Bankası'na sipariş verdi oynamadı' diyebilirler" diye konuştu. "Devlet kur zararını karşılasın" tekliflerine de cevap veren Çağlayan, "Serbest piyasa ekonomisine inanıyorsanız bu olmaz. Kâr edince şirketler de yarısını devletle mi paylaşacak? İş adamları tedbirini almalı. Ancak dövizle kazanıyorsa dövizle borçlanmalı" dedi. nbsp;

TATARLAR MERSİN'DE YAZLIK ALIYOR

Tataristan ziyareti kapsamında, Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ile görüşen Bakan Çağlayan,?Kamaz firmasının doğalgazlı araç üretimi konusunun gündeme geldiğini söyledi. Çağlayan, Tataristan'dan çok sayıda iş adamının da iş yapmak ve yazlık almak için Mersin'e geleceklerini belirtti.. nbsp;


Bilek güreşi gereksiz
Merkez Bankası'nın dövize müdahalesini doğru bulmadığını ifade eden Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Bilek güreşi yapmaya gerek yok" dedi. Merkez Bankası piyasaya 6 milyar dolar döviz sattı, 1 kuruş düştü. Arz-talep nerede kesişirse fiyat odur. Geçmişte dolarını 1.5 liradan bozduranlar, bugün aynı fiyattan almak istiyorsa, biz bu yaklaşımda olamayız" diye konuştu. Çağlayan vatandaşa da seslendi ve "Vatandaş dövizle kumar oynamamalı" dedi.



Büyüme % 3'ün üzerinde % 4'ün altında olur
Küresel krizin etkisiyle Orta Vadeli Program nbsp;hedeflerinde değişiklikler yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Çağlayan, "158.5 milyar dolarlık ihracat, yüzde 4 büyüme hedefi koymuştuk. Buna ulaşamayacağımız görülüyor. 4'ün altında, 3'ün üzerinde bir rakam" dedi.



Suriye ve Mısır'dan direkt etkileniyoruz
Mısır ve Suriye'de yaşanan olayların ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini aktaran Çağlayan, "Eski Suriye olsaydı ihracatımız nbsp; nbsp;3 milyar dolara gelirdi. Mısır'da da ihracatta düşüş oldu.?Gezi olayları da ekonomiyi etkiledi" değerlendirmesinde bulundu.



Dövizle oynayarak merkezi sıkıştırıyorlar

Merkez Bankası'nın faizi kullanarak dövize müdahale etmeyeceğini açıklamasının ardından faiz düşüşünü sürdürüyor. Doların 2 lirayı aşmasının ardından "faiz artar" beklentisiyle yüzde 10.26'ya kadar yükselen faiz, dün yüzde 9.35'e kadar geriledi. Suriye gerginliğini bahane eden piyasalar ise doları ateşledi. Böylece dolar TL karşısında değer kazandı ve 2.0840 TL ile tarihi zirvesine ulaştıktan sonar günü 2.0700 TL'den kapattı. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklar yoluyla piyasaya likidite verebileceğini açıklamasının etkilerini beklediklerini nbsp;söylüyor. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da Merkez Bankası'nın faizi artırmayacağını açıklamasından sonra kurda hareketlilik görüldüğünü belirterk, "Faiz dalgalanmasını düşük tutmak, bu amaç doğrultusunda da kurdaki dalgalanmayı tercih etmek, Merkez'in kararı. Bu duruş kurda rekor getirdi" dedi. nbsp;


Avrupa da 'faize hayır' dedi
Piyasaların faiz artırmasını beklediği Avrupa Merkez Bankası, oranları 4. defa en düşük seviye olan 0.5'te tutunca, piyasalarda moral bozuldu. Avrupa borsalarında sabah kararsız başlayan borsalar, daha sonra eksiye geçti ve akşam kapanışta toparlandı. Borsa İstanbul'da ise AMB'den faiz artışı bekleyen piyasa, güne satış ağırlıklı başladı. AMB faiz artırmayacağını açıklayınca da düşüş hızlandı. 67 bin 300 direnç seviyesinde zorlanan piyasa, günü 250 puan düşüşle 66.715 puandan kapattı. Hisse senetleri yüzde 0.3 değer kaybetti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...