Yüzde 5 büyüme için bu tasarruf yetersiz!

Yüzde 5 büyüme için bu tasarruf yetersiz!

Ekonomi Haberleri

Bakan Nihat Zeybekci, "İç tasarruf yeterli değil. Yabancı sermaye son derece önemli" dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doğrudan yabancı yatırımların coğrafi açıdan merkezi ve güvenin en fazla olduğu ülkelere geldiğini, Türkiye'nin bunlara sahip olduğunu söyledi. Bakan Zeybekci, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen "Sürdürülebilir Küresel Rekabet İçin Bölgesel Merkez Türkiye Konferansı'na katıldı. Burada konuşan Zeybekci, şunları söyledi: "Sürdürülebilir, öngörülebilir, istikrarlı ve geleceği planlayabilen bir ülke olarak biz doğrudan yabancı yatırımlarla yolumuza devam etmek istiyoruz. Şu anda milli tasarruflarımızın ne olduğunu da gayet iyi biliyoruz. Yüzde 16'lar seviyesinde. Bizim ne pahasına olursa olsun yüzde 5'in üzerinde bir ortalama büyüme ile yolumuza devam etmemiz lazım. Bunun için de bu tasarruf yeterli değil. Bu tasarrufla yüzde 5 büyüme dediğimiz zaman, cari açık meselemiz ortaya çıkıyor. Bunun için yabancı sermaye bizim için son derece önemli."
Teşvik programlarına değinen Zeybekci, "Türkiye'yi 6 bölgeye ayırdık. Her bölgenin farklı teşvik uygulamaları var. Ama bazen bazı yerlere yatırımın gitmesi için 6. bölge değil 66. bölge teşviki verseniz de olmuyor. Ama biri gidip de orada işe başladığında bir anda oradaki insanların bakış açısı değişiyor. Oradaki gençlerin, esnafın, zanaatkârın, KOBİ'lerin dünyaya bakış açısı değişiyor ve özenmeye, taklit etmeye başlıyor. Bir süre sonra artık orada, onun etrafında da bir çekim merkezi ve dolayısıyla yeni bir anlayış oraya yerleşmiş oluyor" ifadelerini kullandı.
Fason üretici olmaktan vazgeçelim

-Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, marka geliştirme programı "Turquality" çerçevesinde Koç ve Sabancı iş birliğiyle sürdürülen "Yönetici Geliştirme Programı"nın 11. Dönem Sertifika Törenine katıldı. Zeybekci, "2023 hedeflerine ulaşmak için Ar-Ge'ye ayırdığımız payı, 8-9 sene içinde yüzde 2.5'ların üzerine atmamız lazım. İhracattaki yüksek teknolojili ürünler oranını da yüzde 15'lere çıkarmak zorundayız. Başkalarının belirlediği üretim bandında fason bir üretici olarak yolumuza devam edemeyiz. Ülke olarak sürdürülebilir şekilde hammadde ve enerji kaynaklarını kontrol etmek, tüketim alışkanlıklarını belirlemek ve tüketim ağlarını kontrol etmek zorundayız" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...