Yunanistan'a el koydular

Yunanistan'a el koydular

Ekonomi Haberleri

Avro Birliği, "vereceği paraları kendisi yönetme" ve "borçlarını silmeme" karşılığında Yunanistan'a destek olacak

Avro Birliği'nde yılan hikâyesine dönen ve bütün dünya piyasalarının dikkatle izlediği Yunanistan problemi nihayet çözüldü. Brüksel'de 17 saat süren pazarlıklar sonucunda AB ve Yunanistan, Üçüncü Kurtarma Paketi için toplam 85 milyar avroya el sıkıştı. Ülkesinin tümüyle iflas etmemesi için çok ağır tavizler veren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Troyka temsilcilerinin Atina'daki hükümet kararlarına müdahale yetkisini" bile kabul etti. 85 milyar avroluk paketin 50 milyar avrosu ile bir kurtarma fonu kurulacak. Bu fon, borç sürdürülebilirliği için Yununistan'a yardım edecek. Kamu varlıklarının tamamı, fona teminat olarak gösterilecek. Fonun kontrolü de tamamen AB denetiminde olacak. Paranın nasıl harcandığı, AB yetkilileri tarafından kontrol edilecek. Ayrıca Yunanistan bankalarına da 25 milyar avro nakit koyulacak. Böylece sistemin yeniden çalışması sağlanacak. Bankaların bu hafta da kapalı tutulması beklenen Yunanistan'da, kurtarma paketinin devreye alınması için "istenilen reformların parlamentodan geçirilmesi" gerekiyor.
Anlaşmaya göre Yunanistan'da kemer sıkma tedbirleri ağırlaşarak devam edecek. KDV artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek. Yunanistan, otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek. IMF Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası heyetleri de Yunan kurumlarını yerinde denetleyecek. Yunanistan, Troyka'nın olurunu almadan mali konularda tek başına hareket edemeyecek. Kamunun en değerli aktifleri satılacak. Özelleştirmeler Troyka denetiminde yapılacak. Elde edilecek gelir bankalara sermaye takviyesi, borç geri ödemesi ve yatırımlarda kullanılacak. Kamuda çalışanlar azaltılacak. Eczaneler, süt üreticileri ve fırınlar başta olmak üzere birçok sektörle ilgili yeni düzenleme yapılacak. Yunanistan, bu şartları karşılaması halinde bile borçlarını sildiremeyecek.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...