Yüzde 70 kayıpla bir yerlere varamazdık

Yüzde 70 kayıpla bir yerlere varamazdık

EKONOMİ Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından geçen hafta açıklanan reform paketinde en dikkat çekici noktalardan biri, ‘Otomatik Katılım’ ile Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olanlarla ilgili düzenlemeydi.

Ö. Faruk Bingöl
İSTANBUL

Buna göre yıl içerisinde gerekli altyapı tamamlanacak ve BES’e katılım mecburi hâle gelecek. Çalışanların sisteme yatıracağı para ise kazançlara göre değişken olacak. 2017 yılında başlatılan ‘otomatik katılım’ uygulamasıyla sisteme giren 15,2 milyon çalışanın sadece beş milyonunun sözleşmeleri devam ediyor. Ayrılma oranı ise yüzde 67 olarak gerçekleşti. Sigorta sektörü de, yeni düzenlemenin nasıl şekilleneceğine kilitlendi. Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan; BES’in, yaşlılık döneminde daha refah hayat ve ülkenin tasarruflarının artması için önemli olduğunu vurgulayarak, “Sektörümüz, emeklilik branşında ciddi tecrübeye sahip. Yeni düzenlemeye her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Burada toplumsal mutabakat önemli olacak” dedi. Allianz Türkiye CFO’su Ersin Pak ise “Otomatik katılım ile gelenlerin çoğunu kaybediyoruz. Bu oranlar çok yüksek. BES’te bir çalışan, üç dört yıl kalıyor. Avrupa’ya göre çok az. Bunun minimum 10-15 yıl olması gerekiyor ki, sistem amacına ulaşsın. Ancak kural koymak kadar bilinci de geliştirmek şart” diye konuştu.
Allianz Türkiye, 2018 yılında 25,5 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştı. Şirket, 860 milyon TL kâr elde etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...